Přeskočit na hlavní obsah

Turecko otevírá náruč Arménii i Ázerbájdžánu

Poslední dny přinesly celou řadu novinek. Připravuje se bezvízový styk s Ázerbájdžánem. Dokonce by neměl být potřebný ani cestovní pas, tedy jen na občanský průkaz. Dne 10. prosince podepsali smlouvu ministři zahraniční obou států. Turecko a Ázerbájdžán podepsaly řadu dohod v oblasti dopravy, komunikace a osvobození od vízové povinnosti. Další událostí dne je, že prezident Erdogan prohlásil, že Turecko může otevřít hranice s Arménií, že problém nemá s arménským lidem, ale arménskou administrativou.


Prezident a syrská dívka


Přestože Turecko snad odjakživa označuje Ázerbájdžán za bratrskou republiku, dodnes vyžaduje víza. Pokud chtějí držitelé tureckých pasů do Ázerbájdžánu, vízum nepotřebují (s obvyklým omezením na 90 dnů). Totéž platilo mimochodem také o post-jugoslávských zemích, které ještě nejsou členy EU (jako Černá hora, Severní Makedonie, Srbsko apod.). Tyto země a řadu dalších Ázerbájdžán přeřadil z bezvízového styku do kategorie s elektronickým vízem. Tuto povinnost nemá jen 11 států, což je vedle Turecka také post-sovětské země, které nejsou členy EU (tedy kromě pobaltských republik). Vízum nepotřebovaly ani Arménie či Gruzie, přestože vnější pozorovatel by řekl opak. Dodnes vízum nepotřebuje jen Gruzie, Arméni vstoupit nesmějí (trochu logicky vzhledem ke konfliktu o Náhorní Karabach). Zákaz vstupu ale platí jak pro držitele pasů státu Arménie, ale obecně pro všechny Armény bez ohledu na cestovní pas, tedy včetně amerických nebo tureckých Arménů.

Aby laskavý čtenář nenabyl myšlenky cestovat do Ázerbíjdžánu - vydávání elektronických víz je kvůli pandemii COVID-19 pozastaveno do 28. prosince 2020 (a pak se uvidí).

Arménie, Ázerbájdžán... Asi jedou podle abecedy. Než skončí u Zambie a Zimbabwe, to ještě potrvá.
Komiku. Tady mi to maluješ, jako že se Turecko blíží ráji na zemi, ale přitom jsme spíš v krdeli.
Ano, krdel, staročeský výraz pro hojnost. Takže si neodporujeme!
Tak jsem se přeřekl, no. Víš, co tam mělo být.
Vím, ale neřeknu.
Hele počkej, krdel je staročeský výraz pro hojnost akorát tak pro Marcelku ze seriálu Comeback, když hraje scrabble. Ale Ústav pro jazyk český to vidí spíš na výraz pro hejno, případně nepravidelné hejno, ale z oblasti Karpat.
A jsou Karpaty v Česku nejsou! Aha!
Ale jsou. Není to sice v Čechách, ale na Moravě ano. Však tam patří:

  • Bílé Karpaty
  • Hostýnské vrchy
  • Chřiby
  • Jablunkovské mezihoří
  • Javorníky
  • Moravskoslezské Beskydy
  • Podbeskydská pahorkatina
  • Slezské Beskydy
Máš to pěkně podle abecedního seznamu a hned první máš Bílé – co? Karpaty!
Vidíš. Já mám Karpaty spojené spíš se Slovenskem a dál, Rumunsko.
A víš, jak starý je pojem Karpaty?
Když se takhle ptáš, tak asi starý. Z doby Velkomoravské říše?
Přidej.
Germáni?
Přidej.
Keltové?
Přidej.
No dinosauři těžko, viď...
To už je moc. Trochu uber.
Uber... o tom se moc nemluví v poslední době.
Co ty Karpaty?
Jo... tak nevím.
Prý to je od Thráků. Do dneška se to mělo zachovat v albánštině, má to být ze slova kámen, skála. Prý Albánci a Baskové ve Španělsku mají být poslední prapůvodní Evropané, my máme být náplava.
Legrace ses nadělal dost! Jakože teď budu rozumět aspoň jedno slovo těm Albáncům, co žijí tady v sousední čtvrti v Istanbulu?
Tak vidíš, jak ti Karpaty jsou užitečné! Thrákové.... vidíš, vlastně teď jsme v oblasti, které se říká Thrákie! Tak jsme se pěkně vrátili od skal do Istanbulu. A víš, že třeba Dionýsos nebo Orfeus nejsou řecké bájné osoby, ale thrácké? Řekové je od nich převzali.
Dionýsos, to je bůh vína?
Postupem času. Původně to byl bůh úrody a plodnosti. Vlastně ono to dává smysl. Je to odjakživa kraj vína, když se urodilo (tedy vinné hrozny), pak se nechá víno pít a bujaře žít...

Patrik Veselík

ODKAZY:
https://www.aa.com.tr/en/turkey/turkey-could-open-its-borders-to-armenia-erdogan/2072802
https://www.aa.com.tr/en/turkey/passport-free-regime-between-turkey-azerbaijan-soon/2072909

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,