Přeskočit na hlavní obsah

Turecko přejde na mobilní 5G roku 2026. Možná. Česko již pracuje na 6G

Minulý týden se prakticky bez pozornosti médií Česko stalo zakládajícím členem skupiny států tvořící 6G. Tento týden turecký ministr dopravy a infrastruktury Abdulkadir Uraloğlu oznámil termín spuštění 5G v Turecku.

Včera na předvolebním meetingu vládní strany AKP v provincii Diyarbakır kromě jiného oznámil, že "zažíváme také přechod na technologii 5G, na kterou pravděpodobně přejdeme v roce 2026."


ministr Abdulkadir Uraloğlu (zdroj: AA)


Dnes na setkání v hlavním městě na U FEST Gazi University CIVIL Ankara Event 2024 prohlásil, že "na technologii 5G plánujeme přejít ve správný čas a za správných tržních podmínek. Na 5G přejdeme pravděpodobně v roce 2026. Na druhou stranu chceme otestovat chytré dopravní systémy s chytrými silnicemi na přibližně 30kilometrovém úseku mezi letištěm a Hasdalem v Istanbulu."


Co je Hasdal?

Jen málo místních obyvatel Istanbulu tuší co že to je. Počátek je jasný, tím je Letiště Istanbul. Poté následuje silnice D020, přičemž úsek by měl končit po 30 kilometrech v místě, které ministr nazval Hasdal. To je ale široký pojem. Je to totiž název zastávky metra na trase M11 nebo U1 (Gayrettepe – İstanbul Havalimanı). Také je to název hřbitova o trochu dál. Je to také jméno úseku právě silnice D020 "Hasdal Kemerburgaz Yolu" v městském obvodu Eyüpsultan.


předpokládaný úsek D020 pro testování 5G (zdroj: maps.google.com)


Při pohledu na mapu se po dálnici D020 oněch 30 kilometrů splní právě poblíž autobusové zastávky Hasdal (tedy nikoli stanice metra).


Co je 5G?

Pátá generace datového přenosu pro mobilní telefony měla premiéru v červenci 2016 (Turecko mělo ve stejnou dobu poněkud jiné problémy, hlavně od pátku od večera 15. července 2016, kdy byl pokus o převrat). Má zásadně překonat předchozí čtvrtou generaci co se týče jak přenosové rychlosti, tak zkrátit dobu odezvy a podpořit nové technologie jako IoT, stejně tak jako využití nových frekvenčních pásem.

Co někteří nepochopili (hlavně netechnici, hlavně v době COVIDu), že vyšší přenosová rychlost není dosažena vyšším vysílacím výkonem, ale chytřejším způsobem přenosu včetně větší šířky pásma. Vysílací výkon se naopak s novějšími generacemi snižuje. Rádiové vlny jsou čistě fyzikální záležitostí a opravdu nemají schopnost vytvářet a šířit biologické substance, jako jsou například viry (stejně tak to nejde ani u rozhlasu, televize apod.). 

MIMOCHODEM: Protože 4G neumožňuje simultánní přenos hlasu a dat, existují dvě možnosti. Buď se telefon přenastaví po dobu telefonování na 2G nebo 3G, nebo se použije datový protokol VoLTE (Voice over LTE) pro přenos hlasu (díky vyšší kvalitě zvuku mívá nálepku HD voice). Bohužel není standardem ani v rámci Evropské unie, natož mimo ni. Následná generace 5G také nemá podporu současného přenosu dat a telefonování původním způsobem. Proto nově existuje protokol zvaný VoNR (Voice over New Generation) nebo Vo5G (Voice over 5G). Zkrácení slova "voice" na pouhé "vo" známe například z názvu společnosti Vodafone (VOice DAta PHONE).

