Přeskočit na hlavní obsah

Meteorologové: Dnes a zítra bude turecká noční můra

Pondělí a úterý 8. a 9. února přichystá pro Turecko nepříjemnost. Východ Turecka bojuje již týdny s oranžovým stupněm lavinového nebezpečí, které se spíš zhoršuje. K lavinám se přidalo i nebezpečí prudkého tání. A jako kdyby to nestačilo, skoro celé Turecko bude čelit silnému větru, v oblasti Egejského i Marmarského moře včetně Istanbulu bude čelit oranžovému nebezpečí vichřice. A některé provincie na východu černomořského pobřeží budou mít pro jistotu všechno (laviny, tání, vichřice), jako Artvin, Bayburt, Gümüşhane, Rize a Trabzon.




Jaká nebezpečí znamená vichřice pro Istanbul?

Tentokrát jde o vítr z jihozápadu (z úhlu pohledu Istanbulu to je jako od Atén), takzvaný lodos. Ten přináší teplý až extrémně teplý vzduch (teplota má dokonce v následující dny překročit +20 stupňů) a bolesti hlavy. Není častý a místní jej nemají rádi. Obvykle si oddychnou, když opět začne foukat častější poyraz, vítr ze severovýchodu (tedy od Černého moře). Lodos je častější v zimě (řekněme od října do dubna), nejčastější v prosinci.

Silný vítr znamená mnoho možných omezení a nebezpečí. V první řadě může jít o pád neupevněného předmětu z nějakého domu na hlavu. Proto v takových chvílích chodí místní častěji prostředkem ulice, než obvykle. Dalším nebezpečím je pád lešení, která nebývají často zrovna skvěle upevněná. Také lanovky nemají rády velký vítr, takže romantický výlet na Pierre Loti může být spojen s komplikovanou cestou nazpět. Lodos díky své horké podstatě může mít v zimě další nepříjemné následky, pokud předtím sněžilo a sníh je ještě na střechách. To ale není v tuto chvíli aktuální.


předpověď počasí pro čtvrť Fatih na 8.2.2021 a další 4 dny

Dalším je přerušení lodní dopravy. V tuto chvíli ještě žádné přerušení dopravy není známo (https://www.sehirhatlari.istanbul/tr/duyurular/iptal-seferler-894), protože se vyhlašuje až ve chvíli, kdy je situace již neudržitelná (ale pozor na web, ne vždy je aktuální a ne vždy informaci ponechají; psali jsme před rokem). Větší potíže pro cestujícího mohou nastat, pokud se nechá lodí dopravit do míst, odkud se potom dostane komplikovaně nazpět (například přejezd přes Bospor na druhou stranu na severní část, protože pak se to musí objíždět autobusy). Horší situace je na ostrovech, protože tam se dá dopravit pouze lodí. Potom je takový cestující na ostrovech uvězněn a musí počkat, až se počasí uklidní. Velký vichr znamená také větší nebezpečí na pobřeží, a to od větrem rozbouřeného moře, nebo naopak hrozí pád chodce do moře. Lodní doprava ale znamená nejen přepravu osob, ale také automobilů přes Bospor. Mimochodem - tam někdy nesmějí vozy s LPG. Také proto není toto palivo v Istanbulu zrovna v oblibě. A lodní doprava v Istanbulu nemusí být jen místní, ale i dálková, jako do Yalovy, Bursy apod. Ani zde ještě není přerušena doprava (https://www.ido.com.tr/ido/en/announcements), ale nechá se to očekávat (jako před rokem). Při přerušené vodní dopravě je pak cesta nazpět do Istanbulu časově náročná a nemusí se obejít bez přespání. A víte, že také na lodě İDO (İstanbul Deniz Otobüsleri) nesmíte bez HES kódu?

Omezení má samozřejmě velký vliv i na leteckou dopravu. Istanbulská letiště mohou přestat přijímat, takže může být v extrému takový let odkloněn jinam. To v tomto případě může znamenat daleko, hodně daleko (jako Ankara nebo Izmir, ovšem ten také čeká vichřici). To se ale děje v porovnání s omezeními istanbulské lodní dopravy opravdu jen výjimečně.

Patrik Veselík

ODKAZ: https://mgm.gov.tr/Meteouyari/turkiye.aspx?Gun=2

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,