Přeskočit na hlavní obsah

Do Turecka přišlo polotučné a tříčtvrteční máslo. A co v Česku?

Známe polotučné mléko nebo jogurt, to ano, ale polotučné máslo? Opravdu je možné mít v másle jen polovinu tuku? Ano, opravdu to existuje. Na tureckém trhu se takový produkt objevil a hned se stal terčem posměchu na sociálních médiích.

České označení polotučné máslo lze nahradit označením "s nízkým obsahem tuku", "nízkotučné" nebo "light". Anglicky se to řekne half-fat butter, francouzsky demi-beurre, německy halbfettbutter, turecky yarım yağlı tereyağı. Výraz "třičtvrtětučný" je možné nahradit výrazem "se sníženým obsahem tuku".

Terminologie a kategorie je definována před téměř třiceti lety Evropskou unií v rámci 31994R2991 neboli Nařízení Rady (ES) č. 2991/94. ze dne 5. prosince 1994, kterým se stanovují normy pro roztíratelné tuky.


Tříčtvrtinové máslo

Začněme společností Talat Özakpinarlar Gida San. Ve Tic. A.Ş., která tuto specialitu začala vyrábět pod svou značkou Akpaš pod názvem "3/4 Yağlı Tereyağı"


zdroj: akdagtereyaglari.com


Balení je pro českého zákazníka nezvyklé, ale v Turecku se vedle klasického 250g balení vyskytuje řada alternativ, například takovéto válce s hmotností 1 nebo 1,5 kilogramu.


Polotučné máslo

Tato specialita rozbouřila v posledních dnech turecká sociální média. Objevil se snímek polotučného másla značky Yunus hmotnosti 1 kg.


zdroj: twitter.com/voiceofworldco/


Řetězec obchodů Yunus Marketler se vyskytuje ve středním Turecku, řekněme Ankara a okolí. Ovšem v žádné současné ani minulé nabídce není možné najít zmíněné máslo. Jestli to je minulá, současná nebo budoucí nabídka, jestli to je falešný snímek, není možné jednoznačně určit. Proto je nutné se k této informaci stavět zdrženlivě.


Právní podklad

Od ministerstva zemědělství a venkova pochází Komuniké o výrobcích z tučného tuku a přepuštěném másle (Číslo ​​komuniké: 2005/19). Ve článku 4 se uvádějí zmíněné kategorie:

Roztíratelné výrobky na bázi mléčného tuku, podle jejich prezentace na trhu a jejich složení;

a) Máslo: Výrobek s obsahem mléčného tuku nejméně 80 % a nejvýše 90 % hmotnostních, s obsahem odstředěné mléčné sušiny nejvýše 2 % a s obsahem vody nejvýše 16 %,

b) tříčtvrteční máslo: Výrobek s obsahem mléčného tuku nejméně 60 % a nejvýše 62 % hmotnostních,

c) polotučné máslo: Výrobek s obsahem mléčného tuku nejméně 39 % a nejvýše 41 % hmotnostních,

d) ".... %" roztíratelný výrobek na bázi mléčného tuku: Výrobky s obsahem mléčného tuku v následujících poměrech;

  • obsah mléčného tuku vyšší než 10 % a nižší než 39 % hmotnostních
  • obsah mléčného tuku více než 41 % a méně než 60 % hmotnostních
  • obsah mléčného tuku vyšší než 62 % a nižší než 80 % hmotnostních

e) přepuštěné máslo: Máslo získané použitím jogurtu jako suroviny při jeho výrobě,


MIMOCHODEM: Turecké předpisy vycházejí stejně jako ty české nebo slovenské z legislativy Evropské unie, takže jsou shodné.


A co v Česku?

