Přeskočit na hlavní obsah

Ministerstvo chystá DROZD pro mobily. Opět. Jak jsou na tom jiné státy?

Pravidelná porada vedoucích zastupitelských úřadů České republiky v zahraničí se koná 28. až 31. srpna 2023 v Černínském paláci na Ministerstvu zahraničí v Praze. Ministr Lipavský kromě jiného připomněl plán nemít pouze webovou verzi DROZDu, ale také jeho mobilní podobu. Je Česko mezi prvními, posledními, nebo někde mezi?


Co je DROZD a k čemu slouží?

DROZD velkými písmeny napovídá, že se jedná o zkratku, znamenající "Dobrovolné registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí". Odkaz je https://drozd.mzv.cz/. A k čemu to je?

Přímo na portálu DROZD se uvádí, že projekt Dobrovolné registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí (DROZD) umožňuje účinně poskytovat aktuální upozornění k cestám a pobytu. V případě mimořádných událostí zastupitelskému úřadu napomáhá organizovat pomoc českým občanům, kteří poskytnou na dobrovolném základě informace o svém plánovaném pobytu v zahraničí.


Mobilní aplikace poprvé

25. ledna 2018 tisková zpráva uvedla, že "MZV nově nabízí aplikaci DROZD pro mobilní telefony. Na jednom místě získáte všechny informace, které vám pomohou hladce a bezpečně cestovat. Aplikace je ke stažení na Google Play a App Store."


původní DROZD na Google Play (zdroj: twitter.com/daewocz/)


Aplikaci Mobilní DROZD vytvořila pražská společnost ARBATAX s.r.o. Zatímco z oficiálních zdrojů zmizela (hlášeno již v březnu 2020), je možné se s ní setkat na alternativních scénách, například apkpure.com, apkmonk.com nebo apkaio.com (pro Android). Zde má následující popis verze 1.2.75 s velikostí 35 MB, určenou pro Android 4.4 a vyšší:

ZŮSTAŇTE PŘI CESTOVÁNÍ DO ZAHRANIČÍ V BEZPEČÍ!

Aplikace DROZD obsahuje na jednom místě téměř vše, co může občan České republiky pro své bezpečí při cestách do zahraničí potřebovat.


KONTAKTY NA MÍSTNÍ ZDRAVOTNÍ A ZÁCHRANNÉ SLOŽKY

Usnadňuje volání na telefonní čísla záchranné služby, policie a další tísňové linky v příslušné zemi.

Po provedeném volání na kteroukoli z tísňových linek odešle údaj o poloze volajícího místně příslušnému zastupitelskému úřadu ČR, který tak v mimořádných situacích může efektivněji organizovat pomoc.


KONTAKTY NA ZASTUPITELSKÉ ÚŘADY ČR V ZAHRANIČÍ

Obsahuje kontaktní údaje na zastupitelské úřady ČR, včetně kontaktní linky na konzulární službu určenou pro řešení nouzových a konzulárních záležitostí občanů ČR. V závislosti na Vaší aktuální poloze aplikace zajistí volání na místně příslušný zastupitelský úřad ČR.


AKTUALITY A VAROVÁNÍ PRO CESTOVATELE

Aktuálně informuje občany ČR cestující do zahraničí. Naleznete zde seznam nejnovějších upozornění na cesty, který zahrnuje aktuální varování a doporučení Ministerstva zahraničních věcí ČR vydávaná v případě bezpečnostních hrozeb, nebezpečí způsobeném živelními pohromami, epidemiemi nebo z jiných důvodů.


NÁVODY PRVNÍ POMOCI

Poskytuje rychlé návody, jak postupovat v nejběžnějších zdraví ohrožujících situacích, které se mohou během Vaší cesty vyskytnout.


MIMOŘÁDNÉ SITUACE

Poskytuje také stručné rady, jak se zachovat při mimořádných situacích, které mohou během Vaší cesty nastat.


ŽIVOTNÍ SITUACE

Informuje o základních pravidlech, jak postupovat při ztrátě dokladů, zcizení peněz nebo dalších zdraví neohrožujících komplikacích na Vaší zahraniční cestě.


What's New in the Latest Version 1.2.75

Last updated on Apr 21, 2019

Tato verze řeší problémy se zadáváním data začátku a konce zahraniční cesty, se kterými se setkali někteří uživatelé na platformě Android.

Současně obsahuje další drobná zlepšení stability.


