Přeskočit na hlavní obsah

Trileče aneb istanbulská pochoutka s původem v jiných státech, kontinentech i stoletích

Snad není komplikovanější a složitější historie, než má tato pochoutka, kterou najdete v kdejaké istanbulské cukrárně. Na její historii má vliv kolonialismus, válka, propaganda politická i obchodní, národnostní třenice, emigrace a telenovely. Na to, že jde o jídlo, třeskutá kombinace.

Pojďme postupovat krok za krokem historií od přísad (neboli ingrediencí) až po celý recept.


Dort namáčený v alkoholu

Evropa v průběhu staletí zjistila, že dortové těsto je skvělé, když se namočí do ohnivé vody, ať jde o cherry, rum a další. Vznikla tak řada zapomenutých (třeba ze středověké Anglie) či dodnes známých až legendárních jídel, jako Bába na rumu (ve francouzském originálu Baba au rhum).

MIMOCHODEM: Takzvaný tuzemský rum není záležitostí Československa či jen České republiky, ale napříč bývalým Rakousko-Uherskem. Výroba náhražkového rumu začala totiž již v 19. století v mnoha místech monarchie. Jistý lékárník připravil tresť, která ochutila líh tak, že chutnal jako rum. Původ je v rakouském městě Kremže (Krems an der Donau), odkud pochází také kremžská hořčice (Kremser Senf), která se tam již nevyrábí. Ale zpět k rumu. Rakousko tedy má dnes Inländer-Rum nebo Inländer Spirituose (neboli tuzemský), Chorvatsko či Slovinsko mají Domači nebo Čajni (spíš v minulosti), v Maďarsku Hajós či dříve Tea-rum atd. Lze tedy potkat značky jako Bauer's InländerRum (Štýrský Hradec, Rakousko). Podle nařízení EU 110/2008, příloha III, stanoví, že Inländer-Rum musí být ze 100 % vyráběn v Rakousku. Inländer-Rum je tak chráněnou rakouskou specialitou. Rakousko se ale nedrží jen 38 nebo 40 %, ale má i varianty s 60 nebo 80 % alkoholu. Český tuzemák tedy není kopií třtinových rumů, ale českou kopií rakouské kopie třtinových rumů.


Kondenzované mléko

Další podivná historie má vlákno, které začíná roku 1866 ve Švýcarsku, kde američtí bratři George a Charles Page založili ve švýcarském městě Cham firmu zvanou Anglo-Swiss Condensed Milk Company (Milkmaid Brand) na kondenzované mléko (první na evropském kontinentu) a později se stala součástí firmy Nestlé. Kondenzované mléko bylo vynalezeno o několik let předtím v USA. A co vydrží dlouho, to se velmi líbí vojsku, takže pozornosti neutekla ani tato novinka.

MIMOCHODEM: Rok 1866 se krvavě a trvale zapsal do historie střední Evropy, kdy bylo Rakousko-Uhersko napadeno Pruskem a následně Itálií, takže Rakousko-Uhersko přišlo jak o Benátky, tak o Kladsko a další část Českého království na sever od současného Česka, které se stalo součástí Pruska a je nyní součástí Polska. Válka začala 14. června, 3. července bitva u Hradce Králové, 8. července Prusko obsadilo Prahu, 23. srpna podepsána mírová smlouva. Jen dva měsíce trvající válka mohla Prusku či jeho následníkovi Německu (resp. jistému rakouskému zneuznanému malíři A. H.) vnuknout myšlenku na bleskovou válku půl století poté.

Kondenzované mléko této společnosti samozřejmě nezůstalo na "starém kontinentu", ale putovalo spolu s osadníky do "nového světa", také do latinské Ameriky, speciálně do Mexika. Právě v té době totiž probíhala francouzská intervence do Mexika kvůli nesplácení dluhů, Francie tak na mexický trůn dosadila habsburského arcivévodu Maxmiliána (o něm se zmiňuje například Jaroslav Hašek ve Švejkovi "bratra, císaře mexického, mu zastřelili v nějaké pevnosti u nějaké zdi", což se stalo roku 1867). Do Mexika se dostalo jak z USA, tak z Evropy také kondenzované mléko, klíčová surovina pro vznik nového receptu.


Trileče v1: Mexiko a spol.

Evropa a také severoamerický kontinent začal koncem 19. století zažívat dobu klidu, míru (válčily vesele na jiných kontinentech, jako Afrika či Asie, ale pro Evropu se tvářili, že je "La Belle Époque", krásné časy). A když je "hen ten mier" (jak říkal Švandrlíkův Terazky), tak armáda o kondenzované mléko moc zájem nemá.


trileče z Mexika (zdroj: noticiasdemexico.mx)


Pro Anglo-Swiss Condensed Milk Company to znamenalo nedobré časy. A tak na plechovku umístili recept na předchůdce trileče, tedy oné výsledné sladkosti. Ta používá totiž tři druhy mléka, proto dostala ve španělštině název "torta de tres leches" (trojmléčný dort). Použilo se totiž mléko kravské, vodního buvola a kozí.


trileče z Argentiny (zdroj: laguiadelocio.com.ar)


Recept se šířil po španělsky hovořících státech Ameriky, postupně se dostal také do portugalsky hovořící Brazílie. Kapitola se zde uzavírá, stejně jako šíření této dobroty.


