Přeskočit na hlavní obsah

Korona dostala v Turecku asi pomlázkou

Víkendový zákaz vycházení se zřejmě osvědčil. Proto se nikoli ministr vnitra, ale přímo prezident rozhodl, že si to Turecko zopakuje. Takže v pátek 17. dubna od 24:00 (resp. sobota 0:00) do neděle 24:00 bude opět zákaz vycházení. Prezident tím sňal případnou možnost rezignace či tlak na osobu ministra vnitra a převzal to sám. Že by sám prezident nabídl svou funkci při případné kritice víkendového zákazu vycházení, to není zrovna pravděpodobné. Sám ministr vnitra dnes také potvrdil, že ve funkci setrvává, když si to pan prezident přeje. Svůj názor také vyjádřil deník Sabah / Daily Sabah v duchu svého zaměření. Nechám zcela bez komentáře:


Předsedkyně opoziční strany İYİ Meral Akşener vyzvala prezidenta Erdoğana, aby vyhlásil 15denní povinnou karanténu po celé zemi: "Vyhlásit patnáctidenní povinnou karanténu po celé zemi, s programem, který bude připraven v rámci kapacit státu, v rámci doporučení vědecké rady a proveden s váhou státu. Souběžně rozšiřte balíček ekonomické podpory na nejméně 7 procent HDP, včetně přímé hotovostní pomoci našim občanům, kteří jsou nákazou postiženi nejvíce." uvedla. Zároveň kritizovala 'výkon státu'. "Dvě hodiny před začátkem zákazu. Obce nevěděly o situaci. Ministerstvo zdravotnictví o situaci nevědělo. Jeden z členů vědecké rady v ten večer řekl v televizi: 'Říkali jsme, že by zákaz vycházení měl být vyhlášen, ale neřekli jsme to.' Takže to ani nevěděli."

Mě ta celá situace s rouškami a maskami připomíná ORL – ušní, krční, nosní.
Jak jsi na tohle přišel?
Někdo má zakrytý i nos, někdo má masku jen na krku, někdo dělá hluchého, když mu říkají ať si tu masku použije pořádně.
A víš, kdo 'zaútočil' už první minuty po ukončení zákazu vycházení na benzínky?
No nevím, kdo? Kdo byl tak netrpělivý?
Kuřáci.
A co chtěli koupit?
No co asi... miňonky to asi nebyly.
Díky nebo kvůli všem opatřením ohledně koronaviru se změnila doprava v Istanbulu. Hlavně ve špičkách se rapidně zvýšila průměrná rychlost. Istanbul se tak stal městem, kterým se lze pohybovat autem bez větších problémů (tedy pokud není nutné zaparkovat).


Další zajímavou a přitom oficiální statistikou je velikost domácnosti, resp. počet bydlících v bytech.
Čím tmavší barva, tím více lidí v jedné domácnosti. Zajímavou souvislostí může být nejvyšší koncentrace COVID-19 v Istanbulu, jak jsme o tom před několika dny psali. Právě v té oblasti je poměrně vysoký počet lidí.


Najděte si své sousedství či lokalitu která vás zajímá na https://geo.bimtas.istanbul/portal/apps/webappviewer/index.html?id=be4ad00f8abb44748ce53273f61e2da6

Guvernér pátrá, radí, informuje

Guvernéři provincií Istanbul a Ankara oznámili nová pravidla pro městskou hromadnou dopravu. Pro Istanbul to znamená používat masku. (Neuvedla to ale již předtím radnice Istanbulu? Není to podle pozdějšího nařízení také povinné? No pokračujme dál.) Metro má ode dneška jezdit každých 7 minut od 7 do 9:30 dopoledne, poté zase mezi 16:00 a 20:30. Mimo tuto dobu má být rozestup vlaků metra 15 minut.

Istanbulská lékařská asociace není zcela spokojena s postupem vlády a ptá se: "Má Turecko zásadní plán na boj proti pandemii? Nelze říci, že vládne věda a racionalita; nezbytná opatření přijímána nejsou. Ministerstvo zdravotnictví nekoná transparentně."

