Přeskočit na hlavní obsah

Třicet let od příchodu skutečně mobilních telefonů do Turecka

Právě dnes je to třicet let, co Turecko vstoupilo do světa mobilních telefonů, kdy turecký prezident  Demirel telefonoval s tureckou premiérkou Čillerové, čímž uskutečnili první hovor.


Tak zcela první hovor to nebyl

Stejně jako Československo mělo také Turecko svou analogovou síť 1G mobilních telefonů. A stejně jako Československo se použil systém NMT-450. Zatímco Československo mělo zablokované frekvenční pásmo 451.310 až 455.730 MHz, Turecko mělo pásmo 415.500-419.975 MHz. Turecko vstoupilo do vlaku NMT dříve, spolupráce již začala roku 1986, ale první síť byla zprovozněna až roku 1991. Československo mělo svou NMT-450 také od 12. září 1991, a to díky společnosti Eurotel.

MIMOCHODEM: Přestože zkratka NMT znamená Nordic Mobile Telephony, první zemí, která zprovoznila svou NMT telefonní síť, byla Saúdská Arábie (aplikovala ji společnost Ericsson). Stalo se tak již 1. září 1981. Naopak nejdéle provozoval svou NMT síť Island. Frekvence kolem 450 MHz má přece delší kmitočet, takže lze přijímat signál na větší vzdálenosti, což vyhovovalo islandským rybářům. Přesto 1. září 2010 nastal konec i zde.

Vozidlové telefony NMT-450 měly vysílací výkon až 15 W, osobní ruční přenosné měly výkon až 1 W. Právě velký nutný vysílací výkon a tehdejší akumulátory NiCd zapříčinily, že se jednalo spíš o technologii pro automobily nebo skoro pevné telefony. Později vznikly skutečně kapesní modely, ale to se již jednalo o éru, kdy existovaly i modernější mobily digitální mobilní sítě 2G jako GSM.


23. února 1994

Tento den se uskutečnil první telefonní hovor v Turecku pomocí skutečně mobilní technologie GSM, která již patřila do digitálního světa, konkrétně do tzv. 2G neboli druhé generace mobilních telefonů.


turecký prezident (vlevo) a turecká premiérka (vpravo)


MIMOCHODEM: O necelý rok dříve bylo Turecko připojeno na internet. Stalo se to 12. dubna 1993 (psali jsme), přítomen byl prezident Turgut Özal. Ten ale o pět dnů později (tedy17. dubna 1993) zemřel, po něm byl v parlamentě po jednání od 8. do 16. května nakonec zvolen prezidentem Süleyman Demirel.

První telefonní hovor pomocí skutečně mobilního (resp. kapesního) telefonu právě 23. února 1994.


Turecko mělo premiérský post

Turecká republika je dnes známa jako prezidentská, tedy že jí vládne prezident přímo volený občany. Vedle něj je 600členný parlament. To je vše.

MIMOCHODEM: Zřejmě první osobou, které byl udělen titul premiér (neboli předseda vlády, anglicky prime minister), byl Armand Jean du Plessis, vévoda de Richelieu (známe jej spíš jako kardinál Richelieu). Ten byl roku 1624 zvolen premiérem Francie.

Již Osmanská říše měla své premiéry, kterým se říkalo velkovezír (turecky sadrazam). Tento prvek přinesl do říše při reformách od 30. března 1838 sultán Mahmut II., ale dlouho to nevydrželo. Napodruhé přinesl premiérský post sultán Abdulhamid II. 4. února 1878 s tím, že změnil jméno postu na başvekil (sultán sice o deset dnů později zrušil parlament, nezrušil ale post premiéra). 28. května 1878 se titul přejmenoval zpět na velkovezíra. Následně byl  29. července 1879 jeho nástupce opět titulován premiérem, aby toto druhé osmanské premiérské období skončilo 3. prosince 1882 jmenováním velkovezírem Küçük Said paši (tedy celkově 3,5 roku).

23. dubna 1920 vzniklo v Ankaře Velké národní shromáždění Turecka jako základ budoucí Turecké republiky s tím, že poslanci zvolili vládu a ta zvolila svého premiéra. Při vzniku Turecka 29. října 1923 se pokračovalo. Tehdy byl ale hybnou silou republiky prezident Mustafa Kemal Atatürk, premiér byl notně v jeho stínu. 

Úprava ústavy z 10. ledna 1945 změnila terminologii, kdy se změnila terminologie (premiér Turecké republiky = Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı) K posílení role předsedy vlády došlo při změně ústavy roku 1950.

MIMOCHODEM: Pro Evropu je prezidentská republiky dnes prakticky neznámým pojmem (výjimku tvoří Bělorusko). Naopak prezidentská republika je typická pro Ameriku (je myšlen celý kontinent), střed Afriky a středoasijské státy.

Turecká ústava se od té doby několikrát měnila. Od roku 2014 se začal volit prezident přímo, takže se Turecko na chvíli stalo poloprezidentskou republikou (jako je třeba Francie). Premiér Recep Tayyip Erdoğan zvolený na post premiéra poprvé 14. března 2003 s tímto postem skončil 28. srpna 2014, protože v tento den byl jmenován na základě první přímé volby po změně ústavy prezidentem Turecka, aby v tomto titulu vystřídal po sedmi letech vládnutí Abdullaha Güla. Od té doby je post prezidenta zkrácen ze sedmi na pět let. Posledním tureckým premiérem byl Binali Yıldırım, a to od 24. května 2016 do 9. července 2018. Od té chvíle se z Turecka stala čistá prezidentská republika.


Turecko mělo premiérku

Ano, dokonce i to bylo v Turecku dříve možné. Od 25. června 1993 do 6. března 1996 (tedy na 2 roky, 8 měsíců a 10 dní) se jí stala ekonomka Tansu Çiller, absolventka univerzit v New Hampshire, Connecticut a Yale. Ve svém postu provedla řadu reforem v oblasti obrany země a realizovala Hradní plán,  schválený jejím předchůdcem Süleymanem Demirelem, prezidentem Turgutem Özalem a Radaou národní bezpečnosti Turecka. Výsledkem bylo, že díky lepšímu vybavení armády se Çillerově vládě podařilo přesvědčit Spojené státy a Evropskou unii, aby PKK zaregistrovaly jako teroristickou organizaci.


První mobily v Česku

Pamětníci EuroTelu si vzpomenou na část písně Help yourself skupiny Death in Vegas pro kampaň Více ze života z roku 2001. Že jste to nikdy neslyšeli? Než odpovíte, poslechněte si následující skladbu (a nespěchejte s odmítnutím)



...a tu  je důkaz, že tomu tak skutečně bylo:



Příchodem předplacených Go karet se reklamní divize vyřádila, když použila kdejakou slavnou píseň se slovem "Go" ("Should I stay or should I go" od The Clash nebo "Go Johnny go" v písni Johnny be goode viz Chuck Berry), dále Moby = Honey (EuroTel GO - GO bez hranic z roku 2000), The Wiseguys - Ooh La La (Go Ježíšku Go z Vánoc 2000), Right Said Fred - I'm Too Sexy (Eurotel Juice Wap z roku 2001), Deee-Lite - Groove Is In The Heart (zima 2002) a další. Zřejmě poslední reklama použila skladu Nahá skupiny Wanastowi Vjecy. Slovenský Eurotel se s tím také moc nemazlil, jako s písní Mc Hammer - Can't Touch This (kampaň Chcem tašku).

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,