Přeskočit na hlavní obsah

Turecké ženy versus Tálibán

Veřejnost i média vnímají situaci v Afghánistánu typicky z úhlu pohledu muže, případně vzdělaného prozápadního muže v Kábulu. Turecké ženy připomínají, že Afghánistán je především ženský problém, protože právě ony ponesou největší břímě nové tváře Tálibánu, ať bude jakákoli. Turecké ženy teď houfně na sociálních médiích sdílejí snímky s Mustafou Kemalem Atatürkem a zpětně mu děkují za to, že je zbavil okovů, které je předtím svazovaly. Jsou si vědomy, že i jejich tehdejší okovy byly spíš něžnou erotickou pomůckou v porovnání s realitou řady afghánských žen.  Proto jsou turecké ženy často rozčileny na západní tisk, který nejednou komentuje situaci v Afghánistánu jako 'promarněnou šanci afghánského lidu' a podobné vzletné fráze. Promarnit šanci lze, když vstanete pozdě a oblíbené čerstvé větrníky jsou ten den vyprodané. Ženy ale bojují s něčím větším. Přijít o možnost vzdělání, přijít o možnost svobodné volby s kým o svobodu přijdou (tedy kdo je pojme za řekněme manželku), dokonce i přijít o možnost žít, tomu se promarněná šance neříká.


Amerika a západ pryč, Rusko a Čína dovnitř?

Minimálně posledních 180 let si vojenskou silou vylámalo zuby na Afghánistánu kdejaké světové impérium. Spolu s odchodem západních velmocí a států nastává diplomatické vakuum, které se bleskurychle snaží zaplnit sousední velmoci, tedy Čína a Rusko (to bylo sousedem za doby Sovětského svazu). Nyní je otázkou nakolik se Tálibán dovede ubránit čínským obchodním praktikám, kterými dobývají africké státy a tvoří z nich své vazaly. Stejně tak je otázka nakolik si Tálibán nechá po Afghánistánu působit Rusko, potomek svého někdejšího nepřítele, který přepadl Afghánistán vojensky, Sovětského svazu.

Tálibán při své silně náboženské orientaci samozřejmě preferuje jiné muslimské země. Nemůže ovšem ignorovat viditelné či skryté záměry Ruska a Číny a bude se k nim muset postavit.


Tálibán 1.0 > 2.0

Tálibán byl doposud partyzánskou skupinou, drogovou mafií, neřízenou střelou, vraždícím monstrem, po řadu generací. Nyní nastupuje přerod v Tálibán 2.0, vládce státu a pravidel nového státu, ať budou jakákoli.

Je nutné uznat, že diplomatickou a výzvědnou síť mají dobrou, když Tálibán dokázal vyjednat situaci. Jakou? Očekávalo se, že Tálibán povede zničující bitvy s vládními vojsky o každý metr půdy, o každý dům, média používala (či se chystala používat) slovo "dobýt" (ve válečném slova smyslu). Jak my laici, tak odborníci, dokonce i samotní Afghánci (ať v Afghánistánu či mimo něj) jsme byli překvapeni událostmi posledních dnů. Namísto toho nastal pouhý průjezd zemí, respektive k rozhlehlosti země by to ani nestihli projet, takže už byli na místech, kde prostě převzali moc bez jediného výstřelu.

Tálibán 2.0 (alespoň prozatím) nechal jít dívky do škol, dokonce dnes ráno se v ranní televizní show Tolo News nechal představitel Tálibánu Mawlai Abdul Hak Hammad (vedoucí mediálního týmu Hlas saríji) vyzpovídat moderátorkou Bereshou Arghandou (tedy podotýkám - ženou). Kromě jiného uvedl: "Jen ti, kteří v posledních 20 letech rozkradli, prodali (zemi) cizincům a zradili ji, tak se bojí nebo utekli. Dříve jste nemohli chodit po ulicích po čtvrté hodině odpoledne, ale nyní můžete cestovat 24 hodin kdekoli v Afghánistánu. To je velká změna."



Všichni si kladou otázku, jestli toto nečekaně klidné a vlídné chování (tedy v porovnání s očekávaným) je jen dočasnou mediální hrou (protože pozornost celého světa je nyní soustředěna právě na ně), nebo zda se jedná o trvalou tvář Tálibánu 2.0.

Na druhou stranu jsou znát i další změny, jako v televizním vysílání. Tak oblíbené indické a turecké telenovely zmizely (i k radosti příznivců skutečného filmového umění), ovšem objevily se náboženské pořady.

Prozatím musíme nechat stranou rozdíl mezi vrcholnými představiteli Tálibánu 2.0 a řadovými členy v nejposlednější afghánské horní dolní. Přece jen bude nějakou dobu trvat, než se politika sladí napříč státem. Také je otázkou jak bude Tálibán 2.0 přistupovat k prohřeškům vlastních ozbrojenců k nově nastoleným pravidlům.

A tak je to v Afghánistánu se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,