Přeskočit na hlavní obsah

Bude mít Istanbul letos co pít?

[aktualizováno] Stále častěji se v Istanbulu objevuje otázka, zda místní zdroje vody postačí, nebo jestli bude v budoucnosti vody nedostatek. Obyvatel v Istanbulu neustále přibývá, navíc se zde objevily nové faktory, které situaci mohou rapidně zhoršit.


Pro kolik lidí se vlastně pitná voda dodává?

V současné době má Istanbul 15,5 milionu oficiálních obyvatel. Toto číslo se ale poměrně rychle mění. Kolik lidí ročně v Istanbulu přibude? Aritmetický průměr posledních deseti let je 245 tisíc. To je jako kdyby se do Istanbulu každoročně přestěhovala celá Ostrava. Při současném trendu dosáhne 16 milionů v příštím roce (tedy 2021). Podotýkám - to se týká těch, kteří zde oficiálně bydlí; do počtu obyvatel nejsou započítáni ti, kteří v Istanbulu bydlí neoficiálně (a že těch je...).


Jaká je spotřeba vody?

Neustále slyšíme nebo čteme, že si nyní máme opravdu důkladně mýt ruce, omývat nákup atd. Na druhou stranu jsme nabádáni ke spoření vody. Jak je to tedy v praxi? Opravdu korona šílenství ohrožuje pitnou vodu v Istanbulu?


Pokud se denní spotřeba vykreslí tak, jak je, není křivka příliš čitelná. Přepočtěme to tedy na týdenní spotřebu.


Teď už je to daleko průhlednější. A pro ty, kteří se ještě neprobudili a neměli svůj denní příděl kofeinu, proložme to zjednodušeným vývojem


Denní spotřeba je řekněme 2,8 milionu kubických metrů, což je 28 milionů hektolitrů. A to je hodně, ale kolik to tak je? Stalo se zvykem přepočítávat na Fabie, nebo na fotbalová hřiště. Dobrá. Profesionální hřiště má rozměr 105 * 68 metrů =  7140 m³. Tuto plochu by denní spotřeba vyplnila do výšky 293 metrů. Pokud by byla výška vody jeden metr, znamenalo by to 293 takových hřišť. To jsme si moc nepomohli. Tak co Václavák? Václavské náměstí má rozměry 750 * 60 metrů. Tak velkou plochu by jen jednodenní spotřeba vody vyplnila do výšky 62 metrů (pro porovnání Národní muzeum v horní části Václavského náměstí má až po špičku kopule 69 metrů, takže by byla utopená kopule, jen špička by z vody vyčnívala - pokud bychom Václavák vyrovnali do roviny).

Setrvalý pokles spotřeby se zlomil druhý týden v únoru, kdy spotřeba začala stoupat ještě rychleji, než předtím klesala. To trvalo až do řekněme 23. března, od kdy začala spotřeba prudce klesat. Jak je to možné? Co byl tím zázrakem, který napravil hlavu lidem v Istanbulu?

Rekapitulace co se stalo v oněch dnech:

  • 16. března: zavření škol
  • 21. března: zavření kadeřnictví, holičství, restaurací, kaváren apod., zastavení letů do dalších 46 zemí (téměř zastaven příval turistů), totální zákaz vycházení pro ty, kteří jsou starší 65 let nebo jsou chronicky nemocní

Plno lidí se rozhodlo Istanbul opustit a vrátit se do 'místa původu'. To se týká jak přímého, tak nepřímého důvodu, viz výše, ale i například dočasná či trvalá ztráta zaměstnání.

A kolik vody vlastně Istanbul má nyní k dispozici?

Před dvěma dny se konečně naplnilo 70 % díky vichřici, která přinesla i vydatný déšť. Ale stále ještě nejsou vodní nádrže plné.


Můžeme jen doufat, že obvykle deštivé istanbulské jaro bude letos štědré ke srážkám. Horké léto srážky nepřináší. A z části loňského grafu je vidět, že úbytek vody se zastavil až v polovině prosince.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de