Přeskočit na hlavní obsah

35 let od Černobylu. Zasáhl jak Československo, tak Turecko

26. dubna 1986 se zapsal do historie jaderné energetiky tím nejčernějším písmem. Svět si byl nucen zapamatovat po městech Hiroshima, Nagasaki, Harrisburg, či Sellafield také Černobyl na severu dnešní Ukrajiny. Asi 15 kilometrů od tohoto města stojí jaderná elektrárna, která odstartovala tamní i celoevropskou katastrofu.

Tamní jaderná elektrárna používala sovětské reaktory RBMK-1000. Kvůli riskantním pokusům reaktoru v ne zcela dobrém stavu s nekompetentním personálem se v noci z 25. na 26. dubna přehřála voda a pára způsobila velký výbuch, který odstartoval běh událostí, jako další výbuchy, požáry a roztavení reaktoru. Uniklý radioaktivní mrak se rozšířil do většiny částí Evropy, zasáhl také Turecko. Kvůli nejednoznačným informacím mohla nehoda způsobit od 31 lidí do 1 milionu obětí. Havárii i přes určité nepřesnosti poměrně přesně dokumentuje seriál Černobyl (2019), což hodnotili i specialisté na jadernou energetiku.



Jen pro připomenutí: jde o reaktor typu VVER. Stejného principu používají jaderné elektrárny v Temelíně, Mochovcích či Jaslovských Bohunicích (Slovensko), nebo v připravované elektrárně Akkuyu (Turecko). Právě zde je elektrárna na pobřeží Středozemního moře, jehož voda bude sloužit ke chlazení. Zhotovitelem je společnost Rosatom. Čtyři reaktory VVER-1200 mají dodat až 4800 MW. Místo se nachází asi 50 kilometrů na východ od města Anamur (známé pěstováním banánů), asi 85 kilometrů na sever od Kypru, asi 125 km na jihozápad od města Mersin, nebo zhruba 145 km na jihovýchod od Alanye.


mapa s vyznačením Černobylské jaderné elektrárny (zdroj: google.com)


Neštěstí východního bloku bylo, že její státy záměrně zkreslovaly a bagatelizovaly informace, takže se jejich vlastní obyvatelstvo o havárii nedozvědělo (pokud neposlouchalo zahraniční rozhlas). Vrcholem všeho bylo, že celý východní blok ostentativně slavil Svátek práce (s povinnou účastí všech na státem řízených manifestacích) i přes přítomnost radioaktivního mraku. Západní země včetně Turecka ale pod Sovětský svaz nespadaly, a tak okamžitě informovali své obyvatelstvo.

ZAJÍMAVOST: Stockolm, Berlín, Istanbul i Praha jsou od jaderné elektrárny v Černobylu zhruba stejně vzdáleny, přibližně 1150 kilometrů.

První vydání Turecké lékařské asociace, které se konalo v dubnu 2006. „Černobylská jaderná nehoda po rakovině v Turecku“, je představena zpráva o jaderném reaktoru v Černobylu k prozkoumání vztahu veřejnosti k případům rakoviny při nehodě v Černém moři. Ve zprávě se radioaktivní mraky vytvořily

Radioaktivní mrak zasáhl také Turecko. Zasáhl postupně v sobotu 3. května 1986 Marmarský region (tedy včetně Istanbulu), 4. až 5. května západní část Černomořského regionu, 6. května Sivas přes Çankırı, 7. až 9. května pás Trabzon - Hopa, o 10 dnů později již došlo k šíření radioaktivních částic po celém Turecku. Dodnes jsou podle Turecké lékařské asociace vysoká množství úmrtí na rakovinu právě v oblastech s nejvyšším dopadem ve srovnání s jinými geografickými oblastmi Turecka, což je Hopa.


Mapa šíření mraků s radioaktivním cesiem 137 (video znázorňující šíření v čase)




Proč následky Černobylu stále hrozí?

Cesium-137 má poločas přeměny (nepřesně se říká také poločas rozpadu) zhruba 30 let. Poločas znamená, že se přemění polovina, ale polovina stále existuje. Od Černobylu uplynulo 35 let, tedy jen o trochu více než 30, takže je v Turecku stále skoro polovina cesia-137, které radioaktivní mrak z Černobylu přinesl (střední a východní Evropa je na tom stejně).

