Přeskočit na hlavní obsah

Geert Wilders podporuje tureckou opozici v boji o nastávající volby

Vítěz posledních nizozemských voleb a zároveň předseda Strany pro svobodu  Geert Wilders včera komentoval turecké komunální volby, které se odehrají za tři měsíce.

"Vyhrál jsem nizozemské volby. A přeji si, aby turečtí občané, kteří podporují sekularismus a kemalismus, zvolili nového vůdce, který dokáže vyhrát příští volby. Někoho, kdo zastaví příliv dalších Arabů do Turecka, ochrání turecké ženy, podpoří dělnickou třídu a zastaví korupci."


zdroj: rt.com


Geert Wilders je znám svým až fanatickým odporem proti islámu a xenofobními postoji vůbec. Jeho výroky již před dvaceti lety vzbuzovaly jak odpor, tak pobavení, takže staly prvními virálními emaily, které obkroužily svět a nechtěně vytvořily podhoubí pro ultrapravicové názory a politické strany, kde nejznámějším je někdejší americký prezident Donald Trump, který stylizuje své vlasy do stejné žluté, jako má Wilders. A jako ultrapravicový populista má skvěle zvládnutá sociální média a manipulaci s lidmi vůbec.


Wilders, extrémní odpůrce tureckého prezidenta

Přímým opakem Wilderse je současný turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan, který je promuslimský a proarabský (nařknout tureckého prezidenta že je proturecký je směšné). Jeho útok tedy směřuje proti současné hlavě Turecka a jeho politické straně AKP. Například před osmi lety nahrál Wilders na Youtubu zprávu pro turecké občany, že nejsou v Evropě a EU vítáni, že nejsou Evropany a že se nikdy nestanou členy EU i přes snahy své vlády. Před třemi lety přesdílel na sociálních médiích karikaturu Erdoğana s turbanem v podobě bomby na hlavě s nápisem AKP, ke které připsal "terorista". Před dvěma lety stejným slovem komentoval snímek, ve které je fotografie tureckého prezidenta z poloviny přetvořena ve člena Islámského státu, což mělo za následek okamžitou reakci Turecka i tureckého soudnictví. To ještě týž den Wilders komentoval: "Erdoğan na mě dokonce podal v Turecku obvinění a chce mě dostat za mříže. Je načase, aby Rutte projevil odvahu a postavil se teroristovi Erdoğanovi, zastavil jeho vliv v NL, vyloučil Turecko z NATO a vyhostil tureckého velvyslance!". To je jen pár ukázek z Wildersova boje proti současnému tureckému prezidentovi, kterého si vzal jako nástroj ve svém politickém boji. Paradoxem je, že si vzal zástupce Turecka, které je i přes všechny změny stále poměrně prozápadní a velmi málo islámské, pokud to porovnáme s islámským světem (viz stále ještě povolený alkohol, plná svoboda žen včetně oblékání, v Turecku není zakázána Bible apod., což je výsledek práce právě Mustafy Kemala Atatürka).

Paradoxem je, že premiérkou Nizozemska se málem stala jeho politická odpůrkyně, předsedkyně Lidové strany pro svobodu a demokracii Dilan Yeşilgöz-Zegerius, rodačka z turecké Ankary (po matce je Turkyně, po otci Kurdka).

MIMOCHODEM: Přechylování příjmení je někdy zlo. Jestliže se použije na cizí příjmení, vypadá to někdy otřesně. Ale při použití na dvojité příjmení to je neuvěřitelné. Právě to udělali autoři na Wikipedii, když stránku v češtině nazvali "Dilan Yeşilgözová-Zegeriusová".

Dilan Yeşilgöz-Zegerius zastává překvapivě podobné názory na imigraci jako  Geert Wilders, což i vyjádřila v předvolebním boji.

Wilders tak nepřímo vyjádřil podporu nejsilnější opoziční straně, kemalistické CHP, která v minulých volbách obsadila radnice největších tureckých velkoměst jako Istanbul, Ankara nebo Izmir.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,