Přeskočit na hlavní obsah

Zeměpisné anomálie Turecka: Střední východ je i v Evropě

Že je Turecko poněkud jiné, to se ví. Každý stát má nějakou odlišnost, nějaké unikum, ale Turecka se týká také geografie. Konflikt začíná ve chvíli, kdy začneme hledat hranice Evropy, hranice tzv. Blízkého východu, Středního východu a historické hranice Asie.

Začněme hranicemi Turecka. To má asi 3 procenta území na evropském kontinentě, zbytek leží v Asii. Asijská část Turecka se skládá většinou z poloostrova Malá Asie. A víš, kde vlastně leží Asie?
Tak to snad ví každé malé dítě, ne?
Dnešní Asie, to asi ano. Ale co historická?
Jak to myslíš? Asie je pořád Asie, pořád stejná, ne?
Ale vůbec. Asie byla jednou z mnoha částí Římské říše.
Cože?
Ano. Jednalo se o malé území, částečně shodné s tureckými provinciemi Izmir + Aydin na pobřeží Egejského moře.
A jak to, že se po něm pojmenoval celý obří kontinent?
Z pohledu Říma či Řecka se za Asii může považovat vše na východ od Izmiru, což se nakonec začalo praktikovat.


ZDROJ: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d4/Roman_Empire_with_dioceses_in_300_AD.png

Aha, vidím to na mapě Římské říše z roku 300 našeho letopočtu. A co to Diocesis Asiana?
To je asijská diecéze. Je to vlastně vyšší správní území. Když na to použijeme současnou českou terminologii – pokud by Asie byla okresem, tak asijská diecéze by byla asijským krajem.
Ale – tohle je zajímavé – většina řeckých ostrovů tedy ležela v Asii?
Ano, přesně tak. Ale pozdější změna označení přiřkla ostrovy kontinentu Evropa a kolem a kolem tudíž i Řecku.
Tohle je taky zajímavé. Italská diecéze do značné míry kopíruje hranice současné Itálie. Vlastně i jméno.
Či spíš obráceně.
Pravda. A co ta Afrika?
To je podobný případ. Původně to byla malá oblast odpovídající městu Tunis a okolí, což dalo označení regionu (Římané říkali diecéze), potažmo celému kontinentu.
A orient? Tady vidím, že Orient vlastně byl tvořen Sinajským poloostrovem, dnes v Egypt.
A my orient typicky přitom dáváme někam do Istanbulu, viď. A pokud si vezmu dělení na část západní (pars occidentalis) a východní část (pars orientalis), tak je vlastně orient už v Chorvatsku. Pojem orient je neskutečně pružný, kdekdo si to vykládá jinak. To už raději Blízký, nebo Střední východ.
Jaký je mezi tím rozdíl?
Blízký východ, nebo také Přední východ, to je území dnešní asijské části Turecka, Sýrie, Irák, Libanon, Jordánsko, Izrael, nebo Kypr.
Aha! A Střední východ bude na východ od něj.

Blízký východ (tmavozeleně), Střední východ (světle zeleně) (zdroj)

Omyl. Podívej se na mapu. Tmavě zeleně je Blízký východ (anglicky Near East), světle zeleně Střední východ (Middle East). Tedy – je to Blízký východ rozšířený snad na všechny strany. Střední východ tedy zahrnuje Bahrajn, Egypt, Irák, Írán, Izrael, Jordánsko, Katar, Kuvajt, Kypr, Libanon, Omán, Jemen, Saúdská Arábie, Sýrie, Spojené arabské emiráty a Turecko. Ale nesmíme zapomenout také na kavkazské státy, jako Arménii, Ázerbájdžán, nebo Gruzii.
Tak ty bych ve Středním východě nečekal. Tam bych spíš čekal Írán, nebo Pákistán.
Írán tam je, Pákistán už ne.
Ale stejně je to divné. V té logice Blízký / Střední / Dálný východ bych čekal, že blízký je od Středozemního moře, Střední východ tak střed mezi oběma konci, takže tak Pákistán a Indie, pak už Dálný východ.
To jsem si říkal, také, ale není tomu tak. Blízký východ je tedy ve středu Středního východu.

Turecko s vyznačením evropské strany

Dobrý blázinec. A co ten kousek tady? To je snad omyl, ne?
Aha, ty myslíš, že evropská část Turecka patří do Středního východu?
Ano. Ale jak je to možné? To snad ne? Je to sice v Turecku, ale přece jen je to Evropa, ne?
Přesně. To je ono. Také kus Evropy je tedy Střední východ. A paradoxně Blízký východ je od tohoto kousku Středního východu ještě víc na východ.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,