Turecko již několik dnů žije prostým oznámením, že v čajové oblasti Turecka je takový nedostatek pracovních sil, že měsíčně vyplatí až 6900 lir (asi 24.300 Kč). V zemi s nezaměstnaností v řádu desítek procent to vyvolalo vlnu emocí.
Pokud se v Turecku hovoří o platu, jde obvykle o čistou mzdu, tedy to, co zaměstnanec dostane 'na ruku'. Minimální mzda je pro letošní rok stanovena na 2943 TL (asi 10.300 Kč). Nabízený výdělek je tedy více než dvojnásobkem minimální mzdy. To je na Turecko velmi slušný výdělek, natož na chudší oblast severovýchodu země. Sezóna sběru čajových lístků netrvá jeden měsíc, jak se občas píše, ale půl roku.
Kde je tedy zádrhel? Z mnoha provincií (v Česku by se řeklo krajů) se nesmí vycestovat (tedy 30 velkoměst a jedna provincie). Také se zahraniční pracovní silou nelze tuto sběrnou sezónu počítat, protože má zákaz přicestovat do země. Sezónní pracovníci jsou pro sběr čaje klíčoví.
Není fixní plat, ale je závislý na množství nasbíraného čaje:
Že jde o vážný problém potvrzuje už to, že je to společná aktivita obecního úřadu Fındıklı (provincie Rize), tamní zemědělské komory, sdružení rychtářů a okresní městské rady. Sám starosta Fındıklı Ercüment Şahin Çervatoğlu již před dvěma týdny slavnostně otevřel čajovou sezónu, velmi důležitou pro daný kraj.
ZAJÍMAVOST: Víte, že Turecko má nejvyšší spotřebu čaje na hlavu na světě s 3,5 kilogramy! Velká Británie je až na druhém místě.
Severovýchod Turecka (Rize, Trabzon, Artvin, Giresun) je znám pěstováním čaje, který většinou končí v podobě černého čaje. Jde o region s podobnými klimatickými podmínkami, jako nedaleký Kavkaz. Je to velmi hornatý kraj s velkým množstvím srážek, a to i v létě. Tradice pěstování čaje je v Turecku velmi mladá a souvisí s nedostatkem kávy po 1. světové válce. Nyní je Turecko 6. největším spotřebitelem čaje na světě. Produkuje přes 6 % světové produkce čaje (o třetinu méně, než Srí Lanka). Zhruba polovina postačí pro zásobování vlastní země, polovina se exportuje. V oblasti je 205 tisíc farmářů, pěstujících čaj na 760.000 dekarech = 76.000 hektarech.
Pokud se v Turecku hovoří o platu, jde obvykle o čistou mzdu, tedy to, co zaměstnanec dostane 'na ruku'. Minimální mzda je pro letošní rok stanovena na 2943 TL (asi 10.300 Kč). Nabízený výdělek je tedy více než dvojnásobkem minimální mzdy. To je na Turecko velmi slušný výdělek, natož na chudší oblast severovýchodu země. Sezóna sběru čajových lístků netrvá jeden měsíc, jak se občas píše, ale půl roku.
Kde je tedy zádrhel? Z mnoha provincií (v Česku by se řeklo krajů) se nesmí vycestovat (tedy 30 velkoměst a jedna provincie). Také se zahraniční pracovní silou nelze tuto sběrnou sezónu počítat, protože má zákaz přicestovat do země. Sezónní pracovníci jsou pro sběr čaje klíčoví.
Není fixní plat, ale je závislý na množství nasbíraného čaje:
- 300 kg čaje denně > 4.650 TL
- 350 kg čaje denně > 5.750 TL
- 400 kg čaje denně > 6.900 TL
![]() |
turecké regiony produkující čaj (hodnoty z roku 2013) (zdroj: http://cografyaharita.com/haritalarim/4cturkiye-yas-cay-uretim-haritasi.png) |
Že jde o vážný problém potvrzuje už to, že je to společná aktivita obecního úřadu Fındıklı (provincie Rize), tamní zemědělské komory, sdružení rychtářů a okresní městské rady. Sám starosta Fındıklı Ercüment Şahin Çervatoğlu již před dvěma týdny slavnostně otevřel čajovou sezónu, velmi důležitou pro daný kraj.
ZAJÍMAVOST: Víte, že Turecko má nejvyšší spotřebu čaje na hlavu na světě s 3,5 kilogramy! Velká Británie je až na druhém místě.
![]() |
sběr čaje v Rize (zdroj: https://turkishfoodie.com/wp-content/uploads/2018/07/Tea-Harvesting-in-Rize.jpg) |
Severovýchod Turecka (Rize, Trabzon, Artvin, Giresun) je znám pěstováním čaje, který většinou končí v podobě černého čaje. Jde o region s podobnými klimatickými podmínkami, jako nedaleký Kavkaz. Je to velmi hornatý kraj s velkým množstvím srážek, a to i v létě. Tradice pěstování čaje je v Turecku velmi mladá a souvisí s nedostatkem kávy po 1. světové válce. Nyní je Turecko 6. největším spotřebitelem čaje na světě. Produkuje přes 6 % světové produkce čaje (o třetinu méně, než Srí Lanka). Zhruba polovina postačí pro zásobování vlastní země, polovina se exportuje. V oblasti je 205 tisíc farmářů, pěstujících čaj na 760.000 dekarech = 76.000 hektarech.
Komentáře
Okomentovat