Ano, toto ani pro Českou republiku není nic nového, ba naopak, tuto specialitu zná daleko déle, než v Turecku. Na trhu se vyskytuje například:

  • Máslo polotučné Olma (39 % mléčného tuku, 200 g)
  • Semix Půlmáslo (polotučné máslo se 41 % tuku)

Společnost Olma se odvážně pustila do "alternativní" cesty, takže snížila obsah tuku z obvyklých 82 na 39 % a zároveň snížila velikost balení z obvyklých 250 gramů na 200 g. Kupující, kteří nestudují příliš popis výrobku, se chvíli mohli radovat, že jim Olma přinesla máslo za super cenu, aby poté zjistili, že nejenže je tam méně než polovina mléčného tuku, ale navíc je balení ještě o 50 gramů lehčí.

Před deseti lety se objevily například takovéto články (e15.cz, 25. září 2013):

Jedna z největších mlékáren v Česku, olomoucká Olma ze skupiny Agrofert miliardáře a nyní i politika Andreje Babiše, spouští novou linku za sto milionů korun. Jejím prostřednictvím začne mimo jiné vyrábět máslo s nižším obsahem tuku, které se v posledních letech v Česku nevyrábělo a dováželo se ze zahraničí. Na trhu by se mělo objevit do konce roku.

MIMOCHODEM: Pojďme si porovnat jedno klasické máslo v klasickém balení (tedy 250 gramů, 82 % mléčného tuku) a výše zmíněné Máslo polotučné Olma 39 % 200 g (nebo ekvivalent od jiného výrobce). Klasické máslo má v jednom balení 205 gramů mléčného tuku, zatímco zmíněné polotučné máslo Olma pouze 78 gramů, tedy jen o něco víc než třetinu. Aby zákazník získal oněch 205 gramů tuku, musel by si koupit 2,6 balení polotučného másla (a protože se máslo prodává jen po celých baleních, pak to jsou tři kusy). Otázka na konec: Co je vlastně oněch 61 % onoho polovičního másla? V případě klasického másla se jedná o pouhých 18 %...

Odborník se k polovičním a tříčtvrtinovým máslům vyjádřil následovně:

"V chladicích boxech se můžete setkat také s másly se sníženým obsahem tuku. Jedná se např.  o 'máslo třičtvrtětučné' s obsahem tuku 60–62 %, popř. o 'máslo polotučné' nebo 'light' s 39–41 % tuku," upřesňuje Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda Českomoravského svazu mlékárenského.

"Pokud mají výrobky obsah mléčného tuku nižší než cca 39 %, jedná se o mléčné roztíratelné tuky, kam patří i výrobek dnes označovaný jako 'Tradiční pomazánkové' (to obsahuje obvykle 31 % mléčného tuku)."

"Na trhu však existují produkty vyrobené kombinací mléčného a nemléčného (např. rostlinného) tuku. V tomto případě se jedná o směsné tuky s celkovým obsahem tuku. Tento výrobek nemůže být označen jako máslo."


Hlídá si zákazník zdraví nebo peněženku?

Při tomto porovnání na tom vychází při porovnání Česka a Turecka bohužel Česko výrazně hůř. Příkladů lze přednést nepřeberné množství. Například u sýra typu Eidam / taze kašar peyniri je turecký standard sýr s obsahem 45 % tuku v sušině (v Turecku se ještě navíc někdy kombinuje kravské mléko s ovčím a kozím pro silnější chuť). Český standard je 30 % s tím, že řada výrobců nabízí "super výhodné" nebo "specializované" výrobky jako sýr na smažení, "česká chuť" (to je dobře nebo špatně?) a podobné triky, kde je tuku jen 20 %. A zákazníci na to skáčou, často s rozběhem. Originální holandský (městečko Edam je součástí nizozemské provincie Severní Holandsko) vzor "Edammer kaas" má přitom standardně 40 % a někdy až tuku v sušině.

Výsledek svádí k tvrzení, že co se na jedné straně ušetří nákupem ošizených levných výrobků, to se na straně druhé dává na léky a podpůrné prostředky, které si tělo živené čímsi vyžádá.