Podle IEEE výsledky ukázaly, že více než 90 % průměrného okamžitého výkonu vyzařovaného mobilním telefonem v 5G je nižší než 130 mW, zatímco v případě technologie 4G v městských oblastech může tento výkon dosáhnout až 175 mW. Průměrná hodnota výkonu vyzařovaného mobilem v technologii 5G je 92 mW a v technologii 4G v městských oblastech 116 mW. Navíc novější generace dovedou pružněji regulovat vysílací výkon na jen skutečně nutný (tedy výkon i snižovat).

Letošní léto by se měla objevit specifikace 5G-Advanced neboli 5,5tá generace (neboli 5.5G).


Od kdy se 5G používá?

Tu je příklad několika zemí:

  • 2019 Jižní Korea (první na světě)
  • 2019 Německo, Rakousko
  • konec roku 2019 Slovensko (Banská Bystrica, operátor 4ka)
  • květen 2020 Polsko
  • červenec 2020 Česko, Maďarsko

Ne, Turecko se tu nenachází. A ano, 5G bylo spuštěno až poté, co se Českem rozšířil COVID.


A co 6G?

Ohledně šesté generace vznikly dva nepřátelské bloky, a to doslova. Čína zakázala 5G technologii Ericssonu, aby prosazovala vlastní Huawei a ZTE i při vývoji 6G. Na ten popud se začal vytvářet blok, který má být protipólem čínskému státnímu řešení.


mapa bloků podle vznikajících standardů 6G


Minulý týden vydal Bílý dům tiskovou zprávu, následovanou vyjádřením řady dalších zemí včetně Česka. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost České republiky o den později prohlásil, že Česká republika se připojila spolu s dalšími významnými zahraničními partnery ke společnému prohlášení o 6G sítích. Prohlášení definuje sdílené principy pro výzkum a vývoj 6G komunikačních sítí, s cílem prohloubit spolupráci v oblasti bezpečnosti těchto sítí.

Společné prohlášení zmiňuje např. ochranu osobních dat jednotlivců a udržitelnost a dostupnost sítí. Dále klade důraz na důvěryhodnost dodavatelů technologií, které jsou součástí 6G sítí, což Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) již dlouhodobě prosazuje. Prohlášení je navíc zveřejněno téměř pět let od tzv. Prague Proposals k bezpečnosti 5G sítí, které inicioval NÚKIB a jež byly zveřejněny v závěru Prague 5G Security Conference v květnu 2019. Spolu s Českou republikou se k prohlášení připojily i USA, Austrálie, Kanada, Finsko, Francie, Japonsko, Korejská republika, Švédsko a Spojené království.

Bilý dům pokračuje s detaily:

Jsme přesvědčeni, že se jedná o nepostradatelný příspěvek k budování inkluzivnější, udržitelnější, bezpečnější a mírové budoucnosti pro všechny, a vyzýváme ostatní vlády, organizace a zúčastněné strany, aby se k nám připojily a tyto zásady podporovaly a prosazovaly. Spolupráce a jednota jsou klíčem k řešení naléhavých problémů při rozvoji 6G a my tímto prohlašujeme, že máme v úmyslu přijmout za tímto účelem příslušné politiky v našich zemích, podpořit přijetí takových politik ve třetích zemích a podpořit výzkum a vývoj a standardizaci sítí 6G, které splňují následující společné zásady:

1. Důvěryhodná technologie, která chrání národní bezpečnost

Technologie 6G, které jsou podporovány bezpečnou a odolnou technologií jako součást širšího bezpečného důvěryhodného komunikačního ekosystému, usnadňujícího zúčastněným vládám a partnerům schopnost chránit národní bezpečnost.

2. Bezpečné, odolné a chránící soukromí

6G technologie vyvinuté organizacemi, které mají systematické přístupy ke kybernetické bezpečnosti, mimo jiné pomocí technických norem, rozhraní a specifikací; přístupy, jako je zabezpečení podle návrhu, schopné zajistit dostupnost základních služeb; a systémy navržené tak, aby bezpečně selhaly a rychle se zotavily. 

6G technologie, které jsou spolehlivé, odolné, bezpečné a chrání soukromí jednotlivců.  

