Přeskočit na hlavní obsah

Co může znamenat 'papatya' v turečtině?

Rostliny by měly mít jednoznačné jméno. To ale v praxi často neplatí, dokonce ani v latině. Bitva mezi světem květin a bylinek se rozzuřila díky poněkud otevřenému pojmu v turečtině. Kamarád z toho měl domácí roztržku.

Co do sebe dneska lámeš jedno pivo za druhým?
Ale, jedna ženská mě naštvala.
Copak?
Chtěla 'papatya'. Tak jdu po obchodech, našel, jsem, přinesl jsem. Že to není ono, že chtěla něco jiného.
Cos přinesl, co chtěla ona?
Já přinesl kopretiny, ona že prý chtěla heřmánek.


Hvězdnicovité

Jaj, klasický problém turečtiny a Turků. Tady se kdečemu říká papatya a až podle kontextu se dá poznat o co jde. Když se jde kolem květinářství, tak je to jasně květina, takže kopretina, pokud kašle a chce čaj a chce papatya, tak jí asi nepřineseš pugét, ale hrnek heřmánku.
Ale každej blbec snad ví, co je heřmánek, ne?
Teď zase používáš stejnou metodu ty. Vím, v Česku se to zjednodušilo na ‚tohle je heřmánek, tohle je rmen‘, dvě rostliny, hotovo. A když se řekne heřmánek, tak se jen myslí, který je ten ‚pravý‘.
No přece heřmánek pravý, ne? Když sova poslala krtečka pro bylinky, aby uzdravil myšku, tak ho poslala pro ‚matricaria chamomilla‘, no ne?



To je pravda, Krtek a medicína. Jestli to chceš vidět, tak tady: https://www.youtube.com/watch?v=Id06roRYwwA (video již bohužel není k dispozici, tu je náhrada na https://www.youtube.com/watch?v=EykmPmXhiaE; smazáno, další na https://www.youtube.com/watch?v=g9wcvV9d2cs)



Ale zase ty (a my všichni) nevíš, že heřmánků i s léčivými účinky je víc, není jen ten ‚pravý‘, jak si myslíme. Ale pojďme to vyzkoušet. Třeba firma Arifoğlu prodává „papatya“ má u toho i latinské jméno, což je tu výjimečné. Díky tomu lze zjistit, že to je matricaria recutita.
To mi nic neříká, ale od čeho máme internet. Takže matricaria recutita se česky jmenuje… CO? Taky heřmánek pravý? Co to je za blbost?
Tak snad budeš o trochu méně nadávat na to, že Turci mají v něčem bordel. Tohle je případ vědeckého světa napříč zeměmi. Prostě oblíbenou bylinku pojmenoval po svém kdekdo, proto existuje řada synonym.
No, tak se sešla dvě jména, to zas není taková nomenklaturická tragedie.
Dvě? Tak se dívej. Heřmánek pravý se může latinsky jmenovat:

  1. Matricaria chamomilla L. 1753
  2. Matricaria suaveolens L., 1755
  3. Matricaria inodora L., 1755 nom. illeg.
  4. Chamomilla inodora (L.) K.Koch, 1843
  5. Matricaria maritima L. subsp. inodora (K.Koch) Soó, 1941
  6. Matricaria patens Gilib., 1782
  7. Matricaria tenuifolia Salisb., 1796
  8. Matricaria pusilla Willd., 1809
  9. Matricaria perforata Mérat, 1812
  10. Chamomilla vulgaris S.F.Gray, 1821
  11. Matricaria courrantiana DC., 1838
  12. Chamomilla courrantiana (DC.) K.Koch 1851
  13. Matricaria chamomilla L. subsp. courrantiana (DC.) Nyman, 1879
  14. Matricaria chamomilla L. var. coronata J.Gay, 1840
  15. Matricaria coronata (J.Gay) J.Gay 1846
  16. Matricaria pyrethroides DC. var. coronata (J.Gay) Fertig, 1978
  17. Chamomilla meridionalis K.Koch, 1843
  18. Chamomilla officinalis K.Koch, 1843
  19. Chamomilla praecox K.Koch, 1843
  20. Matricaria kochiana Sch.Bip., 1844
  21. Matricaria salina Schur, 1853
  22. Chamaemelum limosum Maxim., 1900
  23. Matricaria limosa (Maxim.) Kudo, 1923
  24. Matricaria maritima L. subsp. limosa (Maxim.) Kitam.,
  25. Matricaria pyrethroides DC., 1838

Proboha! Až tolik?
Tak si na tohle vždycky vzpomeň, až budeš chtít někomu vyčinit, že má jeho jazyk nějaký problém.
Dobře, no. A jak je to s tím, že si pletou heřmánek a kopretinu?
No, vlastně nepletou.
Co to je za nesmysl? Vždyť je to něco úplně jiného!
Není. Když se řekne ‚papatya‘, tak je to správně by se turecky řeklo papatyagiller, latinsky asteraceae, česky hvězdnicovité. A do téhle čeledě patří i heřmánek, i kopretina (a spousta dalších).

Co, nic neříkáš? Buď rád, že tady je příroda skoro stejná, jako v Česku, že tu roste a dá se snadno koupit jak heřmánek, tak kopretiny, no ne?
Nojo, no.
Tak na tvoje. A na tu tvoji, až jí přineseš ten heřmánek! A poslechněme si k tomu třeba písničku o dívce, které říká zpěvák kopretino



Moment, to jsem slyšel! Tedy jestli to bylo ono. Hrál to hlavní hrdina na kytaru, aby zblbnul jednu holku z minulosti.
Pravda! Film se jmenoval 'Zaman Makinesi 1973' (stroj času 1973) a natočil se roku 2014. Dost i politických narážek. Tu je kompletně na Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=h_iNdnOvNsw)



Říkat ženám jménem květiny, to je... zvláštní.
Jak by řekl básník, nevěsta jak z růže květ, a ženich jakbysmet!
To nebyl, básník, to byl Ivan, nečekán, nezván, chaloupku otočil a mě tím probudil!

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,