Přeskočit na hlavní obsah

Ruská jaderná elektrárna v Turecku má zpoždění, Rusko hledá čínskou náhradu německých dílů

Turecko a Rusko mají problém s Německem a záchranou má být Čína. Německá společnost Siemens Energy AG zadržuje klíčové díly potřebné pro první tureckou jadernou elektrárnu v Akkuyu, což způsobuje zpoždění její výstavby (přesněji řečeno má jít o ruskou elektrárnu na tureckém území). V reakci na to ruská státní společnost Rosatom stavící danou elektrárnu objednala náhradní zařízení v Číně, aby projekt pokračoval podle plánu. I přes výzvu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana německému kancléři Olafu Scholzovi zůstává zpoždění dodávek od společnosti Siemens Energy nevyřešeno.


...a kde je problém?

Kříží se tu několik rovin zájmů:

  • Ukrajina. Protože je napadena Ruskem, řada států uvalila sankce na útočící stát, Rusko.
  • Turecko. To potřebuje nutně elektrickou energii, kvůli které celou anabázi dělá. Protože samo nemělo dostatek financí, pustilo se do neobvyklého projektu, kdy Rusko elektrárnu postaví a bude ji vlastnit a provozovat, Turecku bude poskytovat elektrickou energii. Turecko totiž jako jedna z mála zemí v okolí nemá dostatek vlastních zdrojů ropy a zemního plynu.
  • Rusko. To potřebuje dostavět elektrárnu, aby mu mohly z Turecka začít přitékat miliony dolarů za poskytnutí služby.
  • Německo. To uvalilo sankce na dodávky klíčových technologií do Ruska.

Nyní se vše zacyklí. Aby Turecko mohlo mít elektřinu, musí dostat technologii od německé firmy Siemens Energy, ovšem s oklikou přes ruskou firmu Rosatom.


jaderná elektrárna v tureckém Akkuyu (aktuální stav)



Ruské řešení čínskou cestou

Ministr energetiky a přírodních zdrojů Turecka Alparslan Bayraktar uvedl, že výstavba prvního jaderného reaktoru v Turecku byla dokončena z více než 90 %: "Vzhledem k povaze jaderné energetiky se potýkáme s určitými obtížemi. Bohužel existují i potíže vyplývající z vnějších zdrojů."

"Zařízení se používá na staveništi, které zajišťuje přenos elektřiny. Bohužel to má za následek zpomalení výstavby," dodal. "Je zde rozhodnutí přijaté s takovým politickým postojem ve věci, která nemá žádný právní základ a nepodléhá žádným mezinárodním sankcím," řekl a dodal: "Tato otázka byla vznesena na nejvyšší úrovni."

Bayraktar prohlásil: "Existují alternativy. Rosatom již objednal alternativní díly u čínských (firem) a budou pocházet z Číny."


Turecko v nebezpečí dvojí toxické závislosti

Když Turecko podepisovalo s Ruskem smlouvu roku 2010, ještě nebyl náznak budoucí agrese Ruska vůči Ukrajině ("pouze" byl učiněn podobný tah vůči Gruzii, což vyvrcholilo vznikem "odtrženeckých republik" Abcházie a Jižní Osetie; Rusko si tam vyzkoušelo scénář, který poté aplikovalo na Ukrajinu). Nyní se ukazuje, že se Turecko kvůli ruské vojenské expanzi dostalo do velkých problémů, aniž by k tomu přispělo (naopak právě Turecko umožnilo Ukrajině svými drony, aby se v prvních dnech a týdnech ruské agrese ubránilo).

Nyní se zdá, že se potvrzuje české přísloví, že nikdy není tak zle, aby nemohlo být hůře. Turecko může být kvůli protiruským sankcím navíc ještě závislé na Číně, která také není neviňátkem, jak je vidět na akcích Číny nejen v Africe nebo v Čínském moři či vůči Tchaj-wanu.

A tak je to ohledně Turecka se vším.

Patrik Veselík

ZDROJ: Reuters

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

USA varují své občany v Turecku

[ AKTUALIZOVÁNO VE 14:01 ] Velvyslanectví USA na Velký pátek 29. března 2024 zveřejnilo varování pro své občany, které ale platí pro všechny cizince, které na území Turecka pobývají: Zprávy pro občany USA: Kontrola imigračních dokladů Velvyslanectví USA si je vědomo zvýšeného vymáhání imigračních zákonů v celé zemi. Podle tureckých zákonů musí mít všechny osoby v Turecku vždy u sebe průkaz totožnosti s fotografií a jsou povinny na požádání policii předložit své doklady. Turecká policie běžně kontroluje doklady totožnosti a imigrační doklady, včetně povolení k pobytu a/nebo vstupních razítek. Osoby, které nemohou okamžitě předložit doklady o své totožnosti, občanství a legální přítomnosti v Turecku, mohou být zadrženy nebo převezeny do deportačního centra.  Kontroly dokladů mohou být prováděny na policejních kontrolních stanovištích nebo úředníky na ulici či v jakékoli formě veřejné dopravy, včetně autobusů, vlaků a trajektů. Turecké orgány mohou být v civilu a nemusí být okamžitě ident

Tragické následky vichřice v Turecku: mrtví, nezvěstní, potopené lodě, záplavy, sníh, školní prázdniny

[ AKTUALIZACE V 13:55 ] Žáci a studenti Turecka měli skvělé rozloučení s týdenními podzimními prázdninami. Od pátku do pondělí bylo území skoro celé republiky a okolní moře bičováno vichřicí a silným deštěm. Rušeny byla jak lodní, tak letecká spojení. I tak se bohužel Turecko nevyhnulo ztrátám na životech. Sníh: Některé silnice musely být uzavřeny Začněme bílou nadílkou, která na některých místech severního Turecka dosáhla až půl metru. Některé silniční tahy byly vyřazeny z provozu i přes veškerou snahu silničářů. Na řadě míst pod velmi těžkým mokrým sněhem padaly stromy, objevily se i sesuvy půdy.  MIMOCHODEM : Někteří pod návalem emocí a informace o sněhu v Istanbulu sdílejí snímky zasněženého historického centra Istanbulu, spousty sněhu na některých známých ulicích. Snímky jsou sice pravé, ale z jiné doby. Sněžení přineslo sice nadílku do Istanbulu, ale zcela mimo historické centrum, dokonce většinou i mimo obydlené části města. Sorry folks, next time! silnice Orhaneli-Bursa na jih