Přeskočit na hlavní obsah

Exodus místních z Istanbulu, mosty a letiště trhají rekordy

Řada míst napříč Tureckem a především Istanbul zažívají obrovský odliv nebo příliv lidí, který do určité míry nemá obdobu. Dálnice jsou beznadějně ucpány a na některých místech připomínají spíš neplacené parkoviště. Co se stalo tak strašného, že se koná takové stěhování národů?

Liduprázdná ulice, sviští vítr s pískem, občas žene kus suché trávy neznámo kam, v dálce přejde vychrtlý toulavý pes, zavrzá prkno v opuštěném domě... Ne, až takovou scénu z filmů o divokém západě opravdu nečekejte. Také namísto vychrtlého psa v Istanbulu přejde v dáli spíš tlustá vyžraná kočka. Ale oproti istanbulskému normálu je vidět viditelně méně lidí.


zdroj: yenisafak.com



Autem do Istanbulu...

Istanbul zaplavují vozy cizích státních značek, typicky z Francie či Německa, objevují se i nizozemské. Vozy se nacházejí spíš u běžných domů než u hotelů pro zahraniční klientelu. To je tak rozšířená služba BnB zprostředkovaná nějakou službou?

Nikoli. V oněch vozech přijíždějí Turci žijící v zahraničí, tudíž používající cizí poznávací značku vozu. Navštěvují své příbuzné a známé, které v jejich vlasti zůstali.


Letadlem nejen do Istanbulu...

Až astronomické ceny za letenky a poté přílet Rusů v posledních několika dnech. Mohou za to prapodivné události z Ruska posledních dnů, které jsou nepochopitelné a které se kdekdo snaží vysvětlit. Někteří Rusové to neanalyzují, ale snaží se tomu utéci. Turecko je jeden z cílů.

Snad nejznámější přílet do Turecka v posledních dnech byl přílet letadla běloruského prezidenta Lukašenka do Bodrumu. Typickými pasažéry byl on, jeho synové či nejbližší okolí. Protože není známo kdo letadlo použil, je pouze spekulací jestli to byl sám Lukašenko či nikoli.


...a pryč z Istanbulu, jakkoli

Istanbulské letiště překonalo rekord hned dvakrát. Poprvé to bylo v pátek 23. června, kdy letiště odbavilo 1534 letů (463 tuzemských, 1071 mezinárodních), vyjádřeno v lidech odbavilo 245.984 cestujících (70.208 pro místní lety, 175.776 pro zahraniční lety).



Rekord nevydržel dlouho, protože byl hned za dva dny překonán (v neděli 25. června), kdy bylo odbaveno dokonce 1593 letů a 252.364 cestujících (tedy více než čtvrt milionu za jediný den).



Tři mosty na cestě z Evropy do Asie překonaly rekord v počtu vozidel za 24 hodin.


zdroj: twitter.com/akaraismailoglu/


Zde budeme muset trochu vysvětlovat.

Most Yavuze Sultana Selima je tzv. třetí most přes Bospor v Istanbulu, který vede na severu města. Je součástí dálnice O 7, která má svést dopravu z Evropy do Asie mimo centrum Istanbulu. Byl zprovozněn 26. srpna 2016.

Most 1915 Çanakkale již svým názvem napovídá, že se klene nad průlivem Dardanely. To je druhý most, kterým lze překonat moře při cestě z Evropy do Asie. Byl zprovozněn 3. března 2017.

Most Osmana Gazi pomáhá rychleji překlenout Izmitský záliv na východě Marmarského moře při cestě z Istanbulu na jih přes provincii Yalova. Byl zprovozněn 1. července 2016.



Mosty neměly dosposud takové zatížení ani v minulých letech při svátcích, ani přes COVIDem.


Ale proč?

Má souvislost, že obyvatelé Istanbulu z něj prchají ve chvíli, kdy do něj přilétají tisíce ruských občanů? 

Ale vůbec ne. Je to shoda náhod. Exodus z Istanbulu byl naplánován dlouhou dobu dopředu. Je to útěk jen dočasný. Využívají nečekané štěstí devíti dnů svátků, což v Turecku není zvykem.



Statisíce míří na jedno konkrétní místo, a to do Saúdské Arábie do města Makkah al-Mukarramah, které je zkráceně nazýváno Mekka. Jsou to výpravy věřících na pouti "hadždž" do svatého města.

Místní na místo svého původu navštívit příbuzné a případně s nimi oslavit svátky. Dalším cílem je typicky turecká riviéra, kam míří na letní dovolenou.

MIMOCHODEM: Zaměstnanci v Turecku mají obvykle jen 2 týdny dovolené, jen některé společnosti dávají možnost mít tři týdny. První rok v zaměstnání nemá zaměstnanec nárok na žádnou dovolenou.

Zatímco Istanbul a další místa na severu zejí prázdnotou, dovolenkové destinace na jihu Turecka jako Bodrum jsou přeplněné.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,