Přeskočit na hlavní obsah

Specifika tureckých lékáren aneb co a jak se může dít jinak než známe

[ROZŠÍŘENO] Česko i Slovensko má (alespoň prozatím) pro lékárny velmi přísná pravidla, kde obsluha je vždy příslušně vzdělaný odborník. Turecko má tuto povinnost na lékárnu jako instituci, ale nikoli pro veškerý personál.


Proč v Turecku chtít lékárnu?

Turecko patří mezi bezpečné země, zde se tedy nekoná "faraonova pomsta" známá z Egypta. Příroda je velmi podobná té, kterou známe z Evropy, je zapotřebí mít podobou obezřetnost (včely, komáři, klíšťata, hadi). Oproti Česku se v některých lokalitách na jihu lze setkat se štíry, což je ale vzácné.

Lékárnu tedy turisté vyhledávají typicky kvůli problémům při slunění (spáleniny, bolesti hlavy) či při "srážce" s klimatizací (v autobusech, na pokojích). Jídlo především v rezortech nebývá ryze místní, protože je přizpůsobováno turistům a záleží na fantazii šéfkuchaře jaký mix připraví.

MIMOCHODEM: Například v Istanbulu znají někteří místní cosi, co nazývají letní šálou. Ta chrání před klimatizací v místech, kde se jí nelze vyhnout ani ji nelze vypnout. Mnozí pánové zase používají kšiltovku.

Přesto může vyvolat problém příliš mastný pokrm nebo příliš odlišný od toho, co strávník konzumuje doma. Konflikt s jídly z restaurace lze mít kdekoli, i v Česku v "hospodě za rohem". Místní mastné pokrmy kompenzují například pitím ayranu nebo šalgamu, turista to neví. Pozor si nejen turisté musí dát při nákupu jídla na ulici, především škeble.

A v neposlední řadě někteří udělají "dietetickou chybu" když špatně pochopí all inclusive a spojí to s "táto, sněz to všechno, když jsme si to zaplatili, povol si kalhoty" a snědí výrazně víc než jedí v Česku, nemluvě o kombinaci všeho možného dohromady. A organismus se začne bránit, vina se nehledá v sobě, ale v hotelu či Turecku jako takovém. A hledá se lékárna.


Jak poznat v Turecku lékárnu?

Nejdříve se podívejme na tento detail. Turecky se lékárna řekne ECZANE [edž-záne].



Turecké lékárny mají jako logo červené písmeno E (na rozdíl od Evropy, kde typicky potkáváme zelené plus).



Co je nöbetči eczane?

Jedná se o lékárnu, která má aktuálně sváteční, noční či nedělní službu (tedy mimo provozní dobu běžnou v dané oblasti).

Zatímco ve střední Evropě jsme zvyklí na konkrétní lékárny, které mají nepřetržitý provoz, v Turecku se praktikuje sdílení, tedy že je to pokaždé jiná lékárna. Důvodem je především konkurenční boj, tedy aby si lidé nenavykli chodit do těch 24hodinových a nevynechávali ty ostatní.

LÍBÍ SE VÁM ČLÁNEK? PODPOŘTE AUTORY TÍM, ŽE BUDETE ČLÁNEK SDÍLET DÁL A ŽE BUDETE NAVŠTĚVOVAT STRÁNKY https://zitistanbul.blogspot.com/ či Twitter https://twitter.com/ZitIstanbul. Nové články již nebudou v takové míře kopírovány do jiných skupin na Facebooku.

Je obvyklé, že lékárny mají na okně nalepený papír se seznamem (a případně i mapkou) lékárny, která má zrovna noční a víkendovou službu. Pokud ne, existují také online seznamy:


Jaká je otevírací doba tureckých lékáren?

Lékárny v Istanbulu, Izmiru či Ankaře mají pevnou provozní dobu od pondělí do soboty od 9 do 19 hodin, v den před svátkem (arife) od 9 do 13 hodin. Někde mají pravidla regionálně upravená. Například ve městech Van, Batman nebo Gaziantep otevírají všechny lékárny v 8:30, ve městech Iskenderun, Mersin nebo Osmaniye v 8:00 atd.

Ovšem někde si pravidla vykládají velmi, velmi volně. Například turistické regiony na jihu pro dovolenkáře mají často pracovní dobu prodlouženou. Například Alanya má co se týče otevírací doby spíš anarchii, kdy otevírací doba je mezi 7:30 a 9:00 (nejčastěji v 8:30), zavírací od 18:30 do 20:30 (s výjimkou Gül Pharmacy v centru, zavírající až v 22:30). Řada lékáren v turisticky atraktivních oblastech zavírací dobu nedodržuje, prodlužuje ji v turistické sezóně například o hodinu (dle slov nejmenované lékárnice jedné z nich).


