Přeskočit na hlavní obsah

Sto let od zrušení sultanátu v Turecku

Dnes je to právě sto let, kdy se byl zrušen sultanát v rámci přeměny Osmanské říše v Tureckou republiku. Hlavou říše tedy již není sultán, říše zároveň přestává být říší Osmanskou. Území Turecka zažila krátké období prudkých změn.

Vysvětleme si nejdřív základní pojmy.

Sultán je titul vládce muslimského státu, který je na stejné úrovni jako evropský vladařský titul císař (odvozený od Julia Cézara), nebo perský pádišáh.


znak Osmanské říše z odbobí 1882 až 1922


Je nutné si vysvětlit ještě další titul, chalífa, což je muslimská obdoba katolického papeže. Této funkce se Turecká republika zbavila až 3. března 1924 tím, že aktuálního chalífu (Abdulmecid II.) této funkce zbavila. Osmanská dynastie držela titul chalífa od roku 1517, kdy Selim I. dobyl Egypt (kromě jiného).

MIMOCHODEM: Nástupcem Selima I. na trůnu byl Sulejman Zákonodárce zvaný též Sulejman I. Nádherný / Velkolepý tři roky poté, co jeho rod získal titul chalífy. On sám do Osmanské říše přinesl nový zákonodárný systém, který byl výrazně spravedlivější jak pro většinu, tak pro menšiny včetně náboženských. Do té doby se soudilo podle práva šaría podle výkladu jedné z řady náboženských škol (madhab).

Klíčové kroky z Osmanské říše do Turecké republiky:

  • 1918, 10. února: umírá bývalý sultán Abdulhamit II. ve věku 75 let (ten vládl od 31. srpna 1876 a byl 27. dubna 1909 sesazen a poslán do vyhnanství do tehdy ještě osmanské Soluně; protože ta byla od roku 1912 řecká, byl bývalý sultán odeslán zpět do Istanbulu; právě za jeho podivné vlády se jemu začalo říkat "nemocný muž na Bosporu"; on pod nátlakem zrušil absolutní monarchii a přetvořil ji 23. prosince 1876 na konstituční monarchii = meşruti monarşi, byť do roku 1878 kdy po porážce v rusko-turecké válce, a poté opět od 24. července 1908)
  • 1918, 3. července: sultán Mehmed V. Rešád umírá (vládl od 27. dubna 1909 poté, co byl jeho předchůdce Abdulhamit II. sesazen a poslán do vyhnanství do tehdy ještě osmanské Soluně; protože ta byla od roku 1912 řecká, byl bývalý sultán odeslán zpět do Istanbulu).
  • 1918, 4. července: Mehmet VI. se stává sultánem a zároveň chalífou Osmanské říše; Abdulmecid II. se stává korunním princem (získává titul Jeho císařská výsost Korunní princ)
  • 1918, 18. listopadu: mocnosti a Řecko začínají okupovat Istanbul
  • 1920, 19. března: osmanský vojenský velitel maršál Mustafa Kemal prohlásil, že „se shromáždí v Ankaře shromáždění, které bude disponovat mimořádnými pravomocemi“ s prodrobnosti volby členů a následných voleb nejpozději do 15 dnů.
  • 1920, 11. dubna: osmanský parlament v Istanbulu byl z příkazu sultána Mehmeta VI. zrušen.
  • 1920, 23. dubna: ustavující zasedání Velkého Národního shromáždění, de facto parlamentu Turecké republiky (ještě před jejím vyhlášením)
  • 1920, 21. června: Fracouzská armáda opustila severoturecké přístavní město Zonguldak poté, co je rok předtím obsadila pod záminkou ochrany; Francie okupovala de facto polovinu současného východního Turecka (jihoturecké město Maraš za hrdinství svých občanů získalo titul hrdina = kahraman, takže od té doby je to Kahramanmaraš).
  • 1920. 10. srpna: Mehmet VI. za Osmanskou říši podepsal s vítěznými mocnostmi po skončení 1. světové války Smlouvu ze Sèvres, takže říše ztratila čtyři pětiny území, takže byla viditelně menší i než současné Turecko. Tuto smlouvu odmítla osmanská vláda ratifikovat.
  • 1922, 1. listopadu: funkce sultána je Velkým Národním shromážděním zrušena (Mehmet VI. tedy byl sultánem 4 roky a 120 dnů). To je konec Osmanské říše, protože jí již nevládne člen Osmanské dynastie. Turecku de facto již půl roku vládne právě Velké Národní shromáždění v Ankaře. Zároveň Velké Národní shromáždění prohlásilo, že konstantinopolská vláda sultanátu již není zákonným zástupcem. Velké národní shromáždění také rozhodlo, že Konstantinopol nebyl hlavním městem národa od jeho okupace spojenci.
  • 1922, 11. listopadu: Mírová konference v Lausanne uznala suverenitu Velké Národní shromáždění Turecka.
  • 1922, 17. listopadu: Mehmet VI. prchá z Istanbulu na britské válečné lodi HMS Malaya (jméno není podle tureckého města Malatya, ale podle Britského Malajska = British Malaya); na tehdy ještě britskou Maltu připlul 9. prosince téhož roku. Zemřel o čtyři roky poté 16. května 1926 v italském San Remu (poblíž francouzských hranic, tedy poblíž Nice, dále Cannes, ještě dál Saint-Tropez, což může potvrdit strážmistr Ludovic Cruchot).
  • 1922, 18. listopadu: chalífou se stává Abdulmecid II. z vůle Tureckého národního shromáždění (parlament nové turecké republiky), získává titul "Komandér věrný zemi, Chalífa věřících a Služebník Mekky a Medíny, Suverén císařského rodu Osmanů"
  • 1923, 6. října: okupační vojska opustila Istanbul
  • 1923, 29. října: vyhlášena Turecká republika
  • 1924. 3. března: chalífát zrušen, členové Osmanské dynastie vykázáni z Turecka (nežádoucí osoba, persona non grata)


příjezd bývalého sultána Mehmeta VI. na Maltu 9. prosince 1922


A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,