Přeskočit na hlavní obsah

Česko, Německo i Rakousko mění pravidla cestování

Ti, kteří prostě musí cestovat mezi Českem či Slovenskem a Tureckem, budou muset znát nová opatření sousedních zemí, pokud budou chtít využít tamní letiště (viz Vídeň). Německo zařadilo Česko od 22. ledna na seznam vysoce rizikových zemí (jak informoval ministr Petříček), od 25. ledna bude v Rakousku nutné ve veřejné dopravě a v obchodech nosit respirátor typu FFP2.

Začněme zprávami z domova. Česká republika ode dneška v rámci cestovatelské mapy přeřadila z červené do oranžové skupiny Rakousko a Maďarsko. Česká republika sama je sice na české mapě bílá (abychom poznali, kde je Česko), ale patříme mezi červené státy (zřejmě proto, protože horší označení mít nejde).



Vyslanectví České republiky ve Vídni vydalo následující informaci:

Od půlnoci z neděle 24. ledna na pondělí 25. ledna 2021 zařadila ČR Rakousko na seznam zemí s nízkým se středním rizikem nákazy onemocnění Covid-19 (do oranžové zóny).

Znamená to, že od 25. ledna 2021 cestující z Rakouska (jak cizinci, tak čeští občané), kteří v posledních 14 dnech nepobývali déle než 12 hodin v zemi s vysokým rizikem nákazy onemocnění Covid-19 (v červené zóně), nemají povinnost při vstupu do ČR vyplnit  příjezdový formulář, ani předkládat negativní test na covid-19 nebo jít do karantény. Negativní PCR test musí před vstupem na pracoviště nebo do vzdělávací instituce v ČR předložit pouze cizinci, kteří do ČR přijíždějí za prací a studiem a nemají postavení pendlera.

Vzhledem k trvání nouzového stavu v ČR nejméně do 14.2.2021 však pro cestující z Rakouska nadále platí, že do ČR mohou přicestovat jen v nezbytně nutných případech a jsou povinni dodržovat hygienicko-epidemiologická opatření. Není možná cesta za účelem turistiky.  V ČR jsou pro turistické účely uzavřeny hotely a ubytovací zařízení, je omezen pobyt na veřejně přístupných místech, platí zákaz nočního vycházení apod.

Sledujte Žít Istanbul také na Twitteru https://twitter.com/zitistanbul

Od 15. ledna Rakousko vydalo následující nařízení, jak informuje Vyslanectví České republiky ve Vídni (pro odkazy a další doporučuji přímo zdroj informací):

Povinná registrace při příjezdu do Rakouska od pátku 15. ledna 2021

Od pátku 15. ledna 2021 bude před vstupem do Rakouska vyžadována povinná elektronická registrace (Pre-Travel-Clearance – PTC). Registraci nemusí vyplňovat osoby, které při příjezdu nepodléhají testu/karanténě. Pozor, při cestách za nezbytným lékařským výkonem do/z Rakouska, které rovněž nepodléhají testu/karanténě, se nicméně registrace vyplnit musí. Po zadání všech potřebných údajů vám bude zasláno automaticky generované potvrzení na uvedenou e-mailovou adresu, které předložíte (vytištěné či v telefonu) případné kontrole. Pokud nemáte možnost vyplnit formulář elektronicky, můžete tak učinit i ručně. Upozorňujeme, že za neposkytnutí údajů hrozí osobám pokuta až do výše 1450 EUR.

Níže naleznete návod pro její vyplnění.

Elektronickou registraci v německém a anglickém jazyce naleznete ZDE. Po načtení formuláře elektronické registrace můžete nahoře vlevo zvolit jeho německou či anglickou verzi.


1. KDO NEMUSÍ VYPLŇOVAT ELEKTRONICKOU REGISTRACI

Osoby, které spadají pod výjimku § 7 odst. 1 nebo § 8 nařízení spolkového ministra zdravotnictví o příjezdu do Rakouska v souvislosti s COVID-19, nemusejí vyplňovat registraci, ani se odebrat do karantény či předkládat negativní test. To vám sdělí i systém poté, co zaškrtnete první možnost v odstavci „Ausnahmen“ (výjimky) elektronické registrace.

