Přeskočit na hlavní obsah

České zboží v Turecku: Baterie Tesla

[AKTUALIZOVÁNO V 11:21] Elektronizace všeho ad absurdum vyžaduje mít také všudypřítomné zdroje elektrické energie. Český výrobce se zapojil také na tureckém trhu. A když se řekne Tesla, není na mysli ta nová americká firma na bateriová auta jistého jihoafrického emigranta, ale česká tradiční značka elektrotechnických a elektronických výrobků.


Národní podnik Tesla

Pouhé tři roky po smrti srbského vědce Nikoly Tesly se 10. srpna 1946 slavnostně založil v Praze národní podnik Tesla, a to za účasti jugoslávského ministra Zlatariče Branka, ministra průmyslu Makedonie Vasiljeva Georgije, ministra průmyslu Československa Bohumila Laušmana (zemřel 9. května 1963 po deseti letech věznění na Ruzyni) a dalších zástupců československé vlády, institucí a vysokých škol. Jak podotýkal časopis Radioamatér ve svém říjnovém čísle, pojmenování podniku po geniálním slovanském technikovi dokumentuje snahu po sblížení a spolupráci mezi všemi slovanskými národy. Ovšem ideový rozkol tehdejší Jugoslávie a východního bloku roku 1948 způsobil, že se označení Tesla již nepojilo s příjmením geniálního vědce, ale se slovním spojením TEchnika SLAboproudá (později se mezi lidem začalo používat TEchnicky SLAbé).

Národní podnik Tesla využíval něco, co známe z dnešní Číny, tedy silnou průmyslovou špionáž coby způsob získávání nových znalostí a technologií (tedy v rámci socialistického Československa za mohutného přispění státního aparátu, především vědecko-technické rozvědky I. správy Ministerstva vnitra). Získaly se tak technologie pro výrobu černobílých i barevných obrazovek, výrobu hliníku, léků, vitamínů, pneumatik, technologii pro zpracování tzv. bifido složky pro jogurty, pšenici odolnou proti poléhavosti, protikorozní nátěry, kinofilm, dokumentace o částech špičkových dopravních letadel, o osobních počítačích typu PC to platilo v drtivé většině (okopírováním MS DOSu vznikl TE DOS neboli Tesla Eltos DOS, okopírováním mikroprocesoru Intel 8080A vznikl mikroprocesor Tesla MHB8080A také pro mikropočítače IQ 151 apod.). Velké množství využíval například "zázračný" projekt JZD Slušovice, který navíc měl povoleno "shora" neporovnatelně více v porovnání s kterýmkoli JZD v ČSSR. Technický pokrok Československa po roce 1955 začínal být stále více závislý na krádežích než na vlastním vývoji (řada vědců emigrovala jak kolem roku 1948, tak kolem roku 1968). Spolu s ukončením činnosti StB ustal příliv kradených technologií a tudíž ustal i "zázrak" československého socialistického průmyslu.


Tesla Batteries a.s.

Toto je neporovnatelně novější záležitost. Tato společnost byla založena 31. prosince 2015. Není nikde zmínka o vazbách na společnosti Tesla z bývalého Československa. Zajímavé je, že firma Tesla Batteries má záznam v Czech Trade Offices, ovšem jen pro Ázerbájdžán a jen v ruštině (a víc nic).

Baterie vyrábějí stovky společností na celém světě. Pražská společnost Tesla Batteries má ve svém portfoliu vedle klasických standardních baterií také baterie pro naslouchátka, ale také baterie pro děti (růžové pro holčičky, modré pro chlapečky). Tedy ne že by děti potřebovaly baterie, ale hračky, které děti používají (proto se také řada jmenuje Tesla Toys).


Tesla Toys+, batteries for kids (obě verze)


MIMOCHODEM: Továrna na výrobu baterií bývala přímo v Istanbulu, a to ve čtvrti Muratpaša na evropské části Istanbulu. Časy britského výrobce ale byly sečteny, nyní Turecko žije výrobou akumulátorů pro tuzemské elektromobily TOGG.

Společnost má v Turecku společnost s názvem TESLA BATTERIES TÜRKİYE. Ta se zaměřuje na Turecko, Kypr (není zmíněno jestli na oba či jen některý z nich), Ázerbájdžán a Gruzii.

Produkty mířící do Turecka jsou vyráběny vyvíjeny v České republice, ovšem výroba samotná probíhá v Čínské lidové republice. Například na mongolský trh přišly produkty této společnosti v červnu 2020 (jak informovalo české velvyslanectví).


A101

Turečtí zákazníci se poprvé seznámili s těmito bateriemi masově ve chvíli, kdy je do své nabídky zařadil řetězec A101. Neudělal to s celou nabídkou, ale pouze se základním modelem BLACK+ velikosti AA.



Celé portfolio nabízí například N11 nebo Amazon.com.tr.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,