Přeskočit na hlavní obsah

Jak se v Turecku platí poplatek za rozhlas a televizi?

Českem čas od času rezonují otázky typu kolik platit, jak platit a jestli vůbec platit. Otázky jsou často podněcovány některými politiky nebo členy některých politických stran. Jak to, že v Turecku žádné podobné debaty neexistují?

Zatímco v Česku je poplatek fixní, tedy pevně daný a tedy stejný pro všechny, v Turecku je to záležitost individuální, navíc proměnná v čase. Každý měsíc tedy mohou zaplatit jinou částku. Jak je tohle vůbec možné? Kdo určuje kolik zákazník zaplatí?

Je to sám zákazník. Zní to zvláštně, ale je to tak. Poplatek za turecký rozhlas a televizi TRT (Türkiye Radyo Televizyon Kurumu) se totiž odvíjí od spotřeby elektrické energie. Získávání podílu TRT z účtů za elektřinu je založeno na tureckém zákonu o příjmech z rozhlasu a televize č. 3093 a článku 11 zákona o trhu s elektřinou č. 5784 z 9. července 2008. Činí totiž dvě procenta z nákladů na činnou elektrickou energii v souladu se zákony o příjmech TRT. Platba za rozhlas a televizi je tedy součástí účtů na elektřinu.



Takže čím více se dívají na televizi, tím víc platí. Ale také čím víc používají přímotopy, toustovače, elektrické grily, vysavače a jiné elektrické spotřebiče, tím více plyne do fondu TRT.


starší výpis, ještě s podrobnějším rozepsáním jednotlivých položek


Poplatky za rozhlas a televizi se tedy zvýší ve chvíli, kdy stoupnou ceny elektřiny. Vzhledem k velké inflaci a pádu turecké liry se v Turecku zdražuje všechno, tedy i elektřina. Při smršti nových a ještě novějších a úplně nejnovějších cen se detail jako poplatek mířící do státní TRT zcela vytrácí i pro ty, kteří případně v minulosti nesouhlasili nebo měli výhrady.


Speciální daň při nákupu zařízení

To ale není jediná cesta jak zákazníci platí TRT. Při nákupu rozhlasového či televizního přijímače a spousty dalších se platí také speciální daň.

Prezidentský dekret č. 2022/5610 (neboli č. 5610 z roku 2022) postihuje zařízení se schopností přijímat všechny druhy vizuálního a/nebo zvukového vysílání přímo, přes internet nebo jakýmikoli jinými prostředky, s nebo bez dodatečné softwarové nebo hardwarové podpory, což jsou:

  1. televize = 16 %
  2. Rádio, přenosné radiomagnetofony, rozhlasové gramofony (včetně těch pro použití v motorových vozidlech, rádiové tunerové karty) = 16 %
  3. video = 16 %
  4. Kombinovaná zařízení = 16 %
    • a) Video-televize-rozhlas
    • b) Video-televize
    • c) Radio-televize
    • č) Hudební soubory a podobně
  5. Mobilní telefony a chytré hodinky (modely se SIM kartou) = 12 %
  6. počítače a tablety = 4 %
  7. vozidla (zařízení, která mohou přijímat vizuální a/nebo zvukové vysílání)
    • a) Pozemní vozidla = 0,8 %
    • b) Jiná vozidla = 0,02 %
  8. Zařízení, která nejsou navržena tak, aby obsahovala video nebo obrazovky (včetně satelitních přijímačů, mediálních set-top boxů, televizních tunerových karet) = 12 %
  9. Další zařízení = 14 %
    1. Světlomet s rádiem a/nebo TV
    2. Headset s rádiem
    3. Kamera s rádiem
    4. Krokoměr s rádiem
    5. Rádiová pera
    6. Koupelnové systémy s rádiem a/nebo TV
    7. Navigační zařízení
    8. Běžecké pásy s rádiem a/nebo TV doplňky
    9. Chladničky s rádiovými a/nebo televizními doplňky
    10. DVD-VCD přehrávač a podobně
    11. Kapesní MP3/MP4 přehrávač a podobně
    12. Systémy domácího kina
    13. Multimediální zařízení s navigací pro použití ve vozidlech
    14. Chytré náramkové hodinky
  10. Jiná zařízení, která mohou přijímat všechny druhy vizuálního a/nebo zvukového vysílání = 0 %

Tento způsob byl podobný Rakousku, kde jednotlivé spolkové země ještě loni stanovily svou částku z každé prodané televize nebo rádia (například Vídeň měla za televizi 339 eur, za rádio 94,20 eur). Od 1. ledna 2024 je tento systém změněn na poplatek na domácnost ve výšce 15,30 eur měsíčně (některé spolkové země mají ještě navíc vlastní poplatek).

TRT je placeno ale ještě odjinud, a to:

  • příjmy z činnosti ze všech druhů oznámení a reklam uskutečněných prostřednictvím rozhlasu a televize
  • výroba, vydávání a prodej filmů, pásek, desek, not, časopisů, knih a podobně
  • všechny druhy obchodních transakcí a partnerství souvisejících s rozhlasem a televizí
  • vstupné na koncerty, představení a podobné programy a oznámení a reklamy na těchto místech

Turecký rozhlas a televize tedy mají opravdu o přísun prostředků pro provoz postaráno.


