Přeskočit na hlavní obsah

Turci utíkají od WhatsAppu jinak, než jinde

[aktualizováno] Leden 2021 se zapíše do historie jako měsíc, kdy definitivně skončila idyla, kdy pomalu každý měl WhatsApp. Nyní se relativně jednotný svět definitivně dělí na několik ostrovů. Turecko má i v tomto svoje specifikum vlastní aplikací. Svět služeb pro okamžité zasílání zpráv (instant messaging) se chvěje v základech.

Co je vlastně IM? Jen pár nadšenců pamatuje IRC z konce 80. let. Svět ale razantně zasáhla v 90. letech vlna programy ICQ, což funguje dodnes. Alternativy a kompatibilní obdoby na sebe nenechaly dlouho čekat. A tak vznikly Miranda, Trilian, Yahoo Messenger, MSN Messenger, Lotus Sametime, BlackBerry Messenger a spousta dalších. Právě příchod smartphonů zvedl tento způsob komunikace na zcela jinou úroveň. Dokonce jsou i takové služby, které počítače ignorují, maximálně umožňují někdy použít webové rozhraní.



Ve středu 6. ledna se WhatsApp rozhodl, že změní svoje pravidla a že umožní sdílet informace o uživatelích napříč korporací. Přesněji řečeno umožňuje WhatsApp umožnit společnosti Facebook a jejím dceřiným společnostem shromažďovat jejich údaje, jako je telefonní číslo a lokalitu. A protože je WhatsApp od října 2014 v rukou Facebooku, který vlastní řadu dalších společností.

Vlna odporu vůči WhatsAppu kvůli novým podmínkám provozu se zvedla také v Turecku, to není nic neobvyklého. Zvedla se opravdu silně. Na málo používaném Twitteru se tag #WhatsAppSiliyoruz (WhatsAppMažeme) objevil v posledních dnech více než stotisíckrát. Mažeme WhatsApp, ale kam dál, kam pryč?

Telegram. Tato alternativa je známa odmítáním žádostí různých států o státní přístup a dohled nad některými účty (viz Rusko). Telegram se již nějakou dobu úspěšně šíří po světě. Používá jej například starosta Istanbulu Ekrem Imamoglu (@e_imamoglu), nebo radnice velkoměsta Istanbulu (@istanbulbld), Ankary (@ankarabbld), nebo Gaziantep (@GaziantepBB).



Signal. Tato alternativa firmy Signal Advance Inc. byla pro běžného člověka prakticky neznámá. O velkou propagaci této platformy se postaral Elon Musk (aktuálně nejbohatší člověk této planety, firmy SpaceX nebo Tesla). Ten večer 7. ledna napsal jednoduchý tweet 'Používej Signal' (a nešlo o propagaci zubní pasty). Akcie této společnosti se vyšplhaly z 0,60 USD na 8,30 dolarů, což je skoro 14násobek (během pouhých 48 hodin).

Stačila dvě slova a svět se mění. Darth Sidious ve Hvězdných válkách potřeboval dvě slova a číslo, aby změnil svět ('Execute order 66'). Lze tedy říci, že Elon Musk je mocnější než Darth Sidious. Teď už chybí jen 'Help me, Obi-Wan Kenobi. You're my only hope.'



Světem se začaly také šířit tabulky porovnávající různé služby a kolik informací o uživatelích si schovávají.


...a další varianta



Na internetu i mimo něj bují zuřivá debata o ochranu informací. V názorech vládne spíš selektivní amnézie, případně selektivní paranoia. Na jednu stranu uživatelé WhatsApp zatracují do horoucích pekel, na druhé straně s ledovým klidem sdílejí na nejrůznějších sociálních médiích tolik informací o sobě (včetně Facebooku), že WhatsApp je proti tomu jen neškodnou kratochvílí. Přesto nelze změnu podmínek brát na lehkou váhu.

Telegram a Signal jsou známy uživatelům po celém světě, potud se Turecko neodlišuje. To začne až teď.

BiP. Při vyhledávání této aplikace vrátí internet také LiveCell.ua, nebo TurkCell.com.tr. Wikipedia říká, že se jedná o aplikaci firmy Turkcell, což je turecký mobilní operátor, fungující i mimo území Turecka (jak již napověděl ukrajinský odkaz). Zde svůj účet otevřel například starosta města Bursa Alinur Aktaş (https://channels.bip.ai/join/alinurakta) (paralelně s účtem na Telegramu), nebo Vodovody a kanalizace města Kayseri.

Program BiP je v nabídce jak App Store (pro Apple iOS), tak Google Play (Android), ale rovněž v AppGallery (Huawei). BiP lze najít také na AppMarket, což asi nikomu nic neříká. Jde o instalační server Turcellu (http://appmarket.turkcell.com.tr/). Prozatím v beta verzi nabízí výrobce verze pro stolní počítače (myšleno včetně notebooků), a to jak Apple Mac, tak i PC s MS Windows (https://bip.com/en/download/)

Mimochodem - tag #Biegeciyoruz (přecházíme na BiP) se na Twitteru vyskytl 3585x...

Program BiP umožňuje pracovat s Meme. Zde doporučuji v Turecku velkou obezřetnost. Slovo 'meme' totiž znamená v turečtině prsa.

Dedi. (Tento program byl pro mě neznámý až do vydání článku, proto doplňuji i ten.) Tento program je dost neznámý i v rámci Turecka. Tvůrci se asi moc netrápí názvoslovím, takže při odkazu na stažení píší Appstore a Playstore (správně App Store a Google Play). Tvůrcem je BTİDer neboli Bilgi Teknolojileri ve İnternet Güvenliği Derneği (Sdružení pro informační technologie a internetovou bezpečnost) z Ankary. Odkaz: btider.org.tr/dedi

Obě verze jsou vodou na mlýn nacionalistům preferujícím lokální řešení před programy z USA, nebo Ruska.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,