To se týká osob:

    • při zajišťování nákladní a osobní dopravy,
    • při cestách v rámci pravidelného dojíždění za prací – PENDLERŮ (neuplatní se v případě osobních pečovatelek),
    • při pravidelných cestách do Rakouska za účelem školní docházky/studia;
    • při cestách v rámci pravidelného pendlování z rodinných důvodů nebo návštěvy životního partnera,
    • při repatriačních jízdách či letech,
    • při tranzitu přes Rakousko bez zastávky,
    • v naléhavém zájmu Rakouské republiky,
    • v nutných případech péče o zvířata a provádění lesnických či zemědělských prací,
    • v případě důvodů hodných zvláštního zřetele v rodinném kruhu při příjezdu do Rakouska – jde o důvody, které jsou nepředvídatelné a neodkladné (těžká nemoc v rodině, úmrtí, pohřeb, narození dítěte či péče o osoby v Rakousku, které ji v případě nouze potřebují) – pozor, netýká se plánovaných událostí (svatby, křty, oslavy narozenin, nepravidelné návštěvy životních partnerů),
    • pasažéři zásahových vozidel (IZS, hasičská vozidla, apod.) dle § 26 rakouského zákona o silničním provozu (Straßenverkehrsverordnung), vozidel ve veřejných službách dle § 26 zákona o silničním provozu (např. vozidla veřejné bezpečnostní služby jako je např. rakouská obecní policie, vojenská policie, apod.), pasažéři a řidiči veřejné dopravy, pokud dopravní prostředek na své plánované trase projíždí územím v zahraničí bez zastávky a pro cestující jednotlivce vyjíždějící z Rakouska, pokud k dosažení svého cíle v Rakousku musejí projet cizím územím.


2. REGISTRACE PŘI CESTĚ ZA NEZBYTNÝM LÉKAŘSKÝM VÝKONEM Z/DO RAKOUSKA

V odstavci „Ausnahmen“ zaškrtněte druhou možnost a následně vyplňte zbývající položky elektronické registrace (podrobnosti viz bod 4). V tomto případě není vyžadován test/karanténa (pozor, případný doprovod osoby vyžadující nezbytný lékařský výkon viz bod 3), je však potřeba na výzvu předložit potvrzení lékaře o nezbytnosti tohoto zákroku (formuláře v DE a EN).

Na závěr potvrďte přečtení informací, srozumění se zákonnými požadavky a správnost zadaných údajů.

Po zadání všech potřebných údajů vám bude zasláno automaticky generované potvrzení na uvedenou e-mailovou adresu, které předložíte (vytištěné či v telefonu) případné kontrole.


3. REGISTRACE OSOB, KTERÉ DO RAKOUSKA MOHOU PŘICESTOVAT S NEGATIVNÍM ANTIGENNÍM ČI PCR TESTEM

Při příjezdu humanitárních pracovníků, osob za pracovním účelem (např. služební cesty), osob doprovázejících cestující za účelem nezbytného lékařského vyšetření, osob za účelem plnění soudně či úředně uložené povinnosti (např. soudní jednání) a držitelů Rakouskem vydaných průkazů nositelů výsad a imunit, tj. diplomatů/personálu zastupitelských úřadů je možné do země přicestovat s negativním antigenním či PCR testem, nebo jej kdykoliv během karantény absolvovat. V případě negativního výsledku je karanténa ukončena. V takovém případě v odstavci „Ausnahmen“ zaškrtněte třetí možnost.

Následně zaklikněte, zda máte k dispozici lékařské osvědčení o absolvování testu či ne.

Pokud lékařské osvědčení o absolvování testu máte, nahrajte ho přímo do elektronické registrace. Formulář lékařského osvědčení v DE nebo EN.

Následně vyplňte zbývající políčka elektronické registrace (podrobnosti viz bod 4) a na závěr potvrďte přečtení informací, srozumění se zákonnými požadavky a správnost zadaných údajů.

