Turecko je rozděleno na několik zón ochrany ryb podle počasí. Pro západní Turecko začíná období hájení kaprovitých ryb právě zítra, od soboty 15. března (stejně jako každý rok).
Copak Turecko zná kapry?
Ano. Dokonce Turecko i Česko patří mezi státy, kde alespoň na části území byl kapr původním druhem (ne, Třeboňsko to není). Nyní se vyskytuje skoro po celém Turecku kromě Středomoří a jihovýchodních oblastí. Dokonce v Istanbulu, kde jsou dokonce hned dvě moře a Bospor mezi nimi, se na řadě rybích tržnic kapři prodávají, a to jak šupináči, tak naháči (též zvaný lysec).
Kapra v Turecku sice znají, ale nikoli jako vánoční jídlo. Kapr je doménou míst bez přístupu k moři a tudíž mořských ryb. A protože Turecko má moří velkou sbírku, kapr je spíš na jídelníčku v tureckém vnitrozemí.
Kdy je v Turecku hájení kaprovitých ryb?
Konkrétně jde o druhy kapr obecný, lín obecný, jelec tloušť, sumec velký a parmička egridirská (endemická = vyskytuje se jen v Turecku). Jejich hájení je časově velmi různé, a to podle regionů:
1. března až 31. května (žlutě): jih Egejského moře a Středozemní moře
15. března až 15. června (modře): západ Turecka
1. dubna až 30. června (zeleně): středozápad Turecka
15. května až 15. srpna (červeně): východ Turecka
Bez ohledu na region Turecka je zároveň od 15. března do 30. dubna doba hájení pro candáta obecného a okouna říčního (oba druhy v Turecku najdeme jen na evropské části, okouna také v severozápadní části černomořské oblasti).
Slovníček:
sazan = kapr obecný = kapor obyčajný (Cyprinus carpio)
kadife balığı = lín obecný = lieň sliznatý / obyčajný (Tinca tinca)
Sıraz balığı = parmička egridirská (Capoeta pestai)
Bayağı yayın balığı = sumec velký = sumec západný (Silurus glanis)
Ak balık / Tatlısu kefali = jelec tloušť = jalec hlavatý (Leuciscus cephalus)
Sudak / Sudak balığı / Uzun levrek = candát obecný = zubáč velkoústy (Sander lucioperca)
Tatlısu levreği = okoun říční = ostriež zelenkastý (Perca fluviatilis)
A tak je to v Turecku se vším.
Patrik Veselík
Komentáře
Okomentovat