Přeskočit na hlavní obsah

Navštivte překrásné istanbulské vodopády!

Mnohé cestovní příručky doporučují pro návštěvníky Istanbulu návštěvu úžasných vodopádů. Jenže cestovatel pátrá a hledá a slídí, marně. Hledá v mapách, brodí se asfaltem, prohlíží si beton. Jak to tedy je? A pokud to existuje, jak se tam dostat levně?

Ty vodopády, to bude nějaký fejk. Známý prý nasedl do taxíku, našel si ve slovníku jak se turecky řekne vodopád, dal to řidičovi - ten ho dovezl před justiční palác.
Hehe. Ale když on ho ten řidič dovezl správně.
Kde na tom betonu tam najdeš kapičku vody, natož vodopád?
Ono se to tam ale fakt jmenuje vodopád, turecky çağlayan [čálajan]. Však se tak jmenuje i zastávka metrobusu. Ale spíš by měl použít slovo şelale [šelále].
No právě. Dnešní Istanbul je snad samý beton, tak jaká voda, natož vodopád?
Hledal jsi dobře?
Nehledal, protože to tu prostě není. Nemluvíš tedy o té bouřce a záplavách z před časem? Nebo někdo nechal puštěnou vodu a teklo to balkonem na ulici?
Nene, bez legrace. Myslím tím klasický vodopád. Některé bedekry totiž istanbulské vodopády uvádějí. A podívej, jak tam má být hezky:


Dost zelené. Tak dobře, tak jsou, no...
Nevěř bedekru nad dvacet. Hledejmež....
Já nic. A ty?
Já ano!
Ukaž... Ale to není v Istanbulu, i když to píšou. A vůbec nevadí, že ve skutečnosti jsou v provincii Antalya, což je autem nejkratší cestou dobrých 700 km! To je jako z Prahy do francouzského Štrasburku.
To je dobrý podvod. Takže nejsou?
Ačkoliv to vypadá jako paradox, opravdu na území Istanbulu jsou.
Kde je hledat?
Nejde o to kde hledat, ale kdy hledat.
Jak jako kdy? Teď se o tom bavíme, tak teď, ne?
Nerozumíme si. Hledáme v současných mapách. Ale ty se mění.
Jo ták!
Bohužel je nutné si pomoci trikem a mapou, platnou do roku 1995. Až do té doby patřila pod Istanbul dnes samostatná provincie Yalova. Tu nehledejte za hranicemi současného Istanbulu. Yalova se sice nachází pouhých 24 kilometrů, ale nikoli po souši, nýbrž přes záliv Marmarského moře. Yalova byla Atatürkem pasována na letní hlavní město, a tak se roku 1930 stala součástí Istanbulu. Od 6. června 1995 se coby samostatná provincie od Istanbulu odtrhla. Dodnes ale sama radnice města Yalova tvrdí, že jsou turistickým předměstím Istanbulu.
Dobře, tak Yalova. Takže budou letos 25 let samostatní, to bude slávy určitě! Tak teda tam ty vodopády jsou?


Ano, hned dva - Sudüşen Şelalesi, nebo Erikli Şelalesi (též jako Erikli Çifte Şelale).
Ty Erikli nemůžu najít.
Kde to hledáš?
www.OpenStreetMap.org.
Tam tomu říkají Çifte Şelale.
A co naše Mapy.cz? Mám na mobilu appku, je super.
Ano, je super. Až na to, že ani jedny vodopády tam nejsou.
To je škoda. Já se dívám na mapy Bing, tady jsem našel jenom jeden. Říkají mu Yalova Kent Orman Cifte Selale (Dvojitý vodopád Yalovského městského lesa).
Dost divočina. No ty druhé vodopády, Sudüşen Şelalesi, mají pro Yalovu jednu zajímavost.
Jakou?
Že v provincii Yalova neleží.
Adis a Béda, kde ležejí? Jako že přelezl do jiné provincie?
Leží asi 40 metrů za hranicí, už v provincii Bursa.
A jak se tam dostanu?

Sudüşen Şelalesi - mapa

Detail mapy s oběma vodopády (Google.com)

Vodopády jsou na jih od Istanbulu, směrem na město Bursa. Z evropské části Istanbulu je nejlepší jet do města Yalova rychlou lodí IDO z Yenikapi. Nyní v zimě jsou ceny nízké, ale od 1. dubna se zvyšují. Jízdenky promo / economy se ze současných 23 / 34 TL zvýší na 26 / 39 TL. Z asijské jezdí jak z Kartalu (mezitím zrušeno), tak z Pendiku.


To je dost hornaté a lesnaté. Připomíná mi to slovenskou Malou Fatru.
To by odpovídalo. Však se podívej na tuhle mapu.

Topografická mapa Yalova - reliéf (https://maps-for-free.com/)

Tady jsem našel super stránku! Mají tam i jednotlivé túry k vodopádům.
Je vidět, že turisté jsou i v Turecku. A to je dobře. A vidím, že tu mají i informace jako jestli někde je záchod, kavárna apod. Užitečné.
Jen pozor, některé informace jsou i postarší.
No já to chtěl projít tohle jaro, ale bohužel, takhle můžeme cestovat akorát prstem po mapě.
Tohle vypadá spíš na trekking než turistiku. Ale i přesto fajn!
Pokud tě zajímají vodopády, pak doporučuji knížku Türkiye Şelaleler Atlası (= Atlas tureckých vodopádů) vydanou k časopisu Atlas (odtamtud je i jedna z fotek tady).


POZNÁMKA: Tento článek byl připravován na jaro 2020, ale v záplavě korony zapadl. Berme jej jako vzpomínku na budoucnost :-) Snad se i mapové systémy zlepší natolik, že zobrazí všechny informace správně a stejně.

ODKAZY:
Vodopády v Istanbulu http://www.istanbulturkeybook.com/waterfalls-in-istanbul/
Yalova - provincie http://www.yalova.bel.tr/kent-rehberi/yalova-hakkinda
Turecké vodopády https://tr.wikipedia.org/wiki/Türkiye%27deki_şelaleler_listesi

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,