Přeskočit na hlavní obsah

Turecké politické symboly vyjádřené gesty rukama

Ne, nejde o fyzické násilí. Však to známe. Snad každý v Evropě dovede identifikovat zvednutou pravici coby nacistický symbol lidově zvaný hajlování (někde také jako římský či fašistický pozdrav) či jiné s politickým podtextem. Takových symbolů je celá řada a v Turecku se řada z nich používá. Řada z nich z Turecka nepochází, případně mají v jiných zemích jiný význam. Některé pozdravy nejsou politické, ale jsou zpolitizované.


Recep Tayyip Erdoğan

Současný turecký prezident dříve mával svým příznivcům normálně, otevřenou rukou, neutrálně. Ale po událostech v Egyptě roku 2013 si osvojil jejich pozdrav, kdy je palec mávající ruky v dlani. Symbol se jmenuje rabia. Přestože (prý) pochází z Turecka, proslavil se použitím egyptským Muslimským bratrstvem. Používá se pravá ruka, ale lze použít i levou, pokud se v tu chvíli používají obě ruce pro stejný pozdrav.


Recep Tayyip Erdoğan a rabia jednoruč (zdroj: wikimedia.org)


MIMOCHODEM: Symbol rabia (též R4BIA) dostal jméno podle náměstí Rabaa al-Adawiya v egyptské Káhiře, kde 14. srpna 2013 egyptská policie zmasakrovala stovky členů Muslimského bratrstva poté, co jeho příznivci terorizovali především ženy včetně zahraničních novinářek, které byly napadány a včetně sexuálního násilí, odmítali své chování změnit a odmítali zmíněné náměstí vyklidit. Muslimské bratrstvo bylo půl roku poté egyptskou vládou zařazeno na seznam teroristických organizací. Slovo Rabaa (رابعة) znamená čtvrtý, což je právě vyjádřeno čtyřmi vztyčenými prsty.


zdroj: wikipedia.org


Recep Tayyip Erdoğan a rabia obouruč (zdroj: twitter.com/tcbestepe/)


Roku 2017 byl symbol použit spolu s heslem "TEK" (jeden), tedy TEK millet, TEK bayrak, TEK vatan, TEK devlet. Česky to je "jeden národ, jedna vlajka, jeden vlast, jeden stát" (nevzpomínejte, co vám to připomíná z historie první poloviny 20. století, natož abyste to překládali do němčiny...).



Vedle toho používá politicky neutrální pozdrav, poklepání pravou rukou na srdce ve smyslu "zdravím vás z celého srdce" (eyvallah neboli Kalbimin derinliklerinden sizi selamlıyorum). Jedná se o pozdrav náboženský.


pozdrav "eyvallah" (zdroj: agentura AA; 2018)


Levice až komunisté

Symbol zaťaté pěsti je obecně brán jako symbol boje (typicky pěst zaťatá silně, odhodlaně, vztekle). Používal se všemi možnými skupinami a hnutími, například Černá síla v USA nebo za Španělské občanské války, ale lze tento symbol vystopovat až po francouzskou revoluci roku 1848. V Turecku se chápe jako komunistický symbol, ovšem ona pěst musí být na konci levé paže. Na tištěných materiálech je typicky kombinována s červenou barvou, která je spojena s revolucí, s krví.

MIMOCHODEM: Někdejší východní blok má komunismus spojený se srpem a kladivem. Turecká komunistická strana má jako symbol ozubené kolo a kladivo. Červená pěticípá hvězda je všude, u Heinekenu dokonce dříve než u komunistů, na což narazil roku 2017 v Maďarsku, kdy Viktor Orbán a jeho Fidesz zakázal tento symbol jako jednoznačně komunistický, což zahrnulo i produkty pivovaru Heineken. Stejné to je také s minerální vodou S.Pellegrino (poprvé prodávaná od roku 1899), kde červená pěticípá hvězda je symbolem vysoké kvality pro exportní zboží. Turecko má sice také pěticípou hvězdu (a někdy i červenou), ovšem bez jakékoli vazby na levici, nýbrž na revoluci (přeměnu Osmanské říše na Tureckou republiku).


İbrahim Bulut, Komunistická strana Turecka (zdroj: tkp.org.tr)


Politická symbolika extrémní levice je velmi podobná extrémní pravici (ovšem mimo Turecko), kdy krajně některé pravicové strany (například v Německu, jako Autonome Nationalisten Dresden) také používají symbol vztyčené pěsti, ovšem (logicky) pravé ruky. Při rasistické variantě se pěst pravé ruky kombinuje s bílou barvou (opět v Německu).


Šedí vlci

Turecká krajní pravice je známa především organizací zvanou Šedí vlci (Bozkurtçular), která je odnoží politické strany MHP, která je od roku 2018 společně s AKP ve vládnoucí koalici zvané Lidová aliance (Cumhur İttifakı). Symbolem Šedých vlků je nacionalistický vlčí pozdrav, založený na třech spojených prstech (vlčí morda) a dvou zvednutých (symbol vlčích uší).


vlčí pozdrav (zdroj: wikipedia.org)


MIMOCHODEM: Šedým vlkům se připisují také násilné činy včetně těch končící smrtí, dokonce i masakry koncem 70. let namířené proti levici či proti jiným než sunnitským muslimům (masakr v Balgatu v provincii Ankara 10. 8. 1978 s pěti oběťmi, v Bahčelievleru v provincii Ankara 9. 10. 1978 se 7 oběťmi, masakr 109 Alevitů koncem prosince 1978 v Maraši, nebo masakr 57 Alevitů v provincii Čorum od května do července 1980). Také proto byl 12. září 1980 proveden vojenský převrat, aby se ukončilo politicky a nábožensky orientované vraždění.

Tento symbol používají ale jak sami Šedí vlci, tak i samotná strana MHP včetně jejího předsedy (Devlet Bahčeli).

POZOR! Německo zatím vlčí pozdrav a logo MHP (třech půlměsíců v modrém poli) nepostihuje, ale v Rakousku je od 1. března 2019 jejich používání na veřejném prostranství postihováno podle § 2 zákona o symbolech (PDF). Zákon se týká také všech symbolů Ak-Kaidy, Islámského státu, PKK (Kurdská strana pracujících), Hamás, Hizballáh, turecká krajně levicová Revoluční lidová osvobozenecká strana/fronta (DHKP-C), ale také Muslimského bratrstva. Nakolik se týká také pozdravu Muslimského bratrstva (rabia), to není známo.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,