Přeskočit na hlavní obsah

Proč turista nikdy neochutná skutečné místní jídlo?

Turista přijde do jiné země, chce poznat vše, co mu hostitelský stát či region nabízí od přírody, architektonických památek, umění i jídla. Zatímco u ostatního není problém se seznámit, místní kuchařské umění je uzamčeno na sedm západů a skryto za sedmero vchody a sedmero druhy jídel. Turista se prostě k místní kuchyni musí projíst.


První náraz: Hotel

Turista přijede či přiletí, ubytuje se v hotelu v turistické zóně. V hotelové restauraci ochutná první jídlo, které mu doporučí. Může to být jídlo, kterého kuchař navařil moc a rád by se ho zbavil, může to být "minutka" ze surovin, které je nutné rychle se zbavit. Ale také může jít o upřímné doporučení obsluby.

Kuchaři v takových turistických hotelích typicky nevaří místní kuchyni. Tedy oni vlastně dělají místní kuchyni, jen je upravená tak, jak si místní myslí, co by turistovi chutnalo. Výsledný kočkopes moc nechutná ani turistům, ani místním.


Druhý náraz: Pouliční prodejce

Vyjdeme z hotelu ven a při poznávání nejbližšího okolí vidíme na ulici prodejce nějakého jídla, tak si to koupíme. Zapomínáme, že jsme v turistické čtvrti, kam místní nezabrousí (a když, tak mimo jídlo), takže to je připraveno pro turisty, kteří s daným pokrmem nemají zkušenosti.


Třetí náraz: Podnik na ulici

Turista už se začíná orientovat a zajde i dál, aby se dostal mimo dosah turistické zóny a stal se "domorodcem". Vidí restauraci a vejde do ní. Turista se ale nedostal z turistické zóny dostatečně, takže je naháněčem do restaurace vtlačen.


Čtvrtý krok: První místní restaurace

Po výše uvedených zkušenostech už turista pomalu dovede rozlišovat, takže už opravdu zamíří do mimo turistickou zónu. Najednou se stane neviditelným, nikdo se ho nevšímá víc, než místních (pokud se od nich výrazně neodlišuje, vědomě či nevědomě). Jídla jsou již místní, ale jedná se o "hospodská jídla" a způsoby úprav.


Je uliční jídlo opravdu místní?

Jaké jídlo může být úspěšné natolik, že je místní kupují, takže podnik přežije? Takové, které si místní doma nedělají, protože:

  • je exotické
  • je příliš náročné na domácí výrobu

Nuže znovu si položme stejnou otázku. Co vlastně na ulici můžeme koupit? Jídlo, které je i pro místní exotické a/nebo složité pro domácí výrobu. Jsou to tedy jídla, která nejsou součástí skutečně domácí kuchyně.


döner kebab (ilustrační snímek)


Příkladem je Istanbul. Snad na každém rohu je stánek, kde se připravuje kebab. Ano, kebabů jsou desítky druhů. Často se setkáváme v nabídce se dvěma druhy, Adana kebab a Urfa kebab. První slovo jejich názvu rovnou vysvětluje původ, tedy nikoli v Istanbulu, ale ve stejnojmenných městech na jihovýchodě Turecka. Toto jídlo je tedy i pro Istanbul exotické. Také döner kebab není místní, nýbrž z nepříliš vzdáleného města Bursa, ze kterého od vzniku v 19. století (ale také možná Hamdi Usta z Kastamonu z roku 1830) si cestu do Istanbulu až roku 1945 na předměstí Istanbulu, kde Beyti Güler založil svou restauraci.


Pátý krok: První návštěva u místních

Jestliže čekáme návštěvu, která přijde poprvé (navíc zahraniční), uvaříme pokud možno to nejlepší jídlo z kategorie "pro návštěvy". Jestliže jde o návštěvu z ciziny, někdy panuje otázka "co vlastně jí nebo nejí"? Poté se ze seznamu vznešených jídel vybere to, co může být s onou návštěvou slučitelné (tedy podle hostitele).


Šestý krok: Druhá návštěva u místních

Turista již není pro hostitele velkou neznámou, případné kuchařské konflikty se již vyjasnily, takže návštěva má to, co opravdu ráda. Ale stále dostává jídla z kategorie slavnostních jídel. Občas se hostitel uvolí a předloží i něco, co tak nóbl není.

Je to na dobré cestě, jen vydržet.


Sedmý krok: cíl!

Turista už dávno není turistou, dokonce už dávno není slavnostní návštěvou, stal se součástí rodiny. To je ta fáze, o které Luděk Nekuda v pořadu Sešlost říkal, že to už není čekání na kávu od hostitele, ale někde od "hele, uvař mi kafe" k cílovému, že si v té (do té doby) cizí kuchyni tu kávu jdeme uvařit sami.

