Středoevropané žijící v Turecku časem zjistí, že se dají koupit dokonce dva druhy petrželky, ale kořenová petržel prostě není k sehnání. Přitom je to prapůvodní plodina východního Středomoří, takže i území dnešního Turecka. Podle některých zdrojů je původ této rostliny na Balkánském poloostrovu, což může vysvětlovat antické označení makedonské koření. Ale vezměme si to postupně.
Zmatky v označení listové formy petržele
Zatímco v Česku je obvyklé mít listovou podobu petržele jen ve formě kudrnky, v Turecku je obvyklá forma plochá (Italian parsley, Petroselinum crispum var. neapolitanum). Naší kudrnce (petržel kadeřavá, curly parsley, petroselinum crispum) se v Turecku říká kıvırcık maydanoz (více méně stejný význam), je výrazně dražší a hůř se shání. Ovšem chuť i vůně jsou více méně totožné. Bohužel se jí častěji v obchodech říká frenk maydanoz, což je ale nesprávné označení.
![]() |
vlevo petržel listová hladká, vpravo kadeřavá |
Frenk maydanoz je totiž kerblík třebule neboli třebule pravá (Anthriscus cerefolium). Zřejmě protože se používá hlavně ve francouzské kuchyni, dostala tato jednoletá bylina v turečtině právě název frenk maydanoz. Prapůvod ale není z Turecka na západ (viz Francie), ale naopak na východ, na Kavkaz.
![]() |
kerblík setý / třebule pravá |
Obecně se zmiňují tyto varianty petržele:
- petržel zahradní italská / hladká (Petroselinum crispum var. Neopolitanum)
- petržel kadeřavá (Petroselinum crispum var. Crispum)
- petržel kořenová / hamburská (Petroselinum crispum var. Tuberosum / Radicosum)
- petržel plocholistá (Petroselinum crispum var. Latifolium)
- petržel obecná naťová (Petroselinum crispum var. vulgare)
Pojmenování pochází ze starořečtiny, viz πετροσέλινον (petroselinon), znamenající "skalní celer". Do češtiny se zřejmě dostal přes němčinu (petersilie, v dolnobavorské či rakouské němčině "petersil"), takže v některých částech Česka lze dodnes slyšet u starších ročníků říkat "petržílka".
Jak přišla turečtina (a také bulharština / makendonština / albánština) k pojmenování maydanoz (mагданоз [magdanoz] / mагдоноз [magdonoz] / majdanozi)? Do turečtiny i češtiny se dostal vlastně název stejné rostliny. Kdysi se petržel zahradní označovala jako Petroselinum macedonium, makedonská petržel. Francouzština odvodila jméno rostliny z prvního slova Petroselinum (nyní petrosilium) přes starofrancouzské "peresil" současné podoby "persil" (odkud si jej vypůjčil výrobce pracího prášku). Z toho se odvodil také německý název "petersilie" (s desítkami lokálních variant), staroanglický "petersilie" > středoanglický "persely" (ve středověku) > "parsley" v moderní angličtině, dále české "petržel", ruské "петрушка" [petrůška]. Turečtina nebo bulharština přijaly druhou část názvu se vztahem k Makedonii. Stejně tak novořečtina v řecké Makedonii označuje petržel jako "μαϊντανός" [maintanós]. Tam se toto slovo dostalo z otomanské turečtiny (معدنوس [maydanos]), tam z arabštiny ( مَعْدُونِس [maʿdūnis]), tam ze starořeckého μακεδονήσιον (makedonské koření). Kruh se uzavřel.
Pro zajímavost: největšími producenty jsou vlastně sousedé Československa a pár dalších, tedy Německo, Polsko, Maďarsko, dále Francie, Indie a Egypt. Dá se tak říct, že se pěstováním petržele zabývají hlavně středoevropské země, nebo také, že petržel pěstují všechny země kromě země původu petržele (tedy kromě Egypta).
Kořenová petržel
Pod latinským názvem Petroselinum hortense se někdy rozumí petržel kořenová, Hamburg Rooted Parsley. V turečtině se tato varianta označuje jako Hamburg köklü maydanoz, Hamburg kökü maydanozu, nebo Hamburg maydanozu.
Kde se dají objednat semínka?
V obou případech se jedná o jednu a tutéž firmu (Mustafa Onur Gülerci) z istanbulské čtvrti Kozyatağı v Kadıköy na asijské straně. Jde ale o zásilkovou službu bez vlastního obchodu. Další obchody jsem nenašel. Jeden se sice tvářil, že je místní, ale nakonec se z něj vyklubal mnohojazyčný web z Varšavy.
Těhotné ženy a kojící matky by si ale měly dát pozor a radosti ze znovunalezené zeleniny spíš odolat. Ne nadarmo v minulosti používaly petržel andělíčkářky...
Patrik Veselík
Komentáře
Okomentovat