Přeskočit na hlavní obsah

Lodní drony na moři rozvážejí v Turecku obědy i nákupy

Podle turecké strany se jedná o světový unikát: Migros Deniz Market začal jako první na světě nabízet jídlo s konceptem "cloudové kuchyně na moři", který přináší na výlety lodí velký komfort díky kvalitním, chutným a bohatým alternativám menu. Migros Deniz Market také přidal novou možnost doručení pro online nákupy a začal doručovat objednávky potravin a jídla pomocí "bezpilotních doručovacích vozidel", což je poprvé na světě.

Nedávno jsme psali o projektu Migros Deniz Market, kdy loď v zálivu Fethiye na jihozápadě Turecka tvoří mořskou "pojízdnou prodejnu". Kuchařská novinka s rozvozem jak potravin tak hotového jídla spadá právě pod tuto divizi. Novinka se jmenuje Migros Virtual Market. V Turecku jsou běžné skútry, které jsou výborné ve městě, ale na moři daleko nedojedou. Dosavadní pojízdná lodní prodejna objížděla vesnice na pobřeží. Ovšem zákazníci mohou být nejen na břehu, ale také na spoustě kotvících lodí, případně turistické lodě s pasažéry. Nový systém pamatuje také na ně. Objednávky zadané prostřednictvím aplikace připnutím nebo zadáním názvu lodi a informací o poloze jsou doručeny přímo na loď.

Když se řekne dron, tak se automaticky myslí něco, co samo létá, bezpilotní letadlo, UAV (unmanned aerial vehicle), ale nemusí to být je létací forma. Právě zde se k doručování zásilek používají drony v podobě malých loděk.



Generální ředitel společnosti Migros One pan Orçun Onat uvedl, že jsou nesmírně potěšeni zájmem zákazníků, a řekl: "Se spuštěním aplikace Migros Virtual Market vzrostl objem objednávek Migros Deniz Market oproti začátku sezóny třikrát, zatímco objem prodeje vzrostl oproti červenci 2021 2,5krát."

Služba jídel se jmenuje První cloudová kuchyně na moři (Deniz üstü ilk bulut mutfak). Bližší detaily nejsou, kromě vyjádření Sinana Akdala, generálního ředitele společnosti Migros One Kitchen, řekl: "Jako Migros One Kitchen jsme naši cestu, která pokračuje s více než 10 značkami na centrálních místech v Istanbulu, přiblížili milovníkům moře v Göceku tím, že jsme ji podpořili prvenstvím. Našim zákazníkům přinášíme mnoho produktů od hamburgerů po předkrmy, od pizzy po sushi, od těstovin po saláty, od dezertů po kávu a čerstvě vymačkané studené nápoje s nejvyššími hygienickými standardy, rozumnými cenami a kvalitou Migros."

Všechny tyto novinky jsou tedy k dispozici v zálivu Fethiye.


Kde že ten záliv Fethiye je? (zdroj: Google Maps)


Cloud, dneska je všechno cloud. Ale jako co to je? Anglicky mrak, ano, ale to mi taky moc nepomáhá. Wikipedia mě tentokrát zrovna nepomohla.
To je jednoduché. Běžný tradiční způsob je, že nějakou službu máš na konkrétním serveru, jako souborový server přes FTP protokol (FTP server) nebo weby některých firem, které ho mají na vlastním serveru. Uvnitř firmy to může být třeba poštovní server. Pořád dobrý?
Jo, tohle i chápu. Z mýho počítače se připojím na nějaký vzdálený počítač, server. A co ten cloud?
Teď si představ co by se stalo, kdyby se ten server rozbil.
To by byl průšvih, kdybych třeba neměl najednou poštu.
No právě. Nebo co kdyby se od něj chtělo nárazově strašně moc a on nestíhal? A je i řada dalších případů, kdy mít jediný server (také počítačové one-man-show) není úplě nejideálnější. Proto se několik takových serverů spojí do pomyslné jedné party, ačkoli je každý server jinde. A takovou skupinu - partu, chceš-li - můžeme nazvat cloudem. Je nám jedno ke kterému konkrétnímu serveru nás ta služba připojí, když budeme mít výsledek.
Jo takhle! Jako je nám jedno z které části mraku nám naprší na zahrádku, hlavně když naprší.
No přesně. A tady to sice přímo nenapsali, ale už tím, že použijí slovo cloud, řekli dost. Představuji si to tak, že mají víc lodí, na kterých je kuchyně. A mě jako strávníkovi je jedno ze které konkrétní lodě mi jídlo připluje, hlavně když připluje a je to nejrychlejší.

A tak je to v zálivu Fethiye se vším.

Patrik Veselík

DALŠÍ ZDROJE: AA, migroskurumsal.com

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,