Trileče v2: Albánie

Když se řekne Albánie, vybaví se malá jihoevropská země na západě Balkánského poloostrova, která byla součástí východního bloku s někdejším brutálním režimem Ekvera Hodži.


trileče z Albánie (zdroj: living.al)


Tamní kuchaři sledovali jihoamerické telenovely, kde viděli jakousi pochutinu (samozřejmě trileče), která se jim velmi líbila. Neměli ale recept. A tak albánští kuchaři použili něco, co se ve světě počítačů zná jako reverzní inženýrství. Z výsledku se snažili zpětně vytvořit recept, který by vedl k témuž výsledku. A povedlo se. Po vzoru originálu tomu říkali tak, aby to znělo vlastně stejně. Výsledkem bylo slovo trileqe [trileče], trileçja nebo trileçe. A z Albánie se začal šířit do zemí bývalé Jugoslávie a dál do Balkánu.


Trileče v3: Turecko

Albánie je země, která má (sice s těsnou většinou, ale má) muslimské obyvatelstvo. A protože spíš křesťanská Evropa nemá moc ráda muslimy, řada Albánců se přestěhovala či vysloveně emigrovala do muslimského Turecka, kterým muslimové z Balkánu nevadí. A tak se (snad) mexická sladkost dostala přes jihoamerické seriály a albánské kuchyně do Turecka.


turecké trileče s karamelovou polevou a smetanovými proužky (zdroj: TiffinAndTeaOfficial.com)


Turecko přijalo pochutinu pod názvem trileçe [trileče] a velmi rychle se stalo součástí nejen cukráren, ale také některých pekáren. Dokonce patří k několika málo pekařským produktům, které dokonce více značek prodává ve směsi pro domácí výrobu viz Kent, Kenton nebo Dr.Oetker.


směsi na trileče na tureckém trhu


Jméno trileçe se zpětně dostalo do Albánie, takže se začalo používat také tam.


Poleva

Tradiční trileče má polevu karamelovou, objevuje se i malinová, případně i z jiného drobného ovoce. Dnes se kromě karamelu používají také omáčky s příchutí malin, citronu, pomeranče, vanilky, čokolády a kokosu. Kousky ovoce lze použít i na omáčky nebo do nich.


Turecký recept

Jak lze trileče připravit v domácím prostředí bez předpřipravené směsi? Tu je seznam potřebných surovin (kdo nerozumí slovu surovina, porozumí slovu ingredience) podle tureckého deníku Hurriyet:

Na dort:

  • 5 vajec
  • 10 lžic cukru
  • 1 sklenička oleje
  • 10 lžic mouky
  • 5 lžic krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva

POZNÁMKA: Dobré kuchařky (myšleno osoby) a kuchaři vědí, že do sladkého je dobré přidat špetku soli. To některé recepty doporučují i zde, ačkoli to přímo turecké zdroje nepíší.

Na sirup:

  • 5 šálků studeného mléka
  • 5 lžic krystalového cukru
  • 400 ml smetany
  • 2 polévkové lžíce sušeného mléka


Na karamelovou polevu:

  • 5 lžic krystalového cukru
  • 1 lžíce másla
  • 1 balení smetany


Příprava:

Do mísy přidejte vejce a cukr a šlehejte, dokud barva nezesvětlá.

Pomalu přidejte olej a pokračujte ve šlehání, přidejte mouku, krupici, prášek do pečiva a vanilkový cukr a místo šlehání opatrně promíchejte, aniž by uvnitř chyběl vzduch. Když je hmota zcela promíchaná, nalijte ji na plech a pečte v předehřáté troubě při 170 stupních 40-45 minut (podle jiného zdroje dáme péct do trouby na 170° na 10 minut, poté snížíme teplotu na 150° a pečeme asi 30 minut).

Všechny ingredience na sirup dejte do mísy a šlehejte, dokud se mléko nezpění, a dejte ho do lednice.

Na karamel dejte cukr do nepřilnavé pánve a vařte na mírném ohni bez míchání, dokud se nestane karamelem, toto vaření může trvat dlouho, buďte trpěliví. Když se barva změní na karamel a cukr ještě není spálený, vypněte oheň a rychle přidejte máslo a smetanu a promíchejte.

Když je dort upečený a ještě teplý, rozkrojte ho, párátkem do něj udělejte dírky a přelijte ho studeným sirupem. Když se sirup zcela vstřebá, přelijte ho karamelem a podávejte.

POZNÁMKA: Sirup přidávejte do dortu pomalu a počkejte, až se vstřebá. Po nalití sirupu ho nechte chvíli odpočinout v lednici, abyste dosáhli lepších výsledků. Pokud je na dortu příliš mnoho pěny, před nalitím karamelu část pěny odstraňte.

POZNÁMKA 2: Na karamelovou polevu lze udělat šlehačkou čáry a ty potom ze strany na stranu párátkem přejet tak, aby se přerušila vždy na opačnou stranu než předchozí.


Svět Trileče

Na tuto sladkost se specializuje společnost Trileçe Dünyası (česky Svět trileče). Trojmléčnému názvu dávají plný význam tím, že používají kravské mléko, kozí mléko, buvolí smetanu a smetanu na rostlinné bázi (to původní význam poněkud kazí).

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,