To mi nejde do hlavy. Jak doktor pozná, že pacient má rakovinu právě z radioaktivity, z Černobylu?
No chápu, že na rentgenu nenajde 'Made in Chernobyl', pokud někdo nebyl vysloveně na místě a v době nehody.
No právě.
Radioaktivita je nepříjemná v tom, že se dá sbírat roky, až organismus dříve nebo později nedovede poškozené buňky ničit přirozenou cestou a vznikne rakovinné bujení. Lze to ale zjišťovat nepřímo, třeba statistikou. A víš, že turisté mají vyšší riziko ozáření?
Když taky jezdí do Černobylu, tak samozřejmě.
Tohle nemyslím. Jde o létání proudovými letadly ve vysokých výškách. Při letové hladině 8000 až 12000 metrů je radioaktivita 100 až 300 vyšší, než na zemi.
Wow, až tak moc?
Je to výrazně víc, ale není to až taková katastrofa. Při letu z Prahy do Antalye a zpět dostane pasažér dávku 0,02 mSv.
To mi nic neříká. To je moc, nebo málo?
Je to asi jako jeden rentgen hrudníku.
Když jsem měl COVID-19, tak mi dělali CT hrudníku, to je podobné?
To je horší, tam jsi dostal 6,9 mSv.
To je tedy o dost víc. Tak proto mi z nemocnice posílali SMS vždy několik dnů poté.
Kolikrát jsi na tom CT byl?
Třikrát.
Takže 3x 6,9 = 21 mSv. Roční limit pro radiační pracovníky v jaderné elektrárně je 20 mSv, takže jako kdybys pracoval rok v jaderné elektrárně při maximálním množství povoleného ozáření.
A sakra, to není málo!
Počítačová tomografie je skvělý nástroj, ale není s tím hračka.
A když jsi říkal, že na zemi je toho méně, kolik si nasbíráme 'od přírody'?
V Česku je to v průměru 3 miliSievertů. Ale například na Vysočině je to asi 3x víc, než v Brně. V Íránu ve městě Rámsar u Kaspického moře dostanou tamní obyvatelé přírodní dávku při koupelích v tamních radioaktivních pramenech až 260 mSv!
Tolik? Tam musí být rakoviny!
Taky je.
A co je pravda, že by se při radioaktivním spadu neměly sbírat houby?
Ano, to je pravda, v nich se těžké kovy koncentrují.
To si smaženici asi nedám.
Aspoň si poslechněme nepsanou hymnu všech bojovníků proti radioaktivitě a jaderným elektrárnám.



Tato skladba vyšla roku jako singl v říjnu 1975 a vydán roku 1976, roku 1977 byla dostavěna jaderná elektrárna poblíž Černobylu. Původně zněl název "Radio-Activity" a odkazoval se na aktivitu radiostanic (proto také na obalu byl vyobrazen radiopřijímač Volksempfänger-Baureihe DKE 38). Souhlasí to také s filozofií celého alba (viz skladby Radioland, News, Radio Stars, Voice of Energy, Antenna, Airwaves apod.). Původní text hovořil o přeměně radioaktivity v elektrickou energii, která následně umožňuje aktivitu rádií. Právě skladba Radio-Activity inspirovala Davida Bowieho v jeho albu Station to Station (a poté dalších). Ovšem dvojsmysl názvu podpořili také, viz první skladba alba Geiger Counter, nebo Uran. Až po Černobylské katastrofě vznikla roku 1991 verze na albu "The Mix" (William Orbit a François Kevorkian) s následujícími novými slovy:

Chernobyl, Harrisburg, Sellafield, Hiroshima
Stop radioactivity
Is in the air for you and me
Stop radioactivity
Discovered by Madame Curie
Chain reaction and mutation
Contaminated population

Až od tohoto okamžiku se z původně nevinné skladby o rozhlasu stala hymna protiatomových hnutí a obdobně smýšlejících lidí (viz protest proti jaderným elektrárnám v Istanbulu na náměstí Taksim).

pro japonský koncert verze "Fukušima" (turné "No Nukes 2012")



A tak je to na tom světě se vším.

Patrik Veselík

Odkaz: https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cernobylsk%C3%A1_hav%C3%A1rie

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,