Přeskočit na hlavní obsah

Turecko prý plánuje zkrácení pracovní doby na 40 hodin týdně

Pracovněprávní záležitosti se objevily hned při pondělku. Podle provládního deníku Sabah má vláda plánovat zkrácení pracovní doby a další úpravy příslušných zákonů.


Přesné znění článku

Mimořádné zprávy: V centru zájmu nových změn v pracovním právu jsou zaměstnanci. Plánuje se zkrácení týdenní pracovní doby ze 45 na 40 hodin.

Neuspořádaná legislativa bude sebrána a zaměstnanci budou posíleni. Například v tiskovém pracovním právu a námořním pracovním právu je týdenní pracovní doba 48 hodin.

V ostatních profesních skupinách je týdenní pracovní doba 45 hodin. V této souvislosti se plánuje zkrácení pracovní doby všech zaměstnanců na 35-40 hodin. Díky nové úpravě se roztříštěné právní předpisy shromáždí dohromady a zaměstnanec se dostane do centra pozornosti a bude mít větší pravomoci.


zdroj: cultureamp.com


Při vytváření nových kategorií práv budou chráněna standardní i stávající práva. Nově se nahlíží na "pracovní právo", které se přímo týká zaměstnance. Řeší se otázky, jako je pracovní doba, roční dovolená a mzda.

Horečně se pracuje na nové úpravě pracovní doby, která se týká milionů lidí. Pracovním zákonem z roku 1936 byla v Turecku stanovena pracovní doba na 8 hodin denně a 48 hodin týdně.

Podle stále platného pracovního zákona z roku 2003 činí týdenní pracovní doba v Turecku 45 hodin. Podle tohoto zákona může pracovník za rok odpracovat maximálně 270 hodin přesčasové práce.

Vláda stiskla tlačítko pro novou úpravu, protože tato pracovní doba je upravena podle období, kdy začínal průmyslový věk, a ve srovnání s dnešními podmínkami a rozvojem technologií je dlouhá. Provádí se také hodnocení podle profesních skupin.

Týdenní pracovní doba je v tiskovém a námořním pracovním právu stanovena na 48 hodin. V ostatních profesních skupinách je týdenní pracovní doba 45 hodin. Na stole je otázka zkrácení pracovní doby na 35-40 hodin s komplexním přístupem pro všechny zaměstnance.

Při monopolizaci pracovního práva bude zásadou posílení postavení zaměstnanců. Kromě toho budou při vytváření nových kategorií práv chráněna standardní i stávající práva.

(s překladem drobně pomáhal Deepl, zatímco já jsem prováděl náročnou práci typu CTRL C, CTRL V a podobně)


Jakže je na tom Evropa?

Například v České republice je stanovená týdenní pracovní doba 40 hodin týdně, je to tedy 8 hodinová pracovní doba (v dvousměnném provozu je to 38,75 hodin týdně a v třísměnném a nepřetržitém provozu 37,5 hodin). Podobné to mají další země V4 i Evropské unie.

Statistiky reálné pracovní doby v rámci Evropské unie za rok 2022 hovoří následovně:


zdsroj: ec.europa.eu


Podle serveru erudera.com tvořil dle výzkumu z roku 2022 pětici evropských zemí s nejdelším počtem odpracovaných hodin týdně:

  • 48,2 hodiny: Turecko (a to je daleko za současnými zákonnými 45 hodinami týdně)
  • 45,0 hodiny: Černá Hora
  • 44,0 hodiny: Srbsko
  • 43,4 hodiny: Švýcarsko
  • 42,8 hodiny: Island


Na jejich grafice vypadá situace všech zemí následovně:


zdroj: erudera.com



To je super, ale...

Tento krok může posunout turecké pracovní podmínky o krůček k Evropě.

Další a velký problém je s výpovědní lhůtou, délkou dovolené, délkou mateřské dovolené, otcovské dovolené a další problémy.


Další "to je super, ale..."

Drobným problémem je fakt, že příliš mnoho pracovních pozic na pracovní dobu nedbá, lidé pracují například 9 hodin denně 6 dnů v týdnu. Podle systému "není žalobce, není soudce" přikývnou na pracovní podmínky, aby vůbec nějakou práci dostali (případně za nabízenou mzdu).

Příkladem jsou příliš časté tragické nehody v dolech nebo na staveništích. Ještě se nenašli dělníci z dolu na zlato z minulého týdne a již je další úmrtí, tentokrát 

Na druhou stranu problémem je dodržování pracovních podmínek ze strany zaměstnavatelů, jejich postižitelnost a naopak ochrana zaměstnanců při oprávněných žalobách na své zaměstnavatele.


Ještě další "to je super, ale..."

Další drobnost na kráse je skutečnost, že se nejedná o zákon podepsaný prezidentem, ani o zákon ve fázi přípravy, ale jen možnost, studie.


Poslední "to je super, ale..."

Nyní je před volbami, předvolební vřava je v plném proudu. Může jít o vějičku pro nerozhodnuté voliče. Ano, nadcházející volby jsou komunální, nemající nic společného s legislativou. To je ale řadě lidí na obou stranách barikády jedno (tedy voleným i voličům).



Turečtí pracovníci si o 40hodinovém týdnu mohou začít jen zdát, nebo si mohou zazpívat písničku s textem "Pracuji osm hodin a osm hodin spím, takže zbývá osm hodin na zábavu" oslavujícím 40hodinový pracovní týden, což reagovalo na změnu zákonů v USA již za 2. světové války.


zdroj: shrm.org


A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

ZDROJ: sabah.com.tr

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,