Přeskočit na hlavní obsah

Všechno nejlepší do Nového roku!

 Když už si všichni přejí navzájem, přejí si vůbec v Turecku k Novému roku? Mají Nový rok stejně, nebo mají jiný kalendář, takže rok začíná jindy? Jak takové přání může vypadat? Co dávají v turecké televizi na Silvestra?

Tolik a spoustu dalších otázek mohou mít lidé v Česku (aj na Slovensku, no veď prečo nie?). Nuže začněme to postupně rozebírat.

Osmanská říše coby hlava islámského světa měla logicky kalendář, odpovídající víře, tedy islámský kalendář. To je také lunární kalendář jako "náš", jen měsíce mají 29 nebo 30 dnů. Proto se každoročně vůči našemu kalendáři posouvá o 11 dnů (islámský rok má 354 dnů, ten náš 365). To lze vnímat například posunem svatého měsíce ramadánu (to je jméno devátého měsíce islámského kalendáře; ten osmý se například jmenuje šábán). Až nově vzniklá Turecká republika opustila osmanskou historickou relikvii, aby přijala "náš" kalendář. Zákon byl přijat 10. 6. 1344 (10. džumádá l-áchira 1344), v Československu bylo toho dne 26. prosince 1925. V platnost vstoupil 1. ledna 1926. Když říkáme "ten náš" kalendář, jde o gregoriánský, který se neustále upřesňuje.


Mají Turci také v oblibě takzvanou zábavnou pyrotechniku?

Známe to všichni. Děti už na Mikuláše (maximálně pod stromeček) dostanou hromadu dělobuchů a dalších předmětů, které si musí hned otestovat. Ono "hned" se rozprostře v krátkém období od Mikuláše do Nového roku, někde to vydrží až do Velikonoc. Z toho mají radost jak majitelé domácích mazlíčků (tedy těch čtyřnohých; pavoukům a hadům je to skoro jedno), rodiče čerstvě uspaných dětí, nemocní, staří a tak.

A jak je to tedy s Turky? Zde vánočně-silvestrovská hra na válku není vůbec v oblibě. Můžeme uvažovat o důvodech (zkušenosti s opravdovou válkou, bombovými atentáty apod.). Lidé jsou rádi, že si v klidu mohou užít konec roku, být spolu. Tento rok je to (snad jako všude) ztíženo zákazy vycházení a spolčování.


Co silvestrovský televizní program?

'Proboha, co to zase dávají? Ti se letos tedy vytáhli... Proč nepustí nějaké hezké staré silvestry?' Tohle si říká řada lidí v Česku. A nejenom v Česku. Také v Turecku se vzpomíná na programy, kde klasickou stálicí byl Zeki Müren (asi jako Karel Gott v těch československých silvestrovských pořadech). Tehdejší monopolní TRT byla obdobou neméně monopolní Československé televize (jako BBC byla monopolem ve Velké Británii; po pádu železné opony se pravidla změnila nejen ve východním bloku, ale také na 'západě').

Takže - kde jsou ty staré silvestry? Nerede o eski yılbaşılar?


ochutnávka: tanec Zeki Mürena a Ajdy Pekkan (asi jako Karel Gott a Helena Vondráčková; Zeki Müren je ta starší tančící dáma)


silvestrovský program, TRT, rok 1982/83


silvestrovský program, TRT, rok 1983/84, palác Pera, Istanbul (díl 2; první díl byl smazán)


silvestrovský program, TRT, rok 1984/85


silvestrovský program, rok 2019 (nostalgické vzpomínání na to nejlepší ze starých silvestrů)



Jaké jsou fráze, textová přání?

  • Mutlu Yıllar!
  • Nice sağlıklı mutlu yıllar dilerim.
  • Daha iyi yıllara, hep birlikte, el ele. Mutlu yıllar.
  • En güzel günler sizimle olsun. Mutlu yıllar.
  • Gelecek hakkında düşünün ki bir geleceğiniz olsun. Yeni yılınız kutlu olsun mutlu yıllar.
  • Yeni yılda ve bundan sonraki ömrümde uğruna ölmek değil uğruna yaşamaya hazırım bir tanem. Yeni yılımız kutlu olsun aşkım.
  • Yeni yılın sana ve tüm sevdiklerine sağlık mutluluk neşe başarı bolca para sevgi ve huzur getirmesini dilerim. Mutlu Yıllar.
  • Yeni yılda melekler sihrini göstersin ve bütün neşe ve mutluluklar sana gelsin. Mutlu Yıllar!

...a pár jako důkaz, že i z tohoto si Turci dělají legraci:

  • Minareden atlarım yeni yılını kutlarım.
  • 2020 de bitti, 2021 de biter. E hadi iyi yıllar diyeyim ne diyeyim.
  • Noel babayı şutlarım yeni yılını kutlarım.
  • Yeni yılın cüzdanına para, kalbine aşk, hayatına düzen getirmesi dileğiyle.


Jaká jsou obrázková novoroční přání?

Zde je několik příkladů novoročenek











...ale vždyť jsou jako ty naše! Až na tu mešitu...
A to si vem, že v Istanbulu má kdekdo ještě doma vánoční stromeček!
To je tam tolik křesťanů?
Ne, tolik lidí má rádo doma stromeček. To sis nevšiml, že je prodávají všude možně, že obchody i reklamy jsou vánočně ozdobené, že v obchodních domech slyšíš celý prosinec koledy?


A kde jsou PF-ka?

Ač to zní zvláštně, tak francouzské 'Pour féliciter' je záležitostí Česka (historicky), po vzniku Československa také dnešního Slovenska. Jinde se zkratka PF nepoužívá, dokonce ani ve Francii.

VŠEM PŘEJI ZE SRDCE VŠECHNO NEJLEPŠÍ DO NOVÉHO ROKU, HLAVNĚ ZDRAVÍ!

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,