čtyři snímky někdejší aplikace DROZD



Slovensko

jejich Svetobežka. První verze byla uvedena 30. listopadu 2015 (tedy více než dva roky před českou variantou) a stále existuje a funguje. Aktuáílní vertze z 19. července 2023 má necelých 9 MB. Je také jako Mobilní DROZD určena pro Android 4.4 a vyšší, což zaručuje kompatibilitu i s letitými mobilními telefony.


tři snímky aplikace Svetobežka


Coby autor je uvedena na první pohled neznámá zkratka MZVEZ SR, což ale znamená "Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR". Na rozdíl od české cesty outsourcingu si slovenské ministerstvo vytvořilo aplikaci svépomocí.

Aplikace má následující popis:

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR už dlhodobo ponúka užívateľom smartfónov mobilnú aplikáciu pre operačné programy Android a iOS (Apple), ktorá slúži ako pomôcka slovenským občanom pri cestách do zahraničia.

Aplikácia SVETOBEŽKA je bezplatná.

Vo vylepšenom a zjednodušenom dizajne môžete vyžiť službu dobrovoľnej registrácie pred cestou do zahraničia. Ponúkame vám užitočné rady pred cestou a kontakty na naše veľvyslanectvá v zahraničí. Zistíte, ako vám môžu pomôcť naše zastupiteľské úrady a aké cestovné odporúčania platia pre jednotlivé krajiny.

Aplikácia prináša tipy, ako postupovať v prípade núdze v zahraničí a možno ju použiť na uloženie fotografií cestovných dokumentov pre prípad krádeže alebo straty dokladov.


Kdo má jakou mobilní aplikaci jako byl Mobilní DROZD?

Že je nutné být v 21. století i v tomto tématu, dokazuje celá řada států, která mobilní aplikaci na toto téma má, například (setříděno podle data uvedení první verze):

  • RakouskoAuslandsservice; poprvé 10. 8. 2011, Android 6.0+, velikost 5,15 MB, verze 1.0.1.1032
  • Švédsko, UD Resklar; poprvé 14. 12. 2011, Android 5.0+, velikost 31 MB, verze 3.30
  • Nizozemsko, Reisapp; poprvé 15. 6. 2012, Android 7.0+, velikost 46,08 MB, verze 6.30
  • SingapurMFA eRegister; poprvé 23. 8. 2012,  (registrace je povinná!)
  • BahrajnWejhaty; poprvé 5. 6. 2013, Android 4.4+, velikost 8,08 MB, verze 4.1.5
  • Švýcarsko, Travel Admin; poprvé 24. 6. 2013, Android 6.0+, velikost 85,93 MB, verze 2.4.1
  • Spojené arabské emiráty, UAE MOFA; poprvé 11. 10. 2013, Android 5.0+, velikost 30 MB, verze 7.16
  • KatarMOFA Qatar; poprvé 16. 6. 2014, Android 4.1+ (nefunguje v Androidu 13!), velikost 20 MB, verze 3.0.3
  • SlovenskoSvetobežka; poprvé 30. 11. 2015, Android 4.4+, velikost 8,91 MB, verze 1.3.2
  • Indie, MADAD (jen pro studenty); 23. 12. 2015, Android 6.0+, velikost 1,77 MB, verze 2.13
  • Albánie, E-Konsullata; poprvé 15. 6. 2016, Android 4.3+, velikost 3 MB, verze 3.5
  • Itálie (a)Unità Di Crisi (jen pro krizové situace); poprvé 16. 11. 2016, Android 5.0+, velikost 20 MB, verze 2.1.7
  • Česko (1), Mobilní DROZD (zrušena), poprvé 25. 1. 2018, velikost 35 MB, verze 1.2.75
  • ŠpanělskoRegistro de Viajeros MAUC; poprvé 21. 5. 2019, Android x+, velikost x MB, verze 1.3.2
  • Itálie (b), mAPPamondo consolare; poprvé 1. 7. 2019, Android 4.4, velikost 19 MB, verze 1.0.0
  • NorskoReiseklar; poprvé 17. 9. 2021, Android 5.1+, velikost 8,05 MB, verze 1.0.9
  • Francie (2), Conseils Aux Voyageurs; 10. 12. 2021, Android 5.0+, velikost 11 MB, verze 3.2.2
  • Maďarsko, Konzinfo Utazom; poprvé 17. 8. 2022, Android 5.0+, velikost 39 MB, verze 1.0.145
  • Izrael, TravIL; poprvé 22. 9. 2022, Android 5.0+, velikost 30,38 MB, verze 1.2
  • UkrajinaI'm Ukrainian; poprvé 7. 1. 2023, Android 5.0+, velikost 26 MB, verze 1.0.10
  • DánskoRejseklar; poprvé 17. 4. 2023, Android 8.0+, velikost 9,86 MB, verze 1.1.0

