Přeskočit na hlavní obsah

Turecký ministr financí očekává opuštění šedé zóny podle FATF

Turecký ministr financí Mehmet Šimšek na základě vyjádření Finančního akčního výboru FATF očekává zlepšení mezinárodního ekonomického hodnocení Turecka na základě posledního hodnocení, které FATF vydalo v pátek 23. února, kdy v Paříži proběhlo plenární zasedání.

FATF (Financial Action Task Force) je podle Wiki mezinárodní mezivládní organizace, která je považována a obecně uznávána za světového zakladatele standardů a doporučení v oblasti AML/CFT (opatření proti praní špinavých peněz a financování terorismu).


zdroj: fatf-gafi.org


Jestliže navštívíme sekci o Turecku, píše se o něm toto:

Od posouzení účinnosti opatření Turecka v oblasti boje proti praní peněz a financování terorismu v roce 2019 probíhá v zemi zesílený proces následných opatření.  V letech 2021, 2022 a 2023 země podala FATF zprávu o opatřeních, která přijala k posílení svého rámce pro boj proti praní peněz a financování terorismu.  Na základě této zprávy FATF zemi přehodnotil 3 ze 40 doporučení.  

V současné době Turecku zbývá pouze jedno doporučení (R.15), které je hodnoceno jako částečně vyhovující. Žádné doporučení není hodnoceno jako nevyhovující.

MIMOCHODEM: 24. února 2023 FATF pozastavila členství Ruské federaci, takže počet členů klesl z 38 na 37.


členské státy FATF k 24. únoru 2024 (zdroj: wikimedia.org)


MIMOCHODEM: Zatímco Turecko je plným členem (a to od roku 1991), Česko, Slovensko a další členské země EU pocházející z někdejšího východního bloku jsou členy jen prostřednictvím Evropské komise.

Finanční akční výbor FATF vydal v sobotu 23. února 2024 ohledně Turecka následující prohlášení:

V říjnu 2021 se Turecko zavázalo na vysoké politické úrovni spolupracovat s FATF na posílení účinnosti svého režimu AML/CFT. Na svém plenárním zasedání v únoru 2024 FATF předběžně rozhodl, že Turecko v podstatě dokončilo svůj akční plán a odůvodňuje posouzení na místě, aby se ověřilo, že provádění reforem AML/CFT bylo zahájeno a je udržováno, že a že zůstává zachován nezbytný politický závazek k udržení provádění v budoucnosti.

Turecko provedlo klíčové reformy, včetně:

  1. zlepšení svého přístupu k dohledu v oblasti AML/CFT založenému na riziku;
  2. přijetí opatření k zajištění toho, aby sankce za porušení AML/CFT a požadavků na skutečné vlastnictví byly odrazující;
  3. zvýšení zdroje pro svou finanční zpravodajskou jednotku a využívání finančního zpravodajství;
  4. provádění komplexnější vyšetřování a stíhání praní peněz v souladu s riziky;
  5. zlepšení svůj systém vymáhání majetku;
  6. upřednostňování vyšetřování, stíhání a konfiskací v oblasti financování terorismu v souvislosti se skupinami označenými OSN;
  7. zlepšení provádění cílených finančních sankcí za financování terorismu; a
  8. zlepšení dosahu na širokou škálu neziskových organizací a přijetí opatření k zajištění toho, aby dohled nad neziskovými organizacemi vycházel z rizik a nenarušoval nebo neodrazoval od legitimní činnosti neziskových organizací, jako je například získávání finančních prostředků.


Ministr financí Šimšek komentoval vyjádření FATF:

"V souladu s postupem bude hodnotící zpráva, kterou tým FATF připraví po návštěvě Turecka, projednána na červnovém zasedání valného shromáždění a očekává se, že na tomto zasedání bude rozhodnutí o šedé listině pro naši zemi zrušeno."

Podle něj je bod, kterého Turecko dosáhlo, je výsledkem intenzivní práce všech příslušných institucí a organizací, zejména ministerstev spravedlnosti, vnitra a zahraničních věcí, pod koordinací Rady pro vyšetřování finanční kriminality (MASAK).

Někteří čtenáři zprávu ministra financí komentovali například následovně:

Proč a jak se vůbec Turecko ocitlo na takzvaném "šedém seznamu", pane ministře, spolu se zeměmi jako Mali, Mosambik, Tanzanie, Jemen, Kamerun?

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

ODKAZ: .fatf-gafi.org/en/countries/detail/Turkey.html

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,