Po zadání všech potřebných údajů vám bude zasláno automaticky generované potvrzení na uvedenou e-mailovou adresu, které předložíte (vytištěné či v telefonu) případné kontrole.


4. REGISTRACE VE VŠECH ZBÝVAJÍCÍCH PŘÍPADECH

V těchto případech se nezaškrtává žádná z možností v odstavci „Ausnahmen“ (výjimky). Vyplnit ji je potřeba i tehdy, kdy cestujete z bezpečných zemí, ze kterých při příjezdu do Rakouska není vyžadován test/karanténa.

Vyplňte položky elektronické registrace. Kromě jména, příjmení, data narození a e-mailové adresy je vyžadováno i zadání rakouské adresy, na které se budete zdržovat během karantény.

V odstavci „Reisedetails“ (detaily cestování) vyberte stát, ze kterého cestujete. Uveďte datum, kdy do Rakouska přijíždíte a (pokud již víte) kdy Rakousko opustíte. V kolonce „Aufenthalt in den letzten zehn Tagen“ (pobyt v posledních 10 dnů) vyberte z nabídky všechny státy, ve kterých jste pobývali v posledních 10 dnech.

Na závěr potvrďte přečtení informací, srozumění se zákonnými požadavky a správnost zadaných údajů.

Po zadání všech potřebných údajů vám bude zasláno automaticky generované potvrzení na uvedenou e-mailovou adresu, které předložíte (vytištěné či v telefonu) případné kontrole.

CO DĚLAT, KDYŽ NEMÁM MOŽNOST VYPLNIT FORMULÁŘ ELEKTRONICKY

V případě, že nemáte možnost vyplnit formulář elektronicky, je možné vyplnit jej ručně a předložit při případné kontrole – ke stažení v DE a EN.

Údaje jsou uchovávány příslušnými úřady po dobu 28 dní ode dne příjezdu.

Podmínky pro příjezd do Rakouska a zejména povinnost 10denní karantény uvedená v našem článku NADÁLE PLATÍ.

A jako kdyby to nebylo málo, zavedlo Rakousko ještě předtím další opatření:

Od půlnoci z pátku na sobotu 9. ledna 2021 zavedlo Rakousko  kontroly na hranicích s ČR. Od 14. ledna 2021 je uzavřeno 42 níže uvedených hraničních přechodů, otevřeno zůstává 16  níže uvedených  hraničních přechodů.

Pro seznam hraničních přechodů se podívejte zde.

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky doplnilo informaci o rakouském opatření:

S účinností od 25. 1. zavádí #Rakousko povinnost nosit respirátory minimálně třídy FFP2 bez výdechového ventilu. Povinnost nosit respirátor se vztahuje na osoby starší 14 let. Děti ve věku 6-14 let mohou respirátor nahradit rouškou. Výjimku z nošení respirátoru mají těhotné ženy a osoby, které respirátor nemohou nosit ze zdravotních důvodů.

O povinnosti od 25.ledna nosit FFP2 informuje také vídeňské letiště, a to včetně všech prostor letiště. Kdo chce tedy letět přes Vídeň, musí mít respirátor FFP2. Je lepší jej pořídit dopředu, než se s rakouskou policií dohadovat o tom, že jej nemáte, ale že jste si je určitě chtěli koupit v nejbližší letištní prodejně. Mimochodem – neděste se česko-německo-anglických textů na daném webu.

Výše uvedené texty byly převzaty bez úpravy (pouze opravena chyba a smazána spousta nadbytečných mezer).

ODKAZY:
https://www.mzv.cz/vienna/cz/viza_a_konzularni_informace/informace_pro_cesty_a_pobyt/od_25_ledna_2021_se_zmirnuji_podminky.html
https://www.mzv.cz/vienna/cz/viza_a_konzularni_informace/informace_pro_cesty_a_pobyt/povinna_registrace_pri_prijezdu_do_1.html
https://www.mzv.cz/vienna/cz/viza_a_konzularni_informace/informace_pro_cesty_a_pobyt/od_soboty_9_ledna_2021_zavede_rakousko.html
https://twitter.com/mzvcr/status/1352675670804099072
https://twitter.com/mzvcr/status/1352649473676226563

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,