Přeskočit na hlavní obsah

Musí být ayran slaný? Opravdu ovlivnil politiku?

Všude možně se automaticky kopíruje, že ayran je zakysaný slaný nápoj, někde se přidá ještě slovo jogurt. Ale co vlastně se v Turecku míní tím slovem "ayran" a jak se vyrábí? Proč ayran před několika lety vzbouřil lid a vyvolal silné debaty v tureckém parlamentu?

V Turecku je častým zvykem si jogurt vyrábět doma. Skoro v každém obchůdku lze koupit čerstvé mléko 3 nebo 5 litrů a jogurtové kvasnice, případně koupit přímo z mlékových cisteren, které projíždějí kolem. Když se nádoba s jogurtem již vyprazdňuje (protože se dojídá), tak se často Turci rozhodnou, že to vypláchnou vodou. Tím se smíchá jogurt s vodou, takže vznikne ayran. Sůl není samozřejmou součástí, záleží od regionu, osoba od osoby (dle vkusu každého soudruha).


Zdroj: Wikimedia


Kde se vzala informace o soli? Patří tam, nepatří, nebo jen někdy? Co na to Wikipedie?

  • Česká: Ayran je nápoj vyrobený z jogurtu a vody.
  • Turecká: Ayran, yoğurdun içine su katılarak elde edilen bir tür içecek. (jogurt a voda)
  • Anglická: Doogh is a cold savory yogurt-based beverage that is mixed with salt (jogurt a voda a sůl)

Aha, tak odsud to řada lidí kopíruje. A co Turci? Wikipedie říká, že "Az ölçüde tuz da eklenebilir" (lze přidat i trochu soli). Také tady je důkaz toho, že sůl není povinná součást, ale spíš volitelná, přípustná.


A co recepty?

  • Vaření.cz: Velmi jednoduchý, osvěžující, slaný a chutný arabský nápoj. Ayran osolíme podle chuti - originální turecký je poměrně dost slaný. (tady ani nevědí, jestli arabský, nebo turecký). Do nápoje se dá i prolisovat česnek nebo přidat trocha máty (oboje je pravda)
  • Recepty.eu: jogurt, mango, voda, máta (tedy pardon, mango asi není tradiční, ani turecké)
  • iPrima.cz: Láďa Hruška připravuje osvěžující elixír z jogurtu, vody a soli.
  • Hurriyet: 4 deci vody, 2 deci jogurtu, 5 větviček čerstvé máty (volitelně), 1 čajová lžička sušené máty (volitelně), 1 čajová lžička soli
  • NefisYemekTarifleri: recept pro horké dny: 1 sklenice jogurtu, půl čajové skleničky mléka, stejné množství minerální vody, 1 sklenice studené vody, sůl (to už připadá jako zcela jiný recept)

Recepty jsou podobné filozofie, jako na českých portálech. Tvůrci se předhánějí kdo přidá víc ingrediencí, kdo recept vytvoří ještě bohatěji, než předchůdci. V domácnostech poměrně oblíbený česnek se před návštěvami úpěnlivě schovává, stejně tak v restauracích (jaksi z vonných důvodů). Proto se s touto verzí lze setkat málo kdy. Česnek lze najít spíš na severu až severozápadě Turecka, jih či jihovýchod spíš inklinuje k mátě. Opět jde o původ osoby či rodiny, ať se nacházejí kdekoli. Pokud třeba rodina žije již druhou či třetí generaci v Istanbulu, přesto stále zachovává své rodinné recepty (ať z Adany, nebo z Edirne).

Jako třešničku nakonec jak lze pustit fantazii na špacír je dvanáct (!) receptů na barevné ayrany od Refiky Birgül, která má slavný pořad o vaření.


Co mléčný průmysl?

Například Sütaš má svůj ayran složený z kravského mléka, pitné vody, jogurtové kultury a kuchyňské soli (0,6 %).


Sůl je známý konzervant, a tak se do průmyslově vyráběného ayranu tradičně dodává pro zvýšení trvanlivosti produktu.


Ayran a pěna

Hlavně ve střední Evropě máme tradici oroseného půllitru s bílou pěnou nahoře (ale v Británii bych tuto otázku neotevíral...). Stejnou tradici mají také v Turecku. Jen to není pivo, ale ayran. Ten se v restauracích podává ve formě kelímku, nebo ayran vyrábějí přímo na místě a podávají ve půllitrech nebo speciálních tradičních konvičkách. Samozřejmostí je pěna, která ručí za čerstvost (stejná logika, jako česká ohledně pěny na pivu). Turci také vyžadují pěnu na turecké kávě. Někteří tvrdí, že když dívka neumí uvařit tureckou kávu s pěnou, nemůže se vdávat.


