Přeskočit na hlavní obsah

5G v Turecku ještě vlastně není, ale je v plánu. Už řadu let

Máme rok 2023, mobilní datová komunikace páté generace neboli zjednodušeně 5G již je samozřejmou součástí řady zemí napříč kontinenty, včetně Česka. Turecko mělo být leaderem a skočit rovnou do 5G, ale nějak to vázne.


Kde 5G je už nyní?

Dá se říct, že členství v Evropské unii pomáhá šířit 5G. Jen částečné pokrytí má ze členů EU Estonsko, Švédsko, Rumunsko a Řecko a (jižní) Kypr, o trochu slabší například Polsko nebo Slovensko. Pokrytí závisí na hustotě obyvatelstva. Z kandidátských zemí se již začíná pokrývat Černá Hora nebo Severní Makedonie. Na východ od hranic Evropské unie se 5G nenachází (Rusko, Bělorusko, Ukrajina, Moldavsko, Turecko).



Celosvětově je 5G doménou evropského kontinentu. Mezi regiony s poněkud nižším pokrytím patří severní Amerika, z Asie překvapivě ční Thajsko, pobřeží a velkoměsta Austrálie. Naopak Asie, střední a jižní Amerika a Afrika buď nejsou pokryty skoro vůbec, nebo jen největší sídla (a to ještě připomíná testovací provoz).


...a co Turecko? 1x 5G, mnohokrát 4.5G

Již roku 2015 prezident Erdoğan vyzýval, aby Turecko přeskočilo 4G a přešlo rovnou na 5G roku 2017 (psali jsme v článku Erdoğan: 5G v Turecku roku 2017). A co nyní, v březnu 2023? Turecko má 4.5G, dál nic. Tedy skoro nic. Existuje jedna výjimka, která ale pro Turecko má pramalý význam.

Největší turecký operátor Turkcell zveřejnil následující oznámení:

Na letišti Istanbul jsme začali nabízet technologii 5G s oprávněním Ministerstva dopravy a infrastruktury. Používáním mobilních telefonů kompatibilních s 5G můžete na letišti v Istanbulu zažít přenos dat s nízkou latencí, který přináší 5G, kromě velmi rychlého přístupu k internetu. Abyste mohli využívat tuto službu, musíte mít zařízení s podporou 5G a SIM kartu 4.5G a být na letišti. Pokud splňujete tyto podmínky, můžete zdarma začít využívat 5G zadáním "5G" a odesláním SMS na číslo 2200.

Takže jen na letišti, na jediném letišti, navíc je o to nutné požádat speciální SMSkou. Navíc zmíněná webová stránka je pouze v turečtině. Anglická verze zmiňuje jednak jako nejnovější 4.5G, jednak má nejnovější novinky z roku 2018.

Před měsícem (21. ledna 2023) prohlásil ministr průmyslu a technologií Mustafa Varank, že existuje Turecko, které investuje do správných technologií ve správný čas a nesleduje transformace zpovzdálí, a řekl: "Připravili jsme naši cestovní mapu v okamžiku života spojeného s 5G technologiemi a následnými. V blízké budoucnosti budeme sdílet náš plán s veřejností."

Není tedy čeho se obávat. Turecko již má plán.

Mírně to připomíná socialistické dohnat a předehnat > udržet krok > neztratit z dohledu > neztratit stopu. Na druhou stranu je nutno přiznat, že to není jen odvaha, ale také stále sílící vyspělý průmysl Turecka, bohužel ale také ekonomická nutnost. Stále se propadávající turecká lira totiž velmi zdražuje dovozové technologie, kam patří také 5G. Od začátku spolupracuje s řadou poskytovatelů 5G infrastruktury od Nokie přes Ericsson až po Huawei. Nakonec to vypadá, že je bere spíš jako konzultanty s tím, že se spolehnou na vlastní zdroje. Pravdou je, že Turecko již drony Bayraktar, jinou armádní technikou či vlastními satelity (Türksat 6A plánovaný na duben 2023) dokazuje, že přerod ze zemědělské na průmyslovou zemi se mu začíná dařit (alespoň v něčem a někomu).

