Přeskočit na hlavní obsah

Slovensko startuje sčítání lidu, Česko za měsíc. A co Turecko?

[aktualizováno, nyní i s odkazy] Ode dneška 15. února až do konce března bude probíhat povinné elektronické sčítání obyvatel, domů a bytů Slovenska. Sčítání se týká všech, kteří žijí v Česku či na Slovensku, tedy nejen občané těchto států. Pozor si musí dát cizinci, ale i Češi a Slováci žijící v zahraničí. Týká se totiž jak občanů, tak cizinců žijících na území obou států. Pokud mají Češi a Slováci žijící v zahraničí trvalý pobyt ve svých zemích, musejí se také sčítání účastnit. To se týká nejen jich samotných, ale také jejich dětí.  Občanů žijících v zahraničí, kteří mají pobyt na území Česka ukončený, se sčítání netýká. Česka čeká podobný úkol od 27. března.


Sčítání lidu a Slovensko

Slovensko již sčítání zahájilo, ale to domů a bytů. Tato první fáze probíhala od 1. června 2020 do 12. února 2021 (tedy minulého pátku). Tím byly pověřené obce. Od pondělí 15. února začíná druhá fáze, tedy sčítání obyvatel, čímž jsou pověřeni občané sami. Slovensko se na tento úkol připravovalo již od prosince 2014.

Slovensko vytvořilo portál www.scitanie.sk, zároveň také aplikace pro iOS i Android. Je to poprvé v historii Slovenska, kdy tento úkon vykonávají občané sami. Vedle elektronické formy mohou navštívit kontaktní místa, nebo požádat o mobilního asistenta. Asistované sčítání v smyslu novely zákona začíná 1. 4. 2021 a potrvá nejpozději do 31. 10. 2021.

Povinnosť sčítať sa vyplnením sčítacieho formulára majú všetci obyvatelia Slovenskej republiky. Pre účely sčítania sa obyvateľom rozumie každý, kto má v Slovenskej republike trvalý, prechodný alebo tolerovaný pobyt. Obyvateľom sa zároveň rozumie aj občan Európskej únie,  ktorý má na území Slovenskej republiky obvyklý pobyt. 

Za neplnoletého obyvateľa a za obyvateľa, ktorý nie je spôsobilý na právne úkony má povinnosť vyplniť sčítací formulár jeho zákonný zástupca.  

Všetky údaje, ktoré obyvateľ uvedie v sčítacom formulári sa musia vzťahovať k rozhodujúcemu okamihu sčítania, ktorým je polnoc zo štvrtka 31. decembra 2020 na piatok 1. januára 2021.

Sčítanie obyvateľov prebehne v dobe od 15. februára 2021 do 31. marca 2021. Obyvateľ bude mať na sčítanie sa šesť kalendárnych týždňov.

Počas doby sčítania obyvateľov (15. 2. – 31. 3. 2021) je k dispozícii CALL CENTRUM na telefónnom čísle +421  2  20  92  49  19.

Aby byli informováni také ne-slovensky hovořící, vytvořilo Slovensko informační letáky v PDF podobě v řadě jazyků:

Překvapením je jak široká paleta jazyků, tak absence angličtiny, případně francouzštiny nebo arabštiny coby světových jazyků. V případě prvních dvou jazyků jde o klíčové jazyky Evropské unie.


Sčítání lidu a Česko

Samotné sčítání obyvatel bude probíhat od 27. 3. Česko vytvořilo portál www.scitani.cz pro informování i samotné sčítání. Tam se dočteme, že:

Sčítání se uskuteční od 27. března do 11. května 2021. Online přes internet a bez kontaktu se sčítacím komisařem se můžete sečíst od 27. března do 9. dubna. Pokud se nesečtete online, budete muset v době od 17. dubna do 11. května vyplnit a odevzdat tištěný formulář.