Film pro tento pocit: Bílá paní (1965) (ČSFDYoutube)


Radnice Istanbulu

Internet zdarma IBB WiFi je znám veřejností hlavně z veřejné dopravy. Nově je zdarma poskytován nemocnicím, aby zdravotníci a jejich příbuzní mohli snadno komunikovat. IBB WiFi službu lze  používat v nemocničních kavárnách Beltur.

Radnice velkoměsta Istanbul varuje všechny lidi dobré vůle, kteří jsou kontaktováni jménem radnice Istanbulu s prosbou o finanční dar. Je to podvod. Radnice nepožaduje dary od obyvatel Istanbulu žádným způsobem, ani za tím účelem nevolá ani neposílá SMS.

Pondělí, pomlázka

Dnes jsou podle lidového zvyku velikonoce, také se říká Červené pondělí.
Červené? To podle červených pruhů na zadečcích po koledování?
To ne. Ale mělo by jít o symboliku. Někteří ale zapomínají a ukážou své skryté emoce, takže každou sukni v okolí sešvihají, že si nesednou.
U nás se to prý kdysi dělalo jen do poledne, pak mohly chodit holky. Mám to akorát od babičky, jinak jsem o tom neslyšel.
U nás chodí někdy kluci i holky. Je to trochu jako výpalné.
My chodili, řekla se nějaká koleda, párkrát se symbolicky ťuklo pomlázkou, dostali jsme malované vajíčko a stuhu na pomlázku a šlo se dál.
Ale to jste byli kluci a asi dost dávno, že!
Jakože jsme nedostali panáka? No to jasně. Ale dnes to jsou spousty koupených sladkostí, to už není jenom symbolické vajíčko a pentle. A děti chodí ode dveří ke dveřím, je jim jedno, jestli je znají, nebo neznají.
V Praze se prý nechodí vůbec.
Co jsem v Praze bydlel, tak jsem opravdu koledníky neviděl. Ale také se hodně jezdí na venkov. Ale Praha je velká a každá čtvrť či ulice může mít vlastní příběh a pravidla.
Někde se polévá, ale je to dost krajové.
A co v Istanbulu?
Tady můžeš vidět barvená nebo jen červená velikonoční vajíčka třeba u Arménů. 
Proč červené?
Protože to je symbolické vyjádření krve, kterou Ježíš Kristus prolil. Ale nejde jen o Armény. Také v evropské části Turecka barvení vajíček znají.
To nějaká křesťanská menšina, ne?
Ale to by ses divil. I etničtí Turci a muslimové barvili vajíčka na velikonoce, obzvlášť u bulharských hranic. Ale postupem času tato tradice mizí, nebo zcela vymizela.
Muslim barví velikonoční vajíčka, mě trefí.
Nezapomeň, že barvení vajíček je tradice starší, než křesťanství. Na jaře barvili vajíčka na červeno třeba ve starověkém Egyptě, nebo v Persii. Odtud to mohli Arméni jako první oficiální křesťané převzít.
Jak se vlastně u vás říká pomlázce?
Stařeček říkali šibačka.
Ale ne, já myslím pomlázku, také se někde říká prut, nebo karabáč.
Aha, tohle. Korbáč.
Víš, že to je asi tureckého původu?
To snad ne? To je ze slovenštiny, ne?
To ano. Ta to má odkud?
No... že by z maďarštiny?
To určitě, tam se pomlázce říká korbács.
No vidíš, kde máš tu turečtinu?
Maďarština jednak podle některých patří částečně do turkických jazyků, jednak ta oblast byla pod Osmanskou říší.
Takže v turečtině je slovo korbáč?
Turečtina zná slovo kırbaç, které zvukem je téměř shodné s korbáč.
A co to v turečtině znamená?
Znamená to 'bič'.
Tak to je opravdu pomlázce hodně blízké. Tak teď už mi to půjde, jak když korbáčem mrská.