Ayran a politika

Do dubna 2013 si asi nikdo nedovedl ani představit, že by ředěný jogurt mohl vyvolat velkou šarvátku v tureckém parlamentu a být jednou z posledních kapek, vedoucích až k přetečení poháru a masové reakci v podobě tzv. událostí v Gezi parku.

Pokud se v západní části Turecka zeptáte na národní pití, automaticky dostanete odpověď, že přece rakı, tureckou anýzovou pálenku. Premiér Erdoğan ale zaskočil lid prohlášením, že tureckým národním pitím je přece ayran (veřejnost podotkla, že to je nápoj a nikoli pití). Ten je totiž jogurtový nealkoholický nápoj, na rozdíl od rakı (rakije). A premiér zastupuje islámskou stranu AKP, takže prohlášení jde ruku v ruce s potíráním alkoholu ve všech podobách. Vládně nakloněné noviny přinesly titulky typu "jeden stát, jedna vlajka, jeden lid, jeden nápoj." Nejsilnější opoziční strana CHP pro poslance strany AKP tedy objednala ayran a nechala roznést.


Roznášení ayranu v tureckém parlamentu poslancům AKP

Zakázaly se veškeré reklamy na alkohol, takže například Efes vylepil plakáty a do sklenice napsali "Vy víte, co sem patří". Zakázal se prodej alkoholických nápojů po 22. hodině. Přesto - nebo možná právě proto - sklidil za to na sociálních médiích případ bouřlivé posměšné reakce. Příznivci premiéra a vládní strany vyvolali obří kampaň proti alkoholu a tvůrci Turecké republiky Atatürkovi nemístnými narážkami na nemírné pití a jeho úmrtí. To potom ještě vylepšovali tvrzením, že ovoce je vlastně také nezdravé a nemělo by se jíst, protože v žaludku kvasí a tak vzniká alkohol s dodatkem "přece nechceš umřít jako Atatürk?" Také se objevili tací příznivci, kteří začali rozdávat ayran zdarma.



Dokonce se pozměnila slova tradiční písně Vardar Ovası (Osmanská říše, původně část Makedonie, pak evropská strana Turecka včetně Istanbulu), kdy se namísto "kazanamadım rakı parası" nově zpívá pouze "kazanamadım sıla parası." (to je ale také ve staré a zjednodušené verzi, viz Zeki Müren). V srpnu 2013 místopředseda vlády Bülent Arınç kvůli slovům o penězích na rakiji tuto skladbu na oficiální akci nechtěl poslouchat a vyvolal tak mezinárodní konflikt s Makedonií. Řada médií a aktivních občanů hned přesvědčovala lid, že v původní verzi se o rakiji nemluvilo (nezpívalo), že šlo o peníze pro nevěstu a že v průběhu historie kdysi nějaký opilec na podřadných opileckých akcích to upravil, takže se to nyní vrací do původní podoby. Najednou se přes noc kdejaký Turek stal odborníkem na staré trakijské lidové písně (podobnou lidovou odbornost známe i z Česka - dřáve třeba na korán, nyní je kdekdo epidemiolog, imulonog apod.).



Tato skladba je velice populární a dodnes se tvoří remaky (jako Candan ErçetinNev, nebo Paul Dwyer & The Bandits). Původní text ale již byl upraven. Existuje již tolik nových verzí (vzniklých hlavně po tomto incidentu), že je stále obtížnější nalézt původní verzi (byť starší než 7 let). Změnit historii je tak snadné...  Řada dalších písní o pití rakije prozatím nedotknuta, ale ty nejsou tak známé.

Jediná odbočka směrem k rakiji (národnímu pití Turecka): Když byl Atatürk během své návštěvy Kırklareli dne 20. listopadu 1930 nabídnut hardaliye, řekl: „Z tohodle udělejte národní nápoj!“


štítek Sütaš Ayran přilepený na lahvi od piva Efes

Kdo si myslí, že jen Češi dovedou mít černý humor a dělat si i legraci sami ze sebe ve stylu "tohle je možné jenom u nás", tak se hrubě mýlí. Totéž lze najít v řadě dalších zemí, i v Turecku. V Česku existuje parodická Wikipedie zvaná Necyklopedie, v Turecku je podobný projekt pojmenován Yansiklopedi. Zde má svou stránku také ayran. Hned na začátku je důležité upozornění Nezaměňujte (ayran) s raki, ayran není vyroben ze lvího mléka (tak se říká, když se do rakije přileje studená voda asi ve stejném poměru, jako do jogurtu).


(zde jen vysvětlení: Efes Ayran je asi takový nesmysl, jako Gambrinus ayran, nebo Krušovice ayran)



(původně Yeni Raki; toto je obdoba Rudolf Jelínek Ayran, Jan Becher Ayran, nebo Žufánek Ayran)

Všechny ony značky vypadají jako pravé, ale jde jen o humor veřejnosti. Takže jsme se opět dostali k politice. A tak je to v Istanbulu se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,