Přeskočit na hlavní obsah

Rychlé platby v Turecku zvyšují limit na více než dvojnásobek

Turecko zvýšilo limit na okamžité bankovní převody na 2,5násobek dosavadní částky, a to ode dnešního dne, tedy od pondělí 21. února 2022.

Centrální banka Turecké republiky TCMB (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) uvedena do provozu od 18. prosince 2020 nový platební systém pro pilotní testování. Ve svém prohlášení turecké centrální banky „turecká centrální banka (CB) nové generace aplikací pro okamžité retailové platby 7/24 vyvinula interní fond systému okamžitých a nepřetržitých převodů, FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi), po dokončení probíhajícího pilotního testování s bankami, 8. ledna 2021.

Sledujte Žít Istanbul také na Twitteru https://twitter.com/zitistanbul

Lidé mohou spojit své číslo mobilního telefonu, e-mailovou adresu nebo číslo občanského průkazu (TCKN/VKN/YKN) se svými účty (IBAN), na které chtějí přijímat platby. Kromě toho bude možné platit QR kódem. Systém FAST byl spuštěn s limitem 50 TL, aby bylo možné pečlivě sledovat rozsah použití jako počáteční krok. Tento limit měl být s ohledem na rozsah používání postupně zvyšován až na 1000 TL, ovšem hranice se poté ještě navýšila.



Uvádění do provozu:

  • 8. ledna 2021: limit 50 TL
  • 14. ledna 2021: limit 250 TL
  • 21. ledna 2021: limit 500 TL
  • 28. ledna 2021: limit 1000 TL
  • 4. srpna 2021: limit 2000 TL
  • 21. února 2022: limit 5000 TL

Doposud po pracovní době (16:00-08:30) a o svátcích byl celkový limit jedné platby zvýšen na 2500 TL. Při denním limitu  jedné platby 2000 TL je možné provést za 24 hodin platby o celkovém objemu do 4000 TL.

Převod peněz má být dokončen za 2 až 3 vteřiny. Zatímco Systém EFT funguje v pracovní dny mezi 8:30-17:30, FAST funguje v režimu 24*7.


TR Karekod

Sesterským projektem rychlých plateb je TR Karekod neboli QR kód je v Turecku nyní standardizovaná metoda pro platby. Centrální banka Turecké republiky jej vytvořila 21. srpna 2020. Je to způsob platby s použitím QR kódu v kombinaci s aplikací v mobilním telefonu.

Platby pomocí QR kódu existují i v jiných zemích a prodejních řetězcích. Příkladem je Starbucks Mobile Payment v aplikaci Starbucks, Target Wallet v aplikaci Target, Walmart Pay a další. Samozřejmě to umí také obecné platební aplikace viz PayPal a další. V případě systémů podporovaných přímo jednotlivými státy jde o NPP QR Code Standard a specifikace v PDF (Austrálie), BR Code / PIX (Brazílie), Bharat QR Code (Indie), QR Code Indonesian Standard (Indonésie), JPQR (Japonsko), ZeroPay (Jižní Korea), DuitNow QR (Malajsie), NQR = Nigeria's Quick Response = Nigeria QR code (Nigérie), Unified QR Payment (Singapur), Thai QR (Thajsko), TaiwanPay (Tchaj-wan) a další. A nesmíme zapomenout na Evropskou unii a Sepa Credit Transfer (SCT), viz speficikace v PDF.

Vedle toho (nebo nad tím) je Čína, kde je tento způsob platby používán největším procentem obyvatel. Navíc jejich platební systémy Alipay a WeChat Pay jsou akceptovány v řadě zemí světa včetně Česka nebo Turecka (všechny kontinenty s výjimkou střední a jižní Ameriky).

V květnu to bude deset let, co česká pobočka Raiffeisenbank a.s. spolu s Inmite s.r.o. vyvíjet systém zvaný SPD (Short Payment Descriptor), který Česká bankovní asociace uznala oficiálním pro celou Českou republiku koncem téhož roku (specifikace v PDF).

