Přeskočit na hlavní obsah

Výročí založení prvních tureckých sportovních novin

Turecký sportovní novinářský svět dnes slaví malé výročí, kdy 4. září 1989 byl založen deník Fotospor. Až poté následovaly Fotomač (1991) a Fanatik (20. listopadu 1995).

Fotospor je sportovní deník v Turecku, který byl založen 4. září 1989. Byl založen skupinou novinářů, kteří chtěli vytvořit nový a moderní sportovní deník, který by se zaměřoval na sportovní zpravodajství a přinášel čtenářům aktuální informace ze světa sportu. Mezi zakladateli byli například Ali Kıraç, Sedat Şimşek, Vedat Bilgin, Ahmet Çakar a další.

Ali Kıraç byl významný turecký novinář a spisovatel, který se věnoval především sportovnímu zpravodajství. Vedat Bilgin byl sportovní novinář, který se zaměřoval především na fotbal a basketbal, a působil v řadě tureckých deníků. Ahmet Çakar byl také významný turecký sportovní novinář, který se specializoval na fotbal.


titulní strana dnešního vydání (tedy ze 4. září 2024)


V době svého založení byl Fotospor jedním z prvních tureckých sportovních deníků, který se zaměřoval na pokrytí nejen tureckých sportovních událostí, ale také mezinárodních sportovních akcí. V průběhu let si získal velkou popularitu a stal se jedním z nejčtenějších sportovních deníků v Turecku.

Fotospor má dlouhou historii sportovního zpravodajství v Turecku a v průběhu let se mu podařilo udržet svou pozici jako jeden z nejvýznamnějších sportovních deníků v zemi. Fotospor pokrývá všechny hlavní sporty, jako je fotbal, basketbal, volejbal, atletika, plavání, tenis a další, a pravidelně přináší zprávy a analýzy z domácích i mezinárodních soutěží.

Je důležité si uvědomit, že Fotospor jako každý jiný tiskový orgán podléhá zákonům a regulacím turecké vlády a musí dodržovat stanovená pravidla a předpisy. V minulosti se stalo, že byl Fotospor kritizován za své zpravodajství a názory, a některé jeho vydání byly zakázány nebo cenzurovány.  Některé příklady jsou:

  • V roce 2009 byla část vydání deníku Fotospor zakázána kvůli kritice prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana. Deník totiž zveřejnil článek, ve kterém ho kritizoval za jeho kroky v boji proti prokurdskému teroristickému hnutí PKK.
  • V roce 2013 bylo několik vydání deníku Fotospor zabaveno a zničeno kvůli zprávám o demonstracích proti vládě (tzv. události v Gezi parku). Deník zveřejnil články a fotografie z protestů, což se nelíbilo tehdejším tureckým úřadům.
  • V roce 2015 byla část vydání deníku Fotospor zakázána kvůli článku o vraždě dvou policistů v Istanbulu. Deník zveřejnil fotografii vražděných policistů, což bylo považováno za nevhodné a neetické.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Odkaz: Fotospor

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

USA varují své občany v Turecku

[ AKTUALIZOVÁNO VE 14:01 ] Velvyslanectví USA na Velký pátek 29. března 2024 zveřejnilo varování pro své občany, které ale platí pro všechny cizince, které na území Turecka pobývají: Zprávy pro občany USA: Kontrola imigračních dokladů Velvyslanectví USA si je vědomo zvýšeného vymáhání imigračních zákonů v celé zemi. Podle tureckých zákonů musí mít všechny osoby v Turecku vždy u sebe průkaz totožnosti s fotografií a jsou povinny na požádání policii předložit své doklady. Turecká policie běžně kontroluje doklady totožnosti a imigrační doklady, včetně povolení k pobytu a/nebo vstupních razítek. Osoby, které nemohou okamžitě předložit doklady o své totožnosti, občanství a legální přítomnosti v Turecku, mohou být zadrženy nebo převezeny do deportačního centra.  Kontroly dokladů mohou být prováděny na policejních kontrolních stanovištích nebo úředníky na ulici či v jakékoli formě veřejné dopravy, včetně autobusů, vlaků a trajektů. Turecké orgány mohou být v civilu a nemusí být okamžitě ident

Tragické následky vichřice v Turecku: mrtví, nezvěstní, potopené lodě, záplavy, sníh, školní prázdniny

[ AKTUALIZACE V 13:55 ] Žáci a studenti Turecka měli skvělé rozloučení s týdenními podzimními prázdninami. Od pátku do pondělí bylo území skoro celé republiky a okolní moře bičováno vichřicí a silným deštěm. Rušeny byla jak lodní, tak letecká spojení. I tak se bohužel Turecko nevyhnulo ztrátám na životech. Sníh: Některé silnice musely být uzavřeny Začněme bílou nadílkou, která na některých místech severního Turecka dosáhla až půl metru. Některé silniční tahy byly vyřazeny z provozu i přes veškerou snahu silničářů. Na řadě míst pod velmi těžkým mokrým sněhem padaly stromy, objevily se i sesuvy půdy.  MIMOCHODEM : Někteří pod návalem emocí a informace o sněhu v Istanbulu sdílejí snímky zasněženého historického centra Istanbulu, spousty sněhu na některých známých ulicích. Snímky jsou sice pravé, ale z jiné doby. Sněžení přineslo sice nadílku do Istanbulu, ale zcela mimo historické centrum, dokonce většinou i mimo obydlené části města. Sorry folks, next time! silnice Orhaneli-Bursa na jih