Jak je to jinde?

Itálie má od roku 2016 podobný systém jako v Turecku, tedy poplatek za držení televize, počítanou podle rodiny, nikoli podle počtu televizí v domě. Je to roční částka účtována na účet za elektřinu rozdělená do 10 splátek od ledna do října.

Nyní je to roční částka 70 € (ještě roku 2023 to bylo 90 eur), která je automaticky rozdělena do 10 splátek po 7 € na účtech za elektřinu od ledna do října.

Od placení televizního licenčního poplatku může být osvobozen ten, kdo:

  • nemá televizi nebo zařízení schopné přijímat rozhlasový a televizní signál
  • dosáhl věku 75 let a má roční příjem nepřesahující 8 000 eur
  • je diplomatickým zástupcem, konzulárním úředníkem nebo zaměstnancem, úředníkem mezinárodních organizací nebo armádou s neitalským občanstvím nebo civilním personálem bez trvalého pobytu v Itálii, s neitalským občanstvím, patřícím k silám NATO umístěným v Itálii


Evropská komise je ale jiného názoru. Požaduje, aby se dodavatelům elektrické energie platilo pouze za elektřinu, tedy aby nesloužili jako výběrčí i jiných poplatků, například za rozhlas a televizi.

Konkrétně v červenci 2021 Evropská rada na návrh Komise rozhodla, že jednou z reforem, které bude Itálie muset provést, aby mohla získat finanční prostředky EU na národní plán obnovy a odolnosti, bude „zrušit požadavek, aby dodavatelé shromažďovali poplatky nesouvisející s energetickým sektorem“. Jedním z nevhodných poplatků je italský televizní licenční poplatek: od roku 2017 se na základě rozhodnutí Renziho vlády ročně vybírá 90 EUR prostřednictvím účtů za elektřinu. Týká se to ale také Řecka či Portugalska (Taxa de Contribuição Audiovisual).

Ze zemí mimo EU mají poplatky za rozhlas a televizi přidružené k účtu za elektřinu například Srbsko, Pákistán, Jižní Korea atd.

Zajímavý styl mají ve Finsku. Tam se od roku 2013 platí individuálně, tedy každá osoba starší 18 let. Výše je závislá na příjmu, takže může být od 0 do 163 eur ročně.

A tak je to v Turecku i Evropské unii se vším.

Patrik Veselík

ZDROJE: TRT, enel.it, europarl.europa.eu

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

USA varují své občany v Turecku

[ AKTUALIZOVÁNO VE 14:01 ] Velvyslanectví USA na Velký pátek 29. března 2024 zveřejnilo varování pro své občany, které ale platí pro všechny cizince, které na území Turecka pobývají: Zprávy pro občany USA: Kontrola imigračních dokladů Velvyslanectví USA si je vědomo zvýšeného vymáhání imigračních zákonů v celé zemi. Podle tureckých zákonů musí mít všechny osoby v Turecku vždy u sebe průkaz totožnosti s fotografií a jsou povinny na požádání policii předložit své doklady. Turecká policie běžně kontroluje doklady totožnosti a imigrační doklady, včetně povolení k pobytu a/nebo vstupních razítek. Osoby, které nemohou okamžitě předložit doklady o své totožnosti, občanství a legální přítomnosti v Turecku, mohou být zadrženy nebo převezeny do deportačního centra.  Kontroly dokladů mohou být prováděny na policejních kontrolních stanovištích nebo úředníky na ulici či v jakékoli formě veřejné dopravy, včetně autobusů, vlaků a trajektů. Turecké orgány mohou být v civilu a nemusí být okamžitě ident

Tragické následky vichřice v Turecku: mrtví, nezvěstní, potopené lodě, záplavy, sníh, školní prázdniny

[ AKTUALIZACE V 13:55 ] Žáci a studenti Turecka měli skvělé rozloučení s týdenními podzimními prázdninami. Od pátku do pondělí bylo území skoro celé republiky a okolní moře bičováno vichřicí a silným deštěm. Rušeny byla jak lodní, tak letecká spojení. I tak se bohužel Turecko nevyhnulo ztrátám na životech. Sníh: Některé silnice musely být uzavřeny Začněme bílou nadílkou, která na některých místech severního Turecka dosáhla až půl metru. Některé silniční tahy byly vyřazeny z provozu i přes veškerou snahu silničářů. Na řadě míst pod velmi těžkým mokrým sněhem padaly stromy, objevily se i sesuvy půdy.  MIMOCHODEM : Někteří pod návalem emocí a informace o sněhu v Istanbulu sdílejí snímky zasněženého historického centra Istanbulu, spousty sněhu na některých známých ulicích. Snímky jsou sice pravé, ale z jiné doby. Sněžení přineslo sice nadílku do Istanbulu, ale zcela mimo historické centrum, dokonce většinou i mimo obydlené části města. Sorry folks, next time! silnice Orhaneli-Bursa na jih