Přeskočit na hlavní obsah

Turecko a petržel: záhada vysvětlena

Středoevropané žijící v Turecku časem zjistí, že se dají koupit dokonce dva druhy petrželky, ale kořenová petržel prostě není k sehnání. Přitom je to prapůvodní plodina východního Středomoří, takže i území dnešního Turecka. Podle některých zdrojů je původ této rostliny na Balkánském poloostrovu, což může vysvětlovat antické označení makedonské koření. Ale vezměme si to postupně.


Zmatky v označení listové formy petržele

Zatímco v Česku je obvyklé mít listovou podobu petržele jen ve formě kudrnky, v Turecku je obvyklá forma plochá (Italian parsley, Petroselinum crispum var. neapolitanum). Naší kudrnce (petržel kadeřavá, curly parsley, petroselinum crispum) se v Turecku říká  kıvırcık maydanoz (více méně stejný význam), je výrazně dražší a hůř se shání. Ovšem chuť i vůně jsou více méně totožné. Bohužel se jí častěji v obchodech říká frenk maydanoz, což je ale nesprávné označení.


vlevo petržel listová hladká, vpravo kadeřavá


Frenk maydanoz je totiž kerblík třebule neboli třebule pravá (Anthriscus cerefolium). Zřejmě protože se používá hlavně ve francouzské kuchyni, dostala tato jednoletá bylina v turečtině právě název frenk maydanoz. Prapůvod ale není z Turecka na západ (viz Francie), ale naopak na východ, na Kavkaz.


kerblík setý / třebule pravá


Obecně se zmiňují tyto varianty petržele:

  • petržel zahradní italská / hladká (Petroselinum crispum var. Neopolitanum)
  • petržel kadeřavá (Petroselinum crispum var. Crispum)
  • petržel kořenová / hamburská (Petroselinum crispum var. Tuberosum / Radicosum)
  • petržel plocholistá (Petroselinum crispum var. Latifolium)
  • petržel obecná naťová (Petroselinum crispum var. vulgare)

Pojmenování pochází ze starořečtiny, viz πετροσέλινον (petroselinon), znamenající "skalní celer". Do češtiny se zřejmě dostal přes němčinu (petersilie, v dolnobavorské či rakouské němčině "petersil"), takže v některých částech Česka lze dodnes slyšet u starších ročníků říkat "petržílka".

Jak přišla turečtina (a také bulharština / makendonština / albánština) k pojmenování maydanoz (mагданоз [magdanoz] / mагдоноз [magdonoz] / majdanozi)? Do turečtiny i češtiny se dostal vlastně název stejné rostliny. Kdysi se petržel zahradní označovala jako Petroselinum macedonium, makedonská petržel. Francouzština odvodila jméno rostliny z prvního slova Petroselinum (nyní petrosilium) přes starofrancouzské "peresil" současné podoby "persil" (odkud si jej vypůjčil výrobce pracího prášku). Z toho se odvodil také německý název "petersilie" (s desítkami lokálních variant), staroanglický "petersilie" > středoanglický "persely" (ve středověku) > "parsley" v moderní angličtině, dále české "petržel", ruské "петрушка" [petrůška]. Turečtina nebo bulharština přijaly druhou část názvu se vztahem k Makedonii. Stejně tak novořečtina v řecké Makedonii označuje petržel jako "μαϊντανός" [maintanós]. Tam se toto slovo dostalo z otomanské turečtiny (معدنوس [maydanos]), tam z arabštiny ( مَعْدُونِس‎ [maʿdūnis]), tam ze starořeckého μακεδονήσιον (makedonské koření). Kruh se uzavřel.

Pro zajímavost: největšími producenty jsou vlastně sousedé Československa a pár dalších, tedy Německo, Polsko, Maďarsko, dále Francie, Indie a Egypt. Dá se tak říct, že se pěstováním petržele zabývají hlavně středoevropské země, nebo také, že petržel pěstují všechny země kromě země původu petržele (tedy kromě Egypta).



Kořenová petržel

Pod latinským názvem Petroselinum hortense se někdy rozumí petržel kořenová, Hamburg Rooted Parsley. V turečtině se tato varianta označuje jako Hamburg köklü maydanoz, Hamburg kökü maydanozu, nebo Hamburg maydanozu.

Kde se dají objednat semínka?

V obou případech se jedná o jednu a tutéž firmu (Mustafa Onur Gülerci) z istanbulské čtvrti Kozyatağı v Kadıköy na asijské straně. Jde ale o zásilkovou službu bez vlastního obchodu. Další obchody jsem nenašel. Jeden se sice tvářil, že je místní, ale nakonec se z něj vyklubal mnohojazyčný web z Varšavy.

Těhotné ženy a kojící matky by si ale měly dát pozor a radosti ze znovunalezené zeleniny spíš odolat. Ne nadarmo v minulosti používaly petržel andělíčkářky...

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,