Přeskočit na hlavní obsah

Turecké volby 2023: Patálie s letním časem

Turecko si od podzimu 2016 hodinky dvakrát ročně neposunuje, zůstává u stejného času, takže se "jen" posune čas vůči těm zemím, které používají letní čas. Na půl roku má Turecko blíž k Indii (rozdíl 2,5 hodiny) než k Velké Británii (rozdíl 3 hodiny). Stalo se to také tématem letošních voleb.

Toto téma je pro evropské státy poměrně důležité (navíc právě tuto neděli se čas mění), v Turecku se ale na střídání času pozapomnělo. Připomínají si je hlavně ti, kteří musejí spolupracovat s lidmi v zemích, kteří pravidelně letní čas zavádějí.


Trvalý letní čas

Za poslední změnou stála současná administrativa prezidenta Erdoğana. Turecko mělo do té doby stejné časové pásmo UTC+2:00 jako Finsko, pobaltské státy, Ukrajina, Rumunsko, Bulharsko, Řecko a dál na jih. Bylo to dáno úpornou snahou posunout Turecko směrem do Evropy. Ale protože přece jen odpovídá spíš časovému pásmu UTC+3:00, provedla se svým způsobem utajená změna časového pásma. Lidem se řeklo, že se zůstane u aktuálního neboli letního času, že nemusejí měnit čas na svých hodinkách (a už nikdy). Příznivcům populismu velmi vyhovuje, když oni sami nemusejí dělat nic, když někdo (jejich hrdina) vyřeší vše za ně.


Opozice: Ukončíme trvalý letní čas

Memorandum o porozumění společných politik (výsledek "Stolu šesti") obsahuje k tomuto tématu jedinou strohou větu:

"Ukončíme trvalý letní čas"

To může znamenat návrat k předchozímu střídání standardního a letního času v rámci časového pásma UTC+2:00, ale také to může znamenat trvalý přechod k UTC+2:00 bez střídání s letním časem pro dané pásmo (tato varianta je spíš teoretická).


zdroj: wikimedia.org

UTC+0:00 / letní není: světle modře
UTC+0:00 / letní UTC+1:00: tmavomodře
UTC+1:00 / letní UTC+2:00: červeně
UTC+2:00 / letní není: žlutě
UTC+2:00 / letní UTC+3:00: okrově
UTC+3:00 / letní není: zeleně
UTC+3:00 / letní není: tyrkysově

Turecko má tu smůlu, že má velikost zhruba jednoho časového pásma a přitom leží napůl mezi časovými pásmy. Zatímco západní části Turecka (evropská část + poloostrov Malá Asie) by slušel čas GMT+2:00 (tedy jako východní Balkán), východní polovině Turecka by spíš seděl čas GMT+3:00. Turecko tedy bude názory rozděleno asi jako Evropská unie v otázce, zda onen plánovaný trvalý čas má být standardní nebo letní.


Rozdíl mezi zákonným časem a místním středním časem v Evropě během zimy (zdroj: wikimedia.org)

1 h ± 30 min zpět
0 h ± 30 min
1 h ± 30 min napřed
2 h ± 30 min napřed

Výše uvedená mapka znázorňuje aktuální odchylku standardního časového pásma zeměpisného od právně stanoveného. Na tom je vidět, že západní část Turecka je nyní skutečně v rozporu s pohybem planety. Na druhou stranu se v Turecku žije později (například v Česku jsou obchodní domy otevřené typicky 9 až 21:00, zatímco v Turecku 10 až 22:00). Opačný problém mají jednak zemědělci, jednak věřící (ti hlavně v době ramadánu).


Česko a EU: Zrušíme střídání letního a standardního času

Evropa zažila masivní nástup zavádění letního času v průběhu 1. světové války roku 1916. Vedle standardního času se tedy začal zavádět tzv. letní čas.

MIMOCHODEM: Času zaváděnému v létě se říká letní, ovšem tomu platnému přes zimu by se mělo správně říkat čas standardní namísto lidového "zimní čas". On totiž zimní čas skutečně existoval, ale jen jednou. V Československu platil od 1. prosince1946 do 23. února 1947 (CET−01:00) podle zákona č. 212 Sb. ze dne 21. listopadu 1946 o zimním čase (viz PDF). Byly tedy tři časy: letní (přes léto), standardní (jaro/podzim) a zimní (zima).

Skupina europoslanců v čele s Tomášem Zdechovským (EPP) vyzvala dopisem Evropskou komisi, aby podnikla kroky, které povedou ke zrušení střídání letního a standardního času. Podle poslanců nemohou zdlouhavé legislativní procesy umlčet občany Evropské unie, kteří se zcela jasně vyjádřili pro zrušení střídání obou časů. Svůj podpis pod výzvu připojilo 43 poslanců napříč frakcemi.

Evropská komise navrhla v roce 2019 ukončit v EU sezónní změny času. Návrh přišel po četných výzvách Evropského parlamentu v návaznosti na nejúspěšnější veřejnou anketu v historii komise, jež přinesla přibližně 4,6 milionu odpovědí. V hlasování se 84 % občanů vyslovilo pro ukončení střídání obou časů. Evropský parlament návrh Komise podpořil a svůj postoj přijal 26. března 2019.

Většina členských států EU vyjádřila podporu ukončení sezónních změn hodin také na neformálním zasedání ministrů dopravy EU, které se konalo koncem října 2019 v rakouském Štýrském Hradci. „Členské státy však zdůraznily, že další postup bude možné dohodnout až poté, co budou známy další kroky a k dispozici posouzení dopadů. V prosinci 2019 Rada podmínila další jednání posouzením dopadů na úrovni celé EU,“ uvedl iniciátor výzvy Zdechovský.

A tak je to ohledně letního času se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,