Konečně jsme se dostali do fáze, kdy jsme přijati do rodiny do té míry, že můžeme ochutnat to, co si vaří sami pro sebe. Konečně ochutnáme to, co vaří místní doopravdy.

MIMOCHODEM: Víte, že "české studentské" těstoviny s balkánem znají také turecké hospodyňky (především ze severozápadního Turecka)? Jen si to udělají pouze samy pro sebe, aby je nikdo neviděl, protože by veřejně prezentovat takové jídlo styděly.

To už se ale bavíme o fázi, kdy onen původně turista se stal domorodcem a dokonce má v dané zemi kamarády na takové úrovni, že si klidně uvaří sám kafe a oni se s ním zase podělí o to, co vaří jen sami sobě.

A tak je to ohledně poznávání se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Nehoda zájezdového autobusu v Turecku si vyžádala řadu obětí

[ aktualizováno v 11:51 ] Ministr vnitra Ali Yerlikaya před chvílí oznámil, že zájezdový autobus jedoucí z Balıkesiru do regionu Kappadokie po dálnici E90 ( tedy Ankara - Adana neboli D750 ) v okrese Aksaray Merkez ( střed provincie Aksaray neboli samotné město Aksaray, pozn. red. ) sjel ze silnice a převrátil se. V autobuse se nacházeli 2 řidiči, 1 průvodce a 41 cestujících. K nehodě došlo přibližně v 7 hodin ráno. Stalo se tak těsně za křížením se silnicí Ulukışla Köyü Yolu ( silnice k vesnici  Ulukışla )  v katastru obce Acıpınar na sever od města Aksaray. Při nehodě přišlo bohužel o život 7 našich občanů ( původní informace uváděla čtyři oběti ), zraněno bylo 33 našich občanů, z toho 2 těžce. Jak ministr vnitra následně dodal , jedna osoba již prohlášená za mrtvou byla lékaři přivedena zpět k životu, takže zemřelo 6 lidí a 34 bylo zraněno. Protože se jednalo o soukromý zájezd a nikoli linkový autobus, lze předpokládat, že se ho účastnili jen turečtí občané. ...

Turecká lira po čtyřech měsících mění kurs

Turecká lira letošní rok předvádí něco, co svět nezažil dlouhé roky. Po dlouhé čtyři měsíce měla turecká měna vůči euru stabilní kurs 35 lir s velmi malou odchylkou. Od 1. července se lira uvolnila, aby se z hodnoty 35,06 liry za euro dostala na dnešní ranní hodnotu 35,85 liry, aby se odpoledne dostala ještě výš. Od počátku tohoto týdne (tedy od 8. července) začala lira oproti euru klesat. Meziroční změna vůči euru byla v pátek ráno necelých 25 procent, měsíční odchylka 3,1 %, nárůst od počátku července neboli od zahájení změny kursu byla necelých 2,5 procenta. To bylo dopoledne, kdy euro dosáhlo 35,85 liry. Celý den lira klesala výrazněji než celý týden, až odpoledne snížila svou hodnotu na 36 lir za euro. Souhrn předchozího roku 11. června 2024 to byl rok, co turecká státní měna prudce poklesla, takže během 11 dnů se z kursu 21,47 liry za euro dostala na 25,35 liry. Ale od 8. března letošního roku drží kurs pod hranicí 35 lir za euro až do konce června. Minulý rok byl kurs poznamenán...

Další střední zemětřesení v Turecku dnes ráno

[ aktualizováno ve 12:27 ] Ano, Kréta nebo střední Řecko se sice otřásají častěji, ale zemětřesení zaznamenaná tento měsíc v Turecku jsou silnější. A přestože od silných zemětřesení z února 2023 uplynul jeden a půl roku, stále se tam země třese. Příkladem je dnešní ranní několikanásobné zemětřesení. Srpnová zemětřesení nad 4 Turecko za prvních sedm dnů zažilo několik zemětřesení silnější než čtyři, všechna se vešla do škály 4 až 5, takže slabší až střední. První se objevilo hned 1. srpna v 5:52:14 ráno místního času o síle 4,3 v hloubce 5 km, a to ve východním Turecku s epicentrem 22 km jižně od asi půlmilionového města Malatya. Ano, také tam byla ona katastrofální zemětřesení před rokem a půl. Tentokrát se nic vážného nestalo, pokud se nepočítá vliv na psychický stav tamních obyvatel. Ministr vnitra Ali Yerlikaya oznámil , že situaci sleduje, ale že nebylo zaznamenána žádná negativní událost. mapa zemětřesení v Turecku od počátku srpna 2024 s magnitudem nad 4 (zdroj: emsc-csem.org ) ...