Technologie a architektury 6G, které zajišťují vysokou úroveň bezpečnosti komunikačních sítí, mimo jiné zmírněním potenciálních rizik, která představuje větší složitost sítě nebo větší plochy pro útoky.

3. Globální a inkluzivní tvorba norem a mezinárodní spolupráce pod vedením průmyslu

Technologie 6G, které jsou postaveny na globálních technických normách, rozhraních a specifikacích, jež jsou vyvíjeny prostřednictvím otevřených, transparentních, nestranných a konsensuálních rozhodovacích procesů.

6G technologie, které jsou postaveny na globálních standardech respektujících práva duševního vlastnictví, které podporují udržitelnost, dostupnost, inkluzivní účast, interoperabilitu, konkurenceschopnost, otevřenost a bezpečnost.  

4. Spolupráce umožňující otevřené a interoperabilní inovace

Technologie 6G, které využívají technické normy v souladu se zásadami stanovenými v rámci zásady globálního stanovování norem a mezinárodní spolupráce pod vedením průmyslu a s účastí veřejnosti, a rozhraní umožňující bezproblémovou interoperabilitu mezi produkty od různých dodavatelů, včetně softwaru a hardwaru.

Technologie 6G, které uznávají význam mezinárodní spolupráce při podpoře otevřených, bezpečných, odolných, inkluzivních a interoperabilních sítí, jako jsou otevřené rádiové přístupové sítě, a bezpečného, odolného, inkluzivního a udržitelného ekosystému 6G.     

Technologie 6G, které těží ze společného výzkumu, vývoje a testování a které využívají inovativní technologie, jako je virtualizace, softwarově definované sítě, umělá inteligence.

5. Cenová dostupnost, udržitelnost a globální propojení

Technologie 6G, které umožňují energeticky úsporné nasazení a provoz, zlepšují ekologickou udržitelnost, opravitelnost a recyklovatelnost zařízení a cenovou dostupnost nezbytnou pro podporu sociální udržitelnosti.   

Technologie 6G, které jsou dostupné prostřednictvím mechanismů, jako jsou úspory z rozsahu, umožněné standardizací a konkurenčním prostředím, a schopné překonávat digitální rozdíly, poskytovat spolehlivé pokrytí a konzistentní kvalitu služeb, minimalizovat rozdíly v úrovni služeb, kdekoli je to možné, a zároveň umožnit inovativní případy využití.  

Technologie 6G, které přispívají k tomu, aby ostatní průmyslová odvětví a sektory mohly snižovat své dopady na životní prostředí podporou digitální transformace.  

Technologie 6G, které jsou široce dostupné a přístupné rozvojovým zemím.     

Technologie 6G, které využívají jiné než pozemní sítě (NTN), jako je satelit a stanice HAPS (High-Altitude Platform Station).  

6. Spektrum a výroba

6G technologie, které mají bezpečné a odolné dodavatelské řetězce.   

Technologie 6G, které podporují globálně konkurenceschopný trh v celém hodnotovém řetězci ICT a ve všech prvcích výpočetního a konektivitního kontinua s více dodavateli softwaru a hardwaru.

Technologie 6G, které by mohly využívat nově přidělené spektrum nebo spektrum, které již bylo přiděleno pro bezdrátové služby.

Technologie 6G, které efektivně využívají spektrum a zahrnují mechanismy sdílení spektra podle návrhu, aby mohly koexistovat se stávajícími poskytovateli služeb. 


Potud Bílý dům.

Česko tedy píše historii, když spolu s devíti dalšími zeměmi připravuje nový standard pro 6G. Česko je navíc jedinou zemí z bývalého východního bloku, která u zrodu 6G figuruje (mimochodem chybí také Německo). Specifikace 6G má být hotova podle předběžných odhadů roku 2028.

Protože Turecko plánuje mít předchozí generaci (tedy 5G) až za dva roky, je otázkou ke kterému ze dvou vznikajících bloků se přidá.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,