Přeskočit na hlavní obsah

Turecký Dr. House: O čem bude dnešní díl?

Turecký Kanal D již řadu týdnů uvádí seriál ze zdravotnického prostředí s názvem Hekimoğlu coby kopii slavného seriálu House M.D. Jak si to Turci mohli dovolit? Proč to bojkotují? O čem bude ten dnešní díl?


Tvůrci originálního seriálu House si pohráli s písmennou symbolikou. I dopravní značky s písmenem H znamenají nemocnici (hospital), a tak příjmení doktora z tohoto seriálu muselo začínat na H. A tak vznikl House.


Turecká verze to měla složitější, ale měla štěstí. Protože původní seriál je založen na písmenu H, turecká verze to musela mít také. Přestože turečtina a angličtina spolu mají pramálo společného, v tohle se naštěstí shodly – Hospital se turecky řekne Hastane. Oboje tedy začíná písmenem H. Cesta k tureckému Housovi tedy byla zcela volná. Z možných příjemní začínajících na H vyhrálo Hekimoğlu.


Přestože původní seriál House tvořila firmy Fox network (a Fox je i v Turecku), nakonec Hekimoğlua tvořila a vysílá Kanal D.

Premiéra se na televizních obrazovkách odehrála 17. prosince 2019. Jde doposud o poměrně ženskou záležitost. Scénáře upravuje Banu Kiremitçi Bozkurt, režie se ujala Hülya Gezer.


V čem se turecká verze shoduje?

Protože licence je licence, nesmí se turecká verze odchylovat. Je tedy dodržena hlavní dějová linie, podobné jsou i linie doprovodné. Dokonce se kopíruje i fiktivní seriál, který hlavní postava neustále sleduje. Zřejmě se nepřebírá každá epizoda, ale jen se vybírá mezi potenciálně úspěšnějšími, přijatelnějšími.

Jak se turecká verze liší?

Evidentně je povolená určitá lokalizace problémů. To zahrnuje jak logické kroky (místní názvy, jména, zákulisí), ale i méně šťastné věci, jako přidání velkého množství slz a výrazné prodloužení epizod z původních 41 až 49 minut na neuvěřitelných 130 minut (a připočtěte tuny reklam). V televizi tedy sledujete od 20:00 do 23:30 (včetně úvodní předlouhé rekapitulace předchozího dílu).

Bitva ředitelek: Lisa Cuddy versus İpek Tekin

Trochu nefér výhoda turecké verze je v technologiích. 23. února 2020 se totiž na Twitter účtu @hekimogludizi (též https://twitter.com/hekimogludizi) objevila vysvětlující informace o aktuálním tzv. koronaviru.
Proč nefér výhoda, když je to super informovat lidi?
Protože původní House to nemohl, protože tehdy Twitter nebyl.
House se začal vysílat 16. listopadu 2004. Jak starý je Twitter?
Byl založený 21. března 2006.
Takže House je starší, takže ho Twitter musí pustit sedout v autobuse.

Jak souhlasí díly House a Hekimoglu?

Poměrně ano, ani se nemění jejich pořadí. Jen některé díly nebyly použity. Informace o dnešním 9. díle jsou převzaty z původního seriálu a z již zveřejněné ukázky.


Proč bojkot, když to chtěli?

Zřejmě tradičněji smýšlející diváci nesli s nelibostí scénář osmé epizody. Tam se měla odehrát scéna s mimomanželským sexem (samozřejmě jen náznaky, žádné porno). Ale fakt, že šlo o poměr mimo manželství, vytvořil vlnu bojkotu na sociálních médiích. Mnozí i sdíleli potvrzenku nahlášení případu na RTÜK (turecká verze české Rady pro rozhlasové a televizní vysílání).

Dva příklady hlášení přestupku z Twitteru

Každá reakce vyvolá protireakci, tak i protireakce vyvolala reakci. Zde je jeden případ za všechny:
Naše země (myšleno Turecko, pozn. red.):
zneužívání 👍
přepadení 👍
Ženské vraždy 👍
Násilí páchané na ženách 👍
Genderová diskriminace 👍
Dětské nevěsty 👍
Responzivní předmět: #HekimoğluBoykot 👎

Naráží se na to, že mnohých seriálech se objeví mnoho násilí, ale až sex vybouří některé diváky k bojkotu.

Existují i jíní Housové?

Mezi další remake patří argentinský Doctor Casa. Tam nemohli použít původní písmeno H, a tak do čtverce dali obě počáteční písmena (D, C). Mezi další autorizované remaky patří ruská verze Doctor Richter (2017).

Doctor Casa - tým

Slovenský House se například přezdívalo slovenskému seriálu Dr. Ludský. Se svým vzorem má společnou nerudnost, velkou míru znalosti. Odlišuje ho pracovní zařazení a detektivní zasazení příběhů na rozdíl od Housovské nemocniční klasiky. Podobně (tedy na motivy) vznikl také ruský seriál Doctor Tyrsa (2010).

O čem bude dnešní díl?

Obvykle se musí divák nechat překvapit. Tentokrát nemusí být až tak zle. Proč? Protože jde o tureckou verzi jiného dílu, který se již vysílal a jehož děj je známý. Tu je ukázka dnešního dílu:


Tam je vidět, jak si chlapci hrají a věští si budoucnost. Vybranému chlapci vyšlo, že zemře. A co originál, Dr. House? Ano, takový díl existuje, jmenuje se Prokletý. Kdo chce předem vědět klíčovou zápletku, může si přečíst Wikipedii.

(Po odvysílání  9. dílu) Dívali jste se? Porovnávali jste americký vzor s tureckou mutací? Která byla lepší?

Komentáře

  1. Ten House z Argentiny je originálu dost podobný :-) Ale Cuddy...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de