Přeskočit na hlavní obsah

Prezidentské volby v Turecku: v červnu, o měsíc dřív, o rok později?

Turecko se v řadě úhlů pohledů vymyká běžným postupům a praktikám. Letos se mají konat volby do tureckého parlamentu a zároveň prezidentské volby, protože se Turecko změnilo na prezidentskou republiku před krátkou dobou. Během jediného měsíce se radikálně mění názor na termín trvání voleb, až do podle některých odporuje ústavě.

Volby se mají konat v neděli 18. června (tedy první kolo), druhé kolo dva týdny poté. Současný prezident ale uvažuje, že by se volby konaly o měsíc dříve, tedy 14. května (první kolo).

MIMOCHODEM: Volba právě 14. května má více účelů. Jednak se zkracuje opozici čas na kampaň (vládní strany mají již nyní mnoho prostoru v médiích, takže jim to nijak neuškodí), jednak to má být odkaz na 14. května 1950, kdy skončila v Turecku vláda jedné strany.


emblém prezidenta Turecké republiky



Proč by se to mělo měnit? Navíc opět?

Protože člověk míní, zemětřesení mění. Lednový přesun termínu o měsíc dřív (takže namísto 5 měsíců mají běžné politické strany najednou jen 4 měsíce na kampaň) se najednou nehodí. Proč? Jedna stránka je zcela lidská až humánní. Lidé v řadě provincií mají opravdu jiné starosti než volby. Na druhou stranu právě titíž lidé by rádi vyjádřili svou volbou názor na některé politiky. Lze si tedy představit, že právě ti dotyční politici si turecké "zúčtujem spolu" nemohou a nechtějí dovolit, takže jsou hlasy o posunutí květnového termínu voleb o jeden rok.

MIMOCHODEM: Poslední zásadní změnou ve volbách do parlamentu (Velké národní shromáždění) bylo roku 1995 snížení minimálního věku z 20 na 18 let a zvýšení počtu členů parlamentu na 550 z dosavadních 450 (to bylo stanovenou novou ústavou z roku 1961). Také se umožnilo volit vězňům a osobám v celách předběžného zadržení. A tak se stalo, že tentýž rok se na premiérský post dostal za prvé mladší ročník, za druhé žena (poprvé v Turecku), kterou byla Tansu Čiller (ročník 1946), ekonomka z Istanbulu (v okamžiku zvolení jí nebylo ani 50 let). V té době byl i v Česku premiérem jednak ekonom, jednak původem z největšího města země, Václav Klaus (ročník 1941). Dalším premiérem těsně pod 50 let se roku 2003 stal Recep Tayyip Erdoğan. Tento týden mu bude 69 let (26. února). Ale zpět k parlamentu. Referendum roku 2017 a následné volby roku 2018 přinesly menší změnu, kdy se počet členů zvýšil z 550 na 600.

Jenže volby do parlamentu není volba jestli rohlíky nebo housky (i když...) a nelze s termínem házet sem tam. Posunutí voleb totiž znamená, že se prodlouží funkční období jak parlamentu, tak prezidenta. A to logicky odporuje tureckým zákonům.


Odvolávám co jsem odvolal, slibuji, co jsem slíbil

Představitelé vlády nyní jednoznačně uvádějí, že termín voleb platí (ovšem ten již změněný, květnový) a že se měnit nebude (tedy znovu).

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,