Přeskočit na hlavní obsah

Letiště Istanbul, zmatky kolem jeho sociální sítě a podvodníci

Provozovatelé istanbulského letiště se obecně přijímaným jménem Letiště Istanbul přejmenováváním vytvořil jak zmatek, tak otevřel stavidla pro zneužívání, což se aktuálně na sociálních sítích děje.


Předmluva o Letišti Istanbul

Než se pustíme do hledání zlatého grálu, povězme si něco o minulosti a cestě k současné situaci. Toto letiště je v rámci Istanbulu nejnovější, místní jej někdy nazývají třetím letištěm Je umístěno na evropské straně města poblíž Černého moře na trase metra M11. Typickým symbolem nového letiště je věž, navržená společnostmi Pininfarina a AECOM.


zdroj: turkishairlines.com


Druhé letiště je stále fungující Letiště Sabihy Gökčen na asijské straně (na trase metra M4), které je určené pro místní lety, případně pro nízkorozpočtové letecké společnosti.

První letiště a ve své době jediné bylo Atatürkovo letiště na evropské straně Istanbulu nedaleko Marmarského moře (na trase metra původně M1, nyní M1A). Jen místní znalci vědí, že to vlastně není první letiště, jen nová letištní budova. Původní letiště totiž bylo na opačné straně letištní plochy a nazývalo se Letiště Yešilköy (poblíž je zastávka Marmaraye s názvem Yešilköy).


Facebook poprvé

Po zadání "Istanbul Airport" se objevilo následující:



Ruka v okénku letadla (pokud to nebylo záchodové prkénko s fotkou mraků na pozadí) připomíná sice tématem cestování pomocí letecké dopravy, ale není zrovna profi a letiště v něm nacházíme jedině proto, protože každé letadlo musí na letišti dříve nebo později přistát (pokud to není hydroplán nebo kamikaze). Za další Yešilköy, jak jsme si na začátku řekli, je již neplatné jméno letiště, které už pomalu letištěm není.

Hledání jsme zúžili kliknutím na "Stránky", takže se objevily desítky stránek, které se buď jmenují přímo takto, nebo kombinují ještě se slovy "new" nebo "international" a podobně.

V prvním filtru jsme eliminovali ty, které:

  • měli neprofesionálně vypadající snímky, případně snímky
  • měli snímky, které letišti neodpovídají
  • nečekaně málo sledujících

Přesto bylo hned několik odkazů, které vypadaly nadějně.



Tato stránka měla název Istanbul Airport, měla snímek právě tohoto letiště (a vypadal profesionálně). Stránka byla označena jako letiště, udaná adresa byla také ve správné části zeměkoule.

Co je tady špatně? Největší turecké letiště a zároveň letiště aspirující na největší letiště Evropy asi těžko bude mít email v doméně gmail.com. Za další počet sledujících sice není miniaturní, ale 2,4 tisíce je přece jen málo.

Příspěvky jsou pouze a jedině zaměřené na ztracená zavazadla, a to v turečtině. To nepříliš koresponduje s tím, že název stránky není turecky, ale anglicky (v turečtině totiž zní název "İstanbul Havalimanı").

Vraťme se ale k příspěvkům. Ty unisono hovoří o prodeji zapomenutých zavazadel s velmi kouzelnou cenou za kus. Obě věci by měly být alarmem, že něco není v pořádku. Také komentáře pod příspěvky jsou buď od údajných extrémně spokojených zákazníků, kteří za pár babek si koupili zapomenutý kufr s notebookem Apple, s oblečením, kabelkou, botami či kosmetikou luxusních značek. To je někdy propleteno varováním, že se jedná o falešnou stránku. Vše je samozřejmě v turečtině, pouze v turečtině.

A poslední důkaz odchytil antivirový program po kliknutí na odkaz:



Toto je tedy falešná stránka, jasně dokázaná.

Bohužel tato stránka i další mají opět reklamní kampaň na sociálních médiích.



Extrémně spokojené hodnocení 5 nebo blížící se pěti také napovídá, že tam není něco v pořádku.


Facebook podruhé

Pokračujeme tedy dál. Dva z prvních pěti odkazů mají modrozelené logo, které sice nic neříká, ale 171 tisíc sledujících a realistické hodnocení 3,9 z 5 dává tušit, že toto je správný cíl.



Ano, Letiště Istanbul se plným názvem jmenuje İGA İstanbul Airport (v anglické mutaci), případně İGA İstanbul Havalimanı (turecky).


Web poprvé

Zde můžeme postupovat buď tak, že hledáme "Istanbul Airport" nebo že zadáme "İGA", případně oboje dohromady.



Ano, výše uvedený výběr je po zadání "İGA", čímž trošinku podvádíme. Ale jak dále uvidíte, cestu nám to příliš nezjednodušilo (jen trošku).

Nyní odbočíme odbornou, ale nutnou poznámkou. Internetové domény se buď přidělí každému, kdo přijde první a kdo složí příslušnou částku, nebo s nějakými podmínkami. Pro doménu .aero ale jsou specifické podmínky, které mohou pomoci filtrovat zrna od plev. Doménu . aero si mohou zaregistrovat pouze členové letecké komunity - letecké společnosti, letiště, společnosti, organizace, sdružení, vládní agentury a kvalifikovaní jednotlivci.


igairport.aero po přepnutí do anglické mutace


Protože hned první odkaz míří na doménu .aero, klikli jsme tedy na web s nic neříkajícím názvem igairport. Ukázalo se, že to je opravdu web správného istanbulského letiště. Ale vše se až příliš točí kolem letiště jako takového, nejsou zde zmínky o příletech, odletech a jiných "drobnostech", které cestující zajímá nejvíc. Ano, jsme na správném letišti, ale nikoli na správné stránce.


Web podruhé

Nahoře na webu letiště jako takového je drobný odkaz İGA Istanbul Airport, který teprve míří na správný cíl s odkazem istAirport.com, který je teprve určen pro zákazníky.



Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě. Design správné stránky raději nekomentujeme...


Instagram a další

Nyní si jen představme už jen správné odkazy na dalších médiích:

Instagram: iGA Istanbul Airport (@igairport), což potvrzuje 213 tisíc sleďů



TikTok: @igairport



Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Istanbul_Airport, což potvrzuje 52 jazykových variant



X (Twitter): iGA Istanbul Airport (@igairport)



Twitter má prazvláštní kombinaci neprofesionální grafiky o Ramadánu (ten již skončil), emailu na igairport.aero a přitom web na istairport.com.

Firmo İGA, děkujeme za zmatky!

A tak je to v Istanbulu se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,