Přeskočit na hlavní obsah

Český ministr průmyslu Síkela v Turecku, podepsána řada dohod

Ministr průmyslu a obchodu České republiky (za hnutí STAN) Jozef Síkela spolu s řadou dalších osobností za Českou republiku zavítal do hlavního města Ankara, aby 20. října jednali se svými tureckými protějšky. Doprovázel ho například prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý a další. A šlo například o jadernou elektrárnu v tureckém Akkuyu.

Jozef Síkela na Twitteru uvedl: "Turecko patří do dvacítky největších obchodních partnerů České republiky. Přesto vidím potenciál k dalšímu rozvoji našich vztahů, mezi českými podniky je o spolupráci s tureckými partnery velký zájem. Možnosti dalšího rozvoje jsem dnes probral s ministrem obchodu Mehmetem Mušem."

Jeho protějšek, Ministr obchodu Turecké republiky Mehmet Muš na Twitteru uvedl: "Hostili jsme českého ministra průmyslu a obchodu JE Jozefa Síkelu a jeho delegaci na zasedání Společné hospodářské a obchodní komise v Ankaře. Podepsali jsme protokol JETCO, který je cestovní mapou pro naše obchodníky pro rozšíření našich obchodních a ekonomických vztahů. Zúčastnili jsme se Česko-tureckého Business Fóra, které se konalo za široké účasti tureckého a českého podnikatelského světa. I nadále budeme našim investorům a obchodníkům dláždit cestu k rozvoji ekonomických vztahů mezi oběma zeměmi."


ministr Jozef Síkela (vlevo) a ministr Mehmet Muš (vpravo)



Český tisk? Ticho po pěšině

Že jednaly osobnosti a že se vyjednaly a podepsaly zajímavé dokumenty, o tom se český čtenář moc nedozví. Některá média neinformovala vůbec, některá jen stroze:

  • Aktuálně.cz: nic
  • Deník.cz: nic
  • Deník N: 20. října, dnešní očekávané události: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela je na dvoudenní návštěvě Turecka
  • iDnes.cz: nic
  • iRozhlas.cz
  • Hospodářské noviny (hn.cz): nic
  • Lidovky.cz: nic
  • Novinky.cz: nic
  • Seznam Zprávy: nic

Turecko je dlouhodobě českými médii ignorováno, pokud nejde o nějakou skandální informaci (tedy pokud vůbec).




...a co turecký tisk?

Řada médií, řada článků. Turecký tisk si všímal také následujících vyjádření ministra obchodu Mehmeta Muše:

Česká republika je jedním z našich důležitých partnerů v našem úsilí o proces aktualizace celní unie.

"V roce 2021 činil objem našeho vzájemného obchodu 4,3 miliardy dolarů, což je dosud nejvyšší zaznamenaný objem obchodu. S tímto rostoucím tempem našeho obchodu pevně věříme, že do konce letošního roku dosáhneme 5 miliard dolarů. Tato dynamika, které jsme dosáhli v našich dvoustranných obchodních a investičních vztazích, jasně ukazuje dvě skutečnosti. Za prvé, v prostředí nejistoty způsobené pandemií a geopolitickými riziky si české společnosti zachovaly důvěru v kvalitu a konkurenceschopnost tureckých společností. Za druhé, naše země opět posílila svou pozici jednoho ze spolehlivých obchodních přístavů."

"Náš bilaterální obchod s Českou republikou dosáhne 5 miliard dolarů."


projev ministr Mehmeta Muše na Česko - tureckém business fóru


"V investičních vztazích obou zemí se v posledním období rozvinula významná spolupráce. Naše společnosti pokračují ve vzájemných investicích v mnoha odvětvích, jako je energetika, automobilový průmysl a logistika. Jak víte, podobně jako naše země v oblasti investic v posledních dvaceti letech, i Česko se stalo významnou destinací v oblasti investic. Za zmínku stojí i to, že Česko se tímto výkonem zařadilo mezi země, které přitahují nejvíce zahraničního kapitálu na obyvatele v EU. V tomto ohledu věříme, že naše země mohou realizovat společné investice v obou zemích s jejich vzájemně výhodnou logistickou polohou, kvalifikovanou pracovní silou a vhodným investičním prostředím."