Turecká korona a ty další

Za posledních 24 hodin bylo provedeno celkem 34456 testů (pokles, po dlouhé době). Přibylo 4093 nových diagnóz (výrazný pokles). Přesto jde o nárůst (jen) o 7 % na 61049. Procento infikovaných v rámci dne je 11,88 % (opět viditelný pokles).

Ode dneška grafy začínají prvním údajem po tisícovce nakažených.





Turecká křivka zřejmě opravdu zpomaluje. Lze vypozorovat zhruba čtyřdenní cyklus, kdy je drobný nárůst prvního dne cyklu a poté pozvolný pokles. Dnes podle této logiky je poslední den poklesu (tedy čtvrtý den od posledního poklesu) a zítra by mohl být právě nárůst 'prvního dne'.


Denní křivky u všech zemí začaly mířit dolů (konečně), jen Slovensku dnes 'juklo' směrem nahoru. Zatímco Turecko má zřejmě čtyřdenní cyklus celkového nárůstu, Slovensko má asi pětidenní cyklus denního. Snad poslední mírný vzestup je špička a pak opět bude padat dolů.

Česko padá také dolů. Nelze si nevšimnout, že neděle je typicky dnem, kdy je minimum denního přírůstku nakažených.


Turecká raketa se snad už konečně začíná lámat, ale počkejme si na další údaje. Česko se poprvé dostalo za dlouhou dobu pod hodnoty Íránu. Slovensko vypadá docela optimisticky, pokud dnešní vzestup bude jen výjimkou.


Zemřelo dalších 98 pacientů (celkově 1296). Tím se sice dorovnal rekord z před několika dny, ale je to jen o jednu osobu víc, než včera; drobný vzestup (procentuální vzestup jen o 8 %, tedy pokud lze použít "jen"). Smrtnost nepatrně stoupla na 2,12 %.


Turecká křivka se již výrazně oddělila od íránské a drží se pod 12 zemřelých na 10 milionů. Česko se přes 12 zemřelých dostalo, ale poté počet klesl na polovinu. Doufejme, že se tyto hodnoty dodatečně nezmění, jak se to stalo zvykem. Pokud se ale trend udrží, je to velmi dobrá zpráva.

Při porovnání s Itálii je již zcela jasné, že Turecko i Česko co se týče úmrtí jsou zcela odlišné od Itálie.


Vývoj epidemie v Turecku je následující (předevčírem > včera > dnes):
  • datum 11.4. > 12.4. > 13.4.
  • otestovaných denně 33170 > 35720 > 34456
  • z toho procento infikovaných 15,49 > 13,41 > 11,88
  • otestovaných celkově 340380 > 376100 > 410556
  • nakažených denně 5138 > 4789 > 4093
  • nakažených celkově 52167 > 56956 > 61049
  • nakažených - procento přírůstku [%] 11 > 9 > 7
  • zemřelých denně  95 > 97 > 98
  • zemřelých celkově 1101 > 1198 > 1296
  • zemřelých - procento přírůstku [%] 9 > 9 > 8
  • smrtnost [%] 2,11 > 2,10 > 2,12
Turecko je stále na 9. místě. Současné pořadí Top15 nakažených je nyní následující (v závorce [x] je včerejší pořadí):
  1. [1] USA
  2. [2] Španělsko
  3. [3] Itálie
  4. [4] Francie
  5. [5] Německo
  6. [6] Spojené království 
  7. [7] Čína
  8. [8] Írán
  9. [9] Turecko
  10. [10] Belgie
  11. [11] Nizozemsko 
  12. [12] Švýcarsko
  13. [13] Kanada
  14. [14] Brazílie
  15. [??] Rusko
  16. [15] Portugalsko
Růst = červená, sestup = modrá, setrvalý stav = černá

Dnes vypadala statistika staticky. Ale pak bylo Portugalsko opět vyřazeno z patnáctky, a to Ruskem. Na světě je 1,9 milionu nakažených.

Zvířátko nakonec nebude jedno. A bude mít hlad. Není to děsivé? Fotil Bülent Ersöz, zveřejnila agentura AA.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,