Přeskočit na hlavní obsah

Mýdlo ochrání před korona virem. Dobrou chuť!

Tuhle zprávu si jeden místní vyložil poněkud jinak. Byl přijatý do nemocnice ve městě Yozgat v centru Turecka z opravdu prapodivné příčiny, jak následně zjistil doktor.

Na server Duvar English se objevila neuvěřitelná zpráva. Turecký muž byl hospitalizován po konzumaci tekutého mýdla zvaného „Arap sabunu“ ve snaze se před koronavirem ochránit. K incidentu došlo v turecké centrální anatolské provincii Yozgat, informoval deník Güneş 12. března.

Arabské mýdlo pro mytí podlah

43letý muž identifikovaný jako Mehmet E. byl otráven, když po jídle pozřením smíchaného jogurtu a mýdla. Poté byl převezen do nemocnice, kde mu byl vypláchnutý žaludek.
Poté, co nabyl vědomí, řekl: „Hledal jsem způsoby, jak se chránit před tímto virem, a myslel jsem, že budu jíst arabské mýdlo spolu s jogurtem, protože jsem si myslel, že mýdlo mě vyčistí, zatímco jogurt posiluje můj imunitní systém. Do jogurtu jsem nalil hodně mýdla a snědl jsem ho.
Pohotovostní lékař novinářům řekl, že se s takovým incidentem ještě nikdy nesetkal a ani o ničem podobném neslyšel. „Zdravotní stav pacienta je právě teď dobrý. Chtěl bych říci, že jsem se s takovým incidentem ještě nikdy během své kariéry doktora nesetkal ani neslyšel," řekl. "Nerozumím mentalitě konzumace mýdla. Vyzývám lidi, aby takové věci neudělali,“ řekl doktor dále.

Městská nemocnice v Yozgatu

Teď jsem otevřel českou Wikipedii, abych se podíval na to arabské mýdlo. A to jsou věci, podívej, co se tam kromě jiného píše o mýdle a mydlářství v Čechách:
V roce 1848 zahájil ve svém domku v Rynolticích u Liberce výrobu mýdla tamější sedlák, řezník a uzenář Georg Schicht. V roce 1867 již zásoboval mýdlem celé severní Čechy. Jeden z jeho synů, Johann Schicht, vybudoval v roce 1882 velkou továrnu na výrobu mýdla v Novosedlicích u Ústí nad Labem, z níž se již před 1. světovou válkou stala největší továrna na zpracování tuků v kontinentální Evropě. Po 2. světové válce byla rodina Schichtů odsunuta a podnik byl zestátněn (dnešní Setuza).
Rynoltice? Není to takové malé městečko u Jablonného v Podještědí?
Ano, asi 4 kilometry od Jablonného.
Ale vysloveně o tom arabském mýdle jsem moc nenašel, cože to v tureckém pojetí je?
Arap sabunu neboli arabské mýdlo je tekuté mýdlo, které se prodává v Turecku v tekuté podobě a je určeno pro mytí podlah.
To je na podlahu? No to musela být chuť…
To je jako když se občas objeví zpráva, že lidi pijí Savo proti nějakým nemocem, ale tomu se mi nechce věřit. Trošku šarlatánství, jako tenhle človíček.
A nedal do toho babské ucho, nebo netopýří křídla?
Netopýr, to jako narážka na corona virus, ano? Mě nenachytáš! Babské ucho, to je šalvěj lékařská, a netopýří křídla, to jsou listy… vzpomenu si… cesmíny?
Byla by z tebe skvělá čarodějnice!
Víš, že šalvěj hispánská, to jsou ta slavná chia semínka?
Fakt? To jsem netušil! A chia – nemá to něco společného s těmi chia pets?
To je ale pořád ono! Tahle šalvěj hispánská strašně rychle roste, tak ji k tomu začali používat.
A jak se vlastně šalvěj řekne turecky?
Adaçayı [adačaji].
Jako… počkej… ostrovní čaj? No, to je jedno. To tady vidím všude možně!
Ta šalvěj sice proto koronaviru vysloveně nepomáhá, ale na imunitu…
…no rozhodně lepší šalvěj než to arabské mýdlo.
No Turecko.
Ale Turecko, takové případy jsou ve všech zemích, i v Česku. Odkud myslíš, že jsou případy s tím Savem?
Pak nás Bůh opatruj.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,