Bezpečně, jednoduše a bez kontaktu se sčítacím komisařem se můžete sečíst online od 27. 3. do 9. 4., a to na tomto webu nebo pomocí mobilní aplikace. Pokud se nesečtete online, musíte od 17. 4 do 11. 5. vyplnit listinný sčítací formulář. Získáte ho spolu s odpovědní obálkou od sčítacího komisaře nebo na kontaktních místech sčítání. Vyplněný formulář v obálce odevzdáte na poště nebo vhodíte do poštovní schránky.

Sečíst můžete nejen sebe, ale také celou rodinu. Za nezletilé děti a osoby, které nejsou způsobilé k právním úkonům, jej může vyplnit jiný dospělý člen domácnosti. Sčítání se netýká cizinců, kteří jsou zde na dobu kratší než 90 dnů (například turisté), a zahraničních diplomatů. Listinné sčítání na konzulátech bude centrálně koordinováno Ministerstvem zahraničních věcí. Místní personál poskytne informace o sčítání, rozdá a následně vybere listinné sčítací formuláře.

Sčítání 2021 na základě zákona řídí, koordinuje a zabezpečuje Český statistický úřad. Významným partnerem je Česká pošta, která zajišťuje především roznos a sběr listinných sčítacích formulářů a provoz více než 800 kontaktních míst Sčítání 2021. Elektronický sčítací formulář je kromě češtiny dostupný v 7 jazycích (angličtina, němčina, polština, ruština, ukrajinština, vietnamština, romština). Mezi jazyky lze snadno přepínat přímo v kterékoli části vyplňování formuláře.

Tištěné formuláře jsou pouze v českém jazyce. Na vyžádání (u sčítacího komisaře nebo na kontaktním místě) jsou dispozici tištěné překlady formuláře rovněž v těchto 7 jazycích (angličtina, němčina, polština, ruština, ukrajinština, vietnamština, romština), které slouží jako pomůcka k vyplnění originálního formuláře v češtině.

Sečíst se musíte, pokud máte v České republice trvalý nebo přechodný pobyt nad 90 dnů. Formulář musíte vyplnit v případě, že vám byl udělen azyl nebo jste na našem území pobývali o půlnoci z 26. na 27. 3. 2021.

Pokud někdo nesplní svou zákonnou povinnost, bude sečten v omezeném rozsahu na základě údajů, které jsou k dispozici v databázích státu. Za neposkytnutí údajů lze podle zákona uložit pokutu do výše 10 000 Kč (§ 24 odst. 8 zákona č. 332/2020 Sb., o sčítání lidu, domů a bytů v roce 2021).

K dispozici je také infolinka +420 274 056 789.

Je otázkou, zda použití poboček České pošty je rozumná myšlenka (na druhou stranu jinou tak rozšířenou instituci stát nemá). Ty mají nejen omezenou pracovní dobu oproti pracujícím, ale v době kovidové zkrácenější oproti svým předchozím otevíracím dobám. To vědí velmi dobře ti, kteří sice byli po měsíce doma, ale přesto k nim balík nenašel cestu (protože nebyli zastiženi), a tak se museli vydat na příslušnou pobočku České pošty, aby mnohdy vystáli dlouhou frontu. K tomu se ještě může přidat sčítání. Bez přídavných pracovníků to může být velmi problematické.


Národnost versus státní příslušnost

Tyto dva pojmy si dost lidí plete. Může být stejné, ale také může být rozdílné. Pokud je někdo občanem České republiky, má státní příslušnost českou (přísluší českému státu). Pokud je někdo Čechem a má po generace své předky Čechy, potom mají i českou národnost. Jde-li ale například o osobu narozenou v Česku s vietnamskými rodiči, má národnost vietnamskou.

Podle definice použité při sčítání lidu 2011 se národností rozumí příslušnost k národu, národnostní nebo etnické menšině. Dále podle této definice není pro určení národnosti v Česku rozhodující mateřská řeč ani řeč, kterou člověk používá nebo lépe ovládá, ale jeho vlastní rozhodnutí. Je možné se hlásit k jedné i více národnostem nebo také k žádné. Je například možné mít státní příslušnost českou, ale mít národnost moravskou.