Pozor na obsluhu

Záměrně používám slovo obsluha, protože to může být skutečný lékárník, ale také se může jednat o prostého prodavače. Povinností ale je, aby vedle prodavače byl vždy lékárník k dispozici a dbal na dodržování předpisů.

Prodavači nemusejí mít znalosti ani morálku skutečného odborníka. Nezřídka se může stát, že sdělí nepřesnou až zcela mylnou informaci, ignorují přání na konkrétního výrobce či provedení atd.

Skuteční lékárníci jsou (stejně jako v Česku) různí, člověk od člověka. Některý se snaží uspokojit zákazníka / pacienta ze svého odborného úhlu pohledu, někdo se vidí v turistovi chodící peněženku a snaží se mu prodat spíš podle ceny než podle zdravotního problému.


Pozor na ekvivalenty

Často se děje, že i při žádosti konkrétního výrobce a značky lékárna bez upozornění vydá produkt jiného výrobce, jiné značky. Ne vždy se jedná o stoprocentní ekvivalent, případně může jít o dražší produkt (obzvlášť když kupující je cizinec).


Pozor na složení

Jestliže předložíte krabičku žádaného léku, obsluha se snaží najít ekvivalent. Jestliže daný lék obsahuje jedinou látku, je to poměrně jednoduché. Horší je to, když se jedná o kombinaci více látek. Může se stát, že hlavní látka souhlasí, ale nemusí souhlasit doprovodné látky, dokonce ani po upozornění.



Turecko na rozdíl od Česka téměř nezná tinktury, tedy macerace neboli výluhy rostlin na bázi alkoholu (tinktura se turecky řekne tentür). V Turecku se namísto tinktur používají maceráty na bázi oleje (macerace se turecky řekne maserasyon). Pro řadu občanů Turecka je cokoli na bázi alkoholu nepřípustné kvůli víře, proto ani lékárny či prodejny s bylinnými preparáty neoplývají tinkturami.


Pozor na vitamínové doplňky

Turecký trh má velmi široce rozevřené cenové nůžky takových doplňků. Některé stojí neuvěřitelné peníze, protože se hřeší na to, že to to přece "ze západu" nebo dokonce z USA. Do těch obsluha tlačí především cizince, kteří potom předraženého nákupu litují.

Samozřejmě existují také turecké doplňky. Až příliš často jsou rozpustné ve vodě. Také složení se může velmi výrazně měnit (například rozpustné tablety s vitamínem C mohou obsahovat od 50 do 1000 miligramů na tabletu).


Lékárenská centra

Turistické zóny mívají tu a tam jednu lékárnu, nějakou další je nutné hledat. To známe i z Česka. Ovšem okolo zdravotnických zařízení jako jsou obvodní lékaři, polikliniky nebo nemocnice jsou i desítky lékáren v jejich okolí. To potom zvyšuje pravděpodobnost úspěšnosti kupujícího.


Jen na lékařský předpis

Před několika lety bylo možné v tureckých lékárnách nakoupit téměř cokoli, ale to se pomalu mění. Stále větší množství spadá pod lékařský předpis.

Dovolenkáři a turisté ale v případě potřeby nemusejí zůstat nevyslyšeni. Dovolenkářská letoviska mívají zdravotní službu někde poblíž pláží, kde tamní lékařský personál může pomoci jak svým zásahem, tak doporučením léku včetně receptu pro lékárnu.

Recepis už nemusí být jen papírový, může se jednat o kód, sdělený přes SMS či napsaný na papíře. Lékárna ale má povinnost legitimovat toho, kdo na daný kód chce lék vyzvednout.


Oni mi ustřihli krabičku!

Lékárny obvykle ustřihnou u některých léků část balení. To není snaha o podvod, ale naopak to má podvodu zabránit. Jestliže obdržíte lék pouze na předpis, lékárna ustřihne jednu část zavírání s čárovým kódem a trvanlivostí, takže se takový produkt již nedá přeprodat dál.

Trvanlivost není problémem. Daný lék totiž dostáváte na lékařský předpis, takže je potřebujete a tudíž spotřebujete hned, není tedy určen na dlouhodobé skladování.

MIMOCHODEM: Turecko je velká země (na naše poměry), má řadu regionů se svými specifiky. Může být, že zažijete chování, které odporuje zde uvedenému textu, tedy že je to výjimka pro vás, výjimka osoby, výjimka regionu. Také čas je důležitým faktorem, protože předpisy se stále mění (a nejen v Turecku).

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,