"Domníváme se, že zelená a digitální transformace, která se v posledních letech stala celosvětovým trendem a jejíž význam je zřejmý zejména v období Covid-19, je nejdůležitější oblastí spolupráce v tomto období. Na zasedání výboru, které se bude konat dnes (tedy 20. října, pozn. red.), budeme důrazně zdůrazňovat odhodlání České republiky a Turecka, které mají komplexní programy a cíle v oblasti zelené ekonomiky, spolupracovat na zelené transformaci."

"Soukromý sektor hraje v obchodních a hospodářských vztazích mezi oběma zeměmi nejdůležitější roli. Jsme připraveni připravit cestu pro naše investory a podnikatele a poskytnout všemožnou podporu pro rozvoj hospodářských vztahů mezi oběma zeměmi. Naši čeští přátelé a partneři budou mít otevřené dveře při každé spolupráci, která bude v tomto smyslu navázána. Rád bych to zde ještě jednou vyjádřil s otevřeným srdcem."

Ministr Muš dopředu uvedl, že se sejdou s českým ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Sikelou, aby projednali dvoustranné hospodářské vztahy a další otázky hospodářské a technické spolupráce v rámci JETCO, a že po svém projevu bude svědkem podpisu memoranda o porozumění mezi Ankarskou průmyslovou komorou a Českým energetickým průmyslovým partnerstvím, jehož cílem je spolupráce v oblasti jaderné energetiky.



Po projevu ministra Muše podepsali dohodu o spolupráci mezi Ankarskou průmyslovou komorou ASO Nurettin Özdebir a Aliancí českých technologických dodavatelů pro energetické zdroje předseda výboru CZECH POWER INDUSTRY ALLIANCE z.s. (CPIA) Milan Šimonovský.

Podle dohody bude vzájemná spolupráce možná při účasti na stavebních projektech v jaderné elektrárně Akkuyu. Bude realizována spolupráce v oblasti výzkumu a vývoje týkající se vývoje a návrhu jaderné elektrárny 4. generace v Turecku. Členové ASO a CPIA budou realizovat možnosti spolupráce v oblasti nákupu, aby se vzájemně podporovali při nákupu výroby a dopravy a surovin.


Vladimír Dlouhý (vlevo) a Rifat Hisarcıklıoğlu (vpravo)


Prezident Unie komor a komoditních burz Turecka (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu uvedl na svém Twitteru toto: "S prezidentem Hospodářské komory ČR Vladimírem Dlouhým, který naši zemi navštívil v rámci Turecko-českého podnikatelského fóra, jsme hodnotili obchodní vztahy obou zemí, zejména víza, celní unii, dopravní kvóty."

Rifat Hisarcıklıoğlu uvedl (viz turecká média), že jsou ochotni dále rozšiřovat obchodní vztahy s Českou republikou, a řekl: "Rád bych zmínil tři důležité problémy, které komplikují obchodní a podnikatelské vztahy tureckých podnikatelů se zeměmi EU. Prvním z nich jsou potíže, s nimiž se potýkají turečtí občané, kteří chtějí vykonávat obchodní činnost, zejména při vyřizování žádostí o víza do EU. Za druhé, modernizace celní unie. V této otázce potřebujeme vaši podporu. Chceme, aby jednání o modernizaci celní unie byla zahájena co nejdříve. Celní unii posuzujeme společně s ekologickou dohodou. Oba vytvoří pozitivní agendu ve vztazích mezi Tureckem a EU. Trasa "Slovensko-Česko-Německo" v rámci našich přeprav do západní Evropy je pro turecké dopravce trasa, která den ode dne nabývá na významu. Zatímco při tranzitu na Slovensko nemají naši dopravci žádné problémy, omezený počet tranzitních dokladů získaných z Česka je pro náš vývoz do západní Evropy nedostatečný. Pro potřeby našeho dopravního sektoru je nutné zvýšit kvótu českých tranzitních dokladů na minimálně 25 tisíc kusů."

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,