Přeskočit na hlavní obsah

Ivan Gašparovič a Abdullah Gül v Ankare oznámili zrušenie víz pre Slovákov

Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič s manželkou začal oficiálnu návštevu Tureckej republiky položením venca k hrobu Mustafu Kemala Atatürka v Ankare.

V Prezidentskom paláci slovenskú hlavu štátu privítal turecký prezident Abdullah Gül, s ktorým Ivan Gašparovič hovoril o prehĺbení politických vzťahov i o hospodárskej spolupráci.

Prezident Gül vyjadril potešenie zo stretnutia so slovenským prezidentom. Poďakoval za vrelé prijatie a úspešnú návštevu Slovenskej republiky v roku 2009. „Slovensko si za krátke obdobie dvadsiatich rokov svojej nezávislosti získalo rešpekt tým, ako rýchlo dokázalo napredovať a integrovať sa do EÚ a NATO,“ povedal Gül.



Ivan Gašparovič označil slovensko-turecké vzťahy za veľmi dobré. “Som veľmi rád, že v ostatnom období sa zintenzívnilo stretávanie sa najvyšších predstaviteľov oboch krajín,“ uviedol v úvode plenárneho rokovania Ivan Gašparovič. Ešte predtým medzi štyrmi očami hovorili prezidenti predovšetkým o hospodárstve a o hlbokej hospodárskej kríze v EÚ. Podľa Güla obe krajiny majú dobrý finančný a bankový systém a aj vďaka tomu sa kríza neprejavila v našich krajinách tak významne. Podľa tureckého prezidenta „máme v oblasti hospodárstva veľmi dobrú spoluprácu.“ Ako dodal, medzi Slovenskom a Tureckom okrem hospodárskej a obchodnej spolupráce existuje aj spolupráca v oblasti vedy, výskumu a vývoja.

Prezidenti hovorili aj o situácii v EÚ ako aj o podpore Slovenskej republiky integračnému úsiliu Turecka vstúpiť do EÚ. Abdullah Gül poďakoval za neustálu podporu Slovenska a dôveru pri rokovaniach s EÚ. „Rozširovanie považujeme za jednu z najúspešnejších a súčasne najdôležitejších politík EÚ. Plne podporujeme otvorenie ďalších predvstupových kapitol Turecka s EÚ a želáme si, aby sa dal prístupovým rokovaniam Turecka s EÚ nový impulz,“ povedal Ivan Gašparovič. Ocenil aj prístup tureckej strany k riešeniu kurdskej otázky.

Podľa Abdullaha Güla je dôležitou otázkou aj implementácia vízového režimu.“Existuje voľný pohyb tovaru, ale ešte stále nemáme voľný pohyb osôb. Rokovania ohľadom vízového režimu medzi Slovenskou republikou a Tureckom pokročili. Očakávame, že vo veľmi krátkom čase budú slovenskí občania cestovať do Turecka bez víz. Rovnako by sme boli radi, keby naši študenti, vedci a podnikatelia mohli cestovať k vám bez víz,“ povedal prezident Gül ešte počas rokovania delegácií.

Na tlačovej konferencii už turecký prezident svoje slová o vízach spresnil. „Pred pár minútami som dostal návrh na zrušenie víz pre občanom Slovenskej republiky a ja som ho podpísal. Víza sú zrušené,“ vyhlásil. Slovenský prezident ocenil, že sa tak stalo počas jeho oficiálnej návštevy v Ankare. „Toto rozhodnutie tureckej vlády o zrušení víz podpísal pán prezident v mojej prítomnosti a s veľkým úsmevom,“ uviedol pred novinármi Ivan Gašparovič. Dodal, že Slovensko recipročne prijíma opatrenia na liberalizáciu vízového režimu pre občanov Turecka.

Za dôležité označil Ivan Gašparovič obnovenie zmluvnej základne s Tureckom. „Máme niektoré zmluvy, ktoré nevyhnutne potrebujeme uzavrieť a to najmä zmluvu o podpore a vzájomnej ochrane investícií, ktorá očakáva schválenie tureckou vládou,“ povedal slovenský prezident. Konštatoval, že na dobrej ceste je spolupráca v oblasti školstva, vedy a výskumu. Ako uviedol „teší nás úroveň ekonomických vzťahov a vzájomná obchodná výmena, ktorá má napriek hospodárskej kríze stabilnú a rastúcu tendenciu. Vzájomný obrat viac ako 1 mld. € ročne je sľubný výsledok.“ Vo vojenskej oblasti ponúkame Turecku kooperáciu pri výcviku jednotiek špeciálneho určenia v špecializovaných zariadeniach na Slovensku.

Prezidenti sa rozprávali aj o možnostiach vybudovať pamätník tureckým vojakom padlým na slovenskom území. V diskusii sa venovali aj situácii na Blízkom Východe, v Sýrii a Egypte, ktoré sužujú občianska vojna a rozsiahle ozbrojené nepokoje. V rozhovoroch sa partneri dotkli aj problematiky kosovskej otázky, situácie v Afganistane a na Cypre. Prezidenti Slovenskej republiky a Turecka označili za užitočnú aj spoluprácu v OSN, kde vzájomne podporujeme svoje kandidatúry do jej inštitúcií. Na záver stretnutia Ivan Gašparovič konštatoval, že „vzťahy medzi Tureckou republikou a Slovenskom sa upevňujú, ako sa upevnili aj vzťahy medzi oboma hlavami štátov.

Prezident Slovenskej republiky po skončení rokovaní s Abdullahom Gülom absolvoval pracovný obed s predsedom vlády Tureckej republiky Recepom Tayyipom Erdoğanom.

Ivan Gašparovič počas prvého dňa oficiálnej návštevy Turecka navštívil aj akademickú pôdu Výskumnej vedeckej a technologickej rady Turecka Tubitak a večer zavŕšil slávnostnou večerou podávanou tureckým prezidentom na počesť slovenského prezidentského páru.

Počas tretieho dňa oficiálnej návštevy Turecka Ivan Gašparovič rokoval v Istanbule s primátorom mesta Kadirom Topbasom a s istanbulským guvernérom Hüseyinom Avni Mutuluom. Rokovania s tureckými partnermi boli zamerané najmä na ďalší rozvoj bilaterálnej spolupráce s osobitným dôrazom na hospodárstvo, obchod, investície, inovácie, vedu a výskum.

ZDROJ: prezident.sk

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,