Čtete už poněkolikáté o Itálii a říkáte si, že vám tam něco nesedí. Ano, je v tom zmatek. Samo ministerstvo v radách pro své občany zmiňuje pouze webový portál (i cesta k němu byla trnitá, protože nabízený odkaz nefunguje, protože namísto bezpečného protokolu https měl starý a webem již opuštěný protokol http). Bočními cestičkami se objevují informace hned o několika mobilních aplikacích, kdy jedna nabízí jen informace o zastupitelských úřadech (a již 4 roky od dokončení první verze na ni nikdo nesáhl), druhá je pouze pro krizové situace. Takže ano, mobilní aplikace sice mají (a ne jednu), ale žádná neposkytuje komplexní služby, jak je tomu zvykem u jiných států (o částečném zatajení jejich existence ani nemluvě).

JABLEČNÁ POZNÁMKA: Zmíněn je pouze Google Android a nikoli Apple iOS. To není diskriminace, ale prostě je vybrán Android. Stejně tak není vybrán HarmonyOS od Huawei a další operační systémy pro mobilní platformy.

Zajímavostí (a z bezpečnostního hlediska prakticky nutností) je, že řada států danou aplikaci vyvíjí svépomocí, tedy v gesci daného ministerstva.

POZNÁMKA O FRANCII: Roku 2021 tamní ministerstvo zahraničí uvedlo vlastní aplikaci Conseils Aux Voyageurs s poznámkou, že se jedná o náhradu předchozí mobilní aplikace z roku 2012. O té se ale na intenetu slehla zem.

Ukrajina by se možná do mobilní aplikace nepouštěla, kdyby se Vladimír Vladimírovič Putin nepustil do útoku na Ukrajinu. V rámci pomoci Ukrajině společnost SmartApps Lithuania vytvořila tuto aplikaci, aby pomohla ukrajinským uprchlíkům pomáhat jak sobě navzájem, tak své zemi.

Rumunsko šlo na to ještě jinak. Sice oznámilo mobilní aplikaci "Călătoreşte în siguranţă", ale odkaz je pouze na AppStore (pro iOS 7.1 a vyšší, velikost 41,9 MB). Program pro Android se stahuje přímo z webu s tím, že jde o aplikaci pro Android 2.3.3 a vyšší. Z Rumunska se prostě do zahraničí jezdí jen s iPhonem.


...a kdo mobilní aplikaci nemá (nebo už nemá)?

Mobilní aplikaci rozhodně všechny státy nemají, spíš naopak. Pouze webovou formu (případně s podporou SMS, emailů) mají například státy jako Belgie (systém Travellers online), EstonskoFinsko, Itálie (systém Dove siamo nel mondo), Mexiko (systém SIRME), Nový Zéland (systém SafeTravel), Polsko (systém Odyseusz), Trinidad a Tobago, USA (systém STEP neboli Smart Traveler Enrollment Program) a další.

Irsko oznámilo v červnu 2016 mobilní aplikaci TravelWise, ale ta se již nikde nevyskytuje. V současné době nabízí jen webovou stránku pro registraci.


Mobilní aplikace pro občany na cestách, doména malých či menších

Je zajímavé, že většina jmenovaných států s plnou a fungující mobilní aplikací patří mezi malé, počtem obyvatel nebo rozlohou velikosti Česka a menší (řekněme). Výjimkami jsou Francie, Španělsko a Ukrajina (ta s dopomocí dvou států). Jestliže se do toho pustil nějaký větší stát (Itálie, Indie), často to nedopadalo to dobře. Proč tomu tak může být?

Nabízí se vysvětlení, že čím větší země, tím více atrakcí se nachází uvnitř státu, tudíž motivace jezdit do zahraničí se snižuje.


Česká mobilní aplikace podruhé

Česká republika má na cestě k digitální společnosti zpoždění, ale je to dáno špatnými rozhodnutími v minulosti. Mobilní aplikace DROZD již před pěti lety existovala, ale poté byla stažena.

Na nové verzi se již pracuje. Ministr Lipavský při včerejším úvodním projevu mimo jiné řekl:

"Pracujeme na spuštění aplikace DROZD pro mobilní telefony. Léta už tato služba funguje na webovém rozhraní a nedávné požáry ve Středomoří potvrdily její přínosy pro komunikaci s českými občany, kteří se v zahraničí dostanou do potíží."

Stejně jako Francie se i Česko pustilo do tvorby nové aplikace. Doposud není řečen žádný termín dokončení a zprovoznění. Můžeme doufat, že to bude před příští dovolenkovou sezónou.

A tak je to v Česku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,