A tak je to ohledně jídla se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Nehoda zájezdového autobusu v Turecku si vyžádala řadu obětí

[ aktualizováno v 11:51 ] Ministr vnitra Ali Yerlikaya před chvílí oznámil, že zájezdový autobus jedoucí z Balıkesiru do regionu Kappadokie po dálnici E90 ( tedy Ankara - Adana neboli D750 ) v okrese Aksaray Merkez ( střed provincie Aksaray neboli samotné město Aksaray, pozn. red. ) sjel ze silnice a převrátil se. V autobuse se nacházeli 2 řidiči, 1 průvodce a 41 cestujících. K nehodě došlo přibližně v 7 hodin ráno. Stalo se tak těsně za křížením se silnicí Ulukışla Köyü Yolu ( silnice k vesnici  Ulukışla )  v katastru obce Acıpınar na sever od města Aksaray. Při nehodě přišlo bohužel o život 7 našich občanů ( původní informace uváděla čtyři oběti ), zraněno bylo 33 našich občanů, z toho 2 těžce. Jak ministr vnitra následně dodal , jedna osoba již prohlášená za mrtvou byla lékaři přivedena zpět k životu, takže zemřelo 6 lidí a 34 bylo zraněno. Protože se jednalo o soukromý zájezd a nikoli linkový autobus, lze předpokládat, že se ho účastnili jen turečtí občané. ...

Turecká lira po čtyřech měsících mění kurs

Turecká lira letošní rok předvádí něco, co svět nezažil dlouhé roky. Po dlouhé čtyři měsíce měla turecká měna vůči euru stabilní kurs 35 lir s velmi malou odchylkou. Od 1. července se lira uvolnila, aby se z hodnoty 35,06 liry za euro dostala na dnešní ranní hodnotu 35,85 liry, aby se odpoledne dostala ještě výš. Od počátku tohoto týdne (tedy od 8. července) začala lira oproti euru klesat. Meziroční změna vůči euru byla v pátek ráno necelých 25 procent, měsíční odchylka 3,1 %, nárůst od počátku července neboli od zahájení změny kursu byla necelých 2,5 procenta. To bylo dopoledne, kdy euro dosáhlo 35,85 liry. Celý den lira klesala výrazněji než celý týden, až odpoledne snížila svou hodnotu na 36 lir za euro. Souhrn předchozího roku 11. června 2024 to byl rok, co turecká státní měna prudce poklesla, takže během 11 dnů se z kursu 21,47 liry za euro dostala na 25,35 liry. Ale od 8. března letošního roku drží kurs pod hranicí 35 lir za euro až do konce června. Minulý rok byl kurs poznamenán...

Další střední zemětřesení v Turecku dnes ráno

[ aktualizováno ve 12:27 ] Ano, Kréta nebo střední Řecko se sice otřásají častěji, ale zemětřesení zaznamenaná tento měsíc v Turecku jsou silnější. A přestože od silných zemětřesení z února 2023 uplynul jeden a půl roku, stále se tam země třese. Příkladem je dnešní ranní několikanásobné zemětřesení. Srpnová zemětřesení nad 4 Turecko za prvních sedm dnů zažilo několik zemětřesení silnější než čtyři, všechna se vešla do škály 4 až 5, takže slabší až střední. První se objevilo hned 1. srpna v 5:52:14 ráno místního času o síle 4,3 v hloubce 5 km, a to ve východním Turecku s epicentrem 22 km jižně od asi půlmilionového města Malatya. Ano, také tam byla ona katastrofální zemětřesení před rokem a půl. Tentokrát se nic vážného nestalo, pokud se nepočítá vliv na psychický stav tamních obyvatel. Ministr vnitra Ali Yerlikaya oznámil , že situaci sleduje, ale že nebylo zaznamenána žádná negativní událost. mapa zemětřesení v Turecku od počátku srpna 2024 s magnitudem nad 4 (zdroj: emsc-csem.org ) ...