Slovensko má platební systém zvaný PAY by square, sesterským projektem je INVOICE by square (viz zdroj a oficiální specifikace v PDF), schváleno a doporučeno Slovenskou bankovní asociací.

Tyto systémy jsou vyzdvihovány za rychlost platby. Ovšem v praxi to selhává na faktu, že zákazníkovi trvá velmi dlouhou dobu než se na platbu připraví. Na druhou stranu postačí uživateli mít jen mobilní telefon. Pro prodejce je to samozřejmě výhodné, protože nepotřebuje žádný speciální terminál, ale jen obrazovku (kterou má i tak), ze které si zákazník načte kód.

Zajímavostí je obrácený postup, kdy QR kód z mobilu zákazníka si naopak načítá prodejce. Systém se jmenuje PayCell od Turkcellu a používá ho například turecký řetězec Šok. Tam lze u pokladny najít "čtečku", tedy krabičku s kamerou a rámečkem, který drží telefon v příslušné vzdálenosti od ní. Tento systém používají i jiné typy řetězců, jako  Kahve Dünyası či Burger King.



Vraťme se zpět k rychlým platbám.


A co rychlé platby v jiných státech?

Turecko samozřejmě není jediné, které podporuje okamžitý bankovní převod. Má jej například Velká Británie Faster Payments Service (FPS) uvedený 27. května 2008. V současné době má omezení objemu peněz do 250 tisíc liber. Hong Kong zprovoznil jejich Faster Payment System (FPS) 30. září 2018. Rusko zprovoznilo svůj Faster Payments System (FPS) = Система быстрых платежей (СБП) 28. ledna 2019.

Existuje také oblast, kde se to jmenuje jinak než FPS? Ale ano, existuje. Příkladem je eurozóna, kde od 21. listopadu 2017 byl spuštěn SEPA Instant Credit Transfer (SCT Inst). Jedná se o tzv. instantní platby (neplést s instantní kávou či polévkou) neboli okamžité platby, jejichž definice podle Rady pro maloobchodní platby v eurech (ERPB) je:

Elektronické maloobchodní platby, které jsou k dispozici 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a 365 dní v týdnu a jejichž výsledkem je okamžité nebo téměř okamžité mezibankovní zúčtování transakce a připsání částky na účet příjemce s potvrzením plátci (do několika sekund od iniciace platby). 

Od 1. července 2020 se zvýšil limit plateb SEPA Instant Credit Transfer z dosavadních 15 000 € na 100 000 €.

Česká republika má CERTIS, což je Systém mezibankovního platebního styku. Ten provozuje kromě jiného také tzv. Okamžité platby. Oficiální seznam bank [PDF] s jejich podporou není dlouhý:

  • Komerční banka, a.s.
  • Československá obchodní banka, a. s.
  • MONETA Money Bank, a.s.
  • Česká spořitelna, a.s.
  • Fio banka, a.s.
  • Banka CREDITAS a.s.
  • Air Bank a.s.
  • Raiffeisenbank a.s.
  • J&T BANKA, a.s.
  • PPF banka a.s.
  • mBank S.A., organizační složka
  • Oberbank AG pobočka Česká republika


Od 1. 6. 2021 se zvýšil limit maximální částky jedné platby u okamžitých korunových plateb zúčtovávaných v platebním systému ČNB CERTIS z 400 000 Kč na 2 500 000 Kč.

Na Slovensku funguje systém zvaný Okamžité platby od 1. února 2022.

A další země? Dánsko má od 7. května 2013 MobilePay, Norsko má od 30. května 2015 Vipps, Finsko má zase svůj systém zvaný Pivo (neplést se stejnojmenným českým národním systémem udržování tekutin v těle). Tyto tři služby se od června 2021 sloučily, ovšem stále operují pod svými původními jmény.

A tak je to ohledně piva se vším.

Patrik Veselík

ZDROJ: fast.tcmb.gov.tr

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,