MIMOCHODEM: Jedna z mnoha teorií popíračů COVIDu a naopak příznivců neuvěřitelných konstrukcí byla, že COVID-19 je šířen pomocí vysílačů 5G mobilní sítě (nikdo ale nevysvětlil jak by měla kovová anténa vyrobit biologický virus). Právě argument 5G byl jedním z hlavních pro šíření COVIDu v Turecku. Ovšem příznivci této teorie se již nedovedli poprat s faktem, že se v Turecku o 5G sice mluví, ale to je tak vše, 5G vysílač v době pandemie nebyl ani jediný.


Co nezávislé výzkumy?

Společnost nPerf měří situaci pomocí aplikace v mobilech dobrovolníků, takže (kromě jiného) tvoří nPerf 5G mapu světa.



Při bližším zaměření na jihovýchodní Evropu včetně Turecka a okolí je vidět, že i když ve státech Balkánu 5G opravdu je, někde je ho spíš jako šafránu, viz Rumunsko. Překvapuje ale Turecko v tom, že přece jen několik teček má.



Bulharsko a Řecko má podle nPerf pokryté dálnice, široké okolí Atén, některé ostrovy atraktivní pro turisty a dost (ovšem další možné vysvětlení je, že aplikace není mezi Řeky či Bulhary moc populární).



Při bližším pohledu na Istanbul je vidět, že není podle nPerf pokryto jen Letiště Istanbul, ale také několik míst v centru města.



Při bližším pohledu je vidět pokrytí náměstí Taksim a Třídy nezávislosti (Istiklal Cd.), turistické centrum Kadikoye (typické pro večerní setkání místních s přáteli), Bagdádské třídy a pár dalších lokalit.



Mobily některých "chytily" signál 5G také na přívozech. Zvláštností je pokrytí okolí Centrální mešity Gaziosmanpaša. Všechny tyto lokality v Istanbulu kromě hlavního letiště se objevily nově v průběhu února 2023 a nejsou zatím dokumentované.

Speedtest společnosti Ookla má vlastní 5G mapu světa. Na té není v Turecku jediné místo s 5G.


Z pevné na mobil, z mobilu na pevnou

Když mělo Turecko problém s domácím internetem, řešili situaci někteří tak, že si nakoupili (tehdy nejnovější) 3G modem a připojili se tak přes mobilního operátora. Turecko se ale výrazně změnilo. Pevná linky začaly výrazně posilovat, navíc se v posledních měsících razantně ve velkoměstech nasazuje optika až do domu / bytu a posiluje, dokonce se začíná uvádět 1Gbit nebo 10Gbit/s jako strop. Je to ale v procesu, takže na statistikách to zatím znát není.

Mobilní operátoři tak prudké tempo neudělali, naopak rychlostí pokulhávají, dokonce i za možnostmi stávajícího 4.5G. Někteří uživatelé tedy raději přepnou na domácí Wi-Fi, než aby se trápili se svým mobilním operátorem.

Podle globálního indexu rychlosti internetu z ledna 2023 má turecká mobilní síť výkon 30,98 Mbit/s, což postačilo na 65. místo na světě (na dalších místech jsou Togo, Izrael, Irák, Indie...). Výkon pevné linky je 32,45 Mbit/s, což postačilo na 107. místo (nad ním jsou Salvador, Bangladéš, Gabon, Rwanda...). Pro zajímavost Česko je s mobilní sítí na 44. místě s výkonem 46,32 Mb/s (sedm nejlepších přesáhla 100 Mb/s), pevná síť 54,14 Mb/s postačila na 73. místo (výkonu Thajska, Chile nebo Číny nedosahujeme, ti mají přes 200 Mb/s).

Nyní se tedy čeká na krok tureckého průmyslu, aby se vyšší rychlost dostala do mobilních telefonů i přes mobilní sítě.

Prostě jak říká dadské přísloví, Mátłatłi hijál šuajrá` strákong. A protože Google Translator, Bing Translator ani Deepl.com tento jazyk nepodporují, přeložme sami: Mnohokrát nic umořilo krávu (protože dadština nezná číslovku 100, pro deset a více používá slovo "mátłatłi").

Patrik veselík

ZDROJE: AA, AA, Ericssson

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,