Zde se pozastavím. Je totiž otázkou nakolik uvádějí obyvatelé skutečné údaje, nebo jestli záměrně lžou (například, aby "zmátli protivníka", pro legraci apod.). Při sčítání roku 1991 se k moravské národnosti hlásilo 13,2 % Česka, ale o deset let později to bylo pouhých 3,7 %. Morava má přitom asi 4 miliony obyvatel, což je 


A kde jsou ty sčítací aplikace?

Pro Česko se tvrdí, že nalezneme v Google Play i App Store pod názvem „Sčítání21“. V této chvíli (sobota 13. února) jsem neobjevil žádnou aplikaci, a to ani českou, ani slovenskou. Lze se jen domnívat, že budou k dispozici až ve chvíli, kdy ji lze použít.

[přidáno] Až dnes ráno se změnila webová stránka scitanie.sk a objevily se zde odkazy na aplikaci, kterou Google Play i App Store stále urputně odmítají najít (Google Play nabídne stovky jiných aplikací, App Store žádnou):

  • Google Play (Android 5 a vyšší; 35 MB; verze 0.2.55; počet instalací v kategorii 50+)
  • App Store (iOS 11.0 a vyšší; 66,3 MB; kompatibilní s iPhone, iPad, a iPod touch)


Sčítání lidu a Turecko

První sčítání lidu v naší historii provedl Mahmut II. v roce 1831. V tomto prvním sčítání byly započítáni pouze muslimští muži. Cílem bylo identifikovat vojáky a ty, kteří mohli platit daně. V nové Turecké republice proběhlo první sčítání lidu proběhlo 28. října 1927, podle kterého mělo Turecko 13 648 270 obyvatel. Sčítání jsou prováděna pravidelně každých 5 let od roku 1935 do roku 1990. Poté se sčítalo až 22. října 2000. Turecký statistický zákon č. 5429, která byla přijata 18. listopadu 2005 se sčítání lidu a doprovodné záležitosti převedly pod Turecký statistický úřad, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK). Od roku 2007 je informace zveřejňuje minimálně jednou za rok.


Jak turecké obyvatelstvo stárne? (za rok 2019, zveřejněno 18. 3. 2020)

Jak turecké obyvatelstvo stárne? (1935 / 1975 / 2019, zveřejněno 18. 3. 2020)


Díky stupni digitalizace státní správy se vykonává sčítání lidu kdykoli, protože jsou všechny údaje již v počítačích zadány (tedy pokud jde o počet obyvatel, podle kterého se sčítání lidu jmenuje). Zatímco v řadě dalších zemí včetně Česka a Slovenska se při sčítání lidu ptají také na spoustu dalších informací, v Turecku je postoj zcela jiný. Například otázka náboženství je pro každého občana v systému zodpovězena, protože ji uvádí do občanského průkazu (i když ne povinně). Tento údaj lze samozřejmě změnit, online (psali jsme v květnu 2020), takže se informace opět okamžitě objeví všude, kde je třeba.

Dále jsou otázky, na které turecká vláda odpověď znát nechce. Je to například otázka národnosti. Přestože se oproti minulosti učinily kroky (některé i kupředu), stále dokážou slova "Kurd", "Kurdistán" nebo "kurdský" vyvolat silnou reakci ze strany některých politiků, nebo státních institucí. Do roku 1991 se namísto "Kurdové" označovali "horští Turci" (Dağ Türkleri). Tuto informaci ale také samotní Kurdové či jiné menšiny nemusejí chtít sdělovat, například kvůli obavám z případné diskriminace. Podobné je to s údajem o náboženství v tureckém občanském průkazu. Mnozí nechávají výchozí záznam (islám) a nemění ji za skutečný stav, aby nečelili případným problémům. Existuje zatím nepodložená domněnka, že školní systém přihlašuje děti bez islámu v jejich občance do náboženských škol.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,