Přeskočit na hlavní obsah

Řecké ostrovy prý bez COVIDu. Jaká je realita?

Poslední dobou se naplno rozjela propaganda pracovníků v turismu, kteří lákají dovolenkáře právě na ten jejich kout světa. K tomu se přidávají případní fanouškové. Bohužel se zásadně liší fakta poskytnutá turistickým průmyslem či příznivci, a řeckými úřady.

Na serveru Aktuálně.cz se objevil článek a videorozhovor s bombastickým titulkem "Češka z Korfu: Řecké ostrovy jsou oázy bez covidu. Pláže i bary jsou zatím prázdné". Následuje text:

Řecko se s covidem vypořádalo velmi dobře za cenu tvrdého lockdownu, za porušení zákazu nočního vycházení padaly pokuty 300 eur. Plánem je, aby byli do konce června alespoň první dávkou očkováni všichni lidé, kteří žijí na ostrovech, říká spisovatelka a publicistka Pavla Smetanová, která žije na Korfu. Turistů je tu zatím opravdu málo, ale všichni doufají, že se to díky očkování zlomí, dodává.

Je řada takových, kteří nečtou všechny články, postačí jim jen titulek (z jakýchkoli důvodů). I tento podnět může být rozhodujícím bodem k volbě destinace letní dovolené.

Po shlédnutí videa ale vycházejí informace jinak. Moderátor Martin Veselovský vnucuje myšlenku oázy bez COVIDu, Pavla Smetanová mu mírně oponuje, že i COVID-19 i na Korfu a ostrovech, i když podle jejího osobního názoru málo. Jako důkaz toho, jak to Řecko dobře zvládlo, porovnává zemi s Českou republikou. To je přece jen poněkud nefér, protože Česká republika byla nejhorší na světě, takže kterýkoli stát by mohl být příkladem dobře zvládnuté pandemie.

Další problém je očkování. Ačkoli perex hovoří o plánu očkovat alespoň první dávkou všechny ostrovany, video tuto příliš zjednodušenou informaci rozvíjí a částečně vyvrací. Očkování není pro všechny, ale jen pro všechny nad 18 let, navíc jen pro ty, kteří se očkovat chtějí. Narážela na to, že dokonce i mezi pracovníky v turistickém ruchu je dost těch, kteří odmítají nejen očkování, ale dokonce i testy. Proti očkování brojí podle ní i část pravoslavné církve je proti očkování.


Realita řeckých ostrovů

Že by dnes byl nějakou kout světa bez COVIDu, to by bylo velmi s podivem, natož země na evropském kontinentu, navíc turistická destinace. A oficiální čísla to také vyvracejí, protože pozitivní jsou odhalovány na řeckých ostrovech i v těchto dnech.


asd


Server imedd.org uvádí dvoutýdenní hodnoty. Počet nově pozitivních by měl být tedy dvojnásobný oproti tureckému týdennímu výkazu. Dodekanésy mají následující výsledek:



Řecko má řadu souostroví, Dodekanésy jsou jen jedou částí (obsahují třeba ostrov Rhodos). Přesto se tam za 2 týdny zjistilo 620 nově pozitivních případů, což má být 324 případů na 100 tisíc obyvatel. Pokud přepočteme na turecké parametry (tedy 14denní řecký součet vydělíme dvěma), lze řecké a turecké hodnoty porovnat. Na opačné straně Řecka leží ostrov Korfu (Kerkyra), o kterém Pavla Smetanová hovoří, který má prakticky identické hodnoty. Nyní dokonce patří z řeckých ostrovů k nejhorším (horší je jen Attica).


přepočet nově pozitivních na 100 tisíc obyvatel daného regionu


Zde se porovnávají pouze přímořské turecké provincie s řeckými ostrovními provinciemi. Porovnání vychází prakticky nastejno. Nelze tedy říci, že jeden či druhý stát byl v dané oblasti výrazně lepší než ten druhý.

Turecko se z lockdownu zatím vzpamatovává, navíc opatření ještě neskončila. Jestliže se můžeme dočíst, že se "Řecko se s covidem vypořádalo velmi dobře za cenu tvrdého lockdownu", tak se v tom případě Turecko vypořádalo neméně dobře. Ani jedno ale není zrovna pravdou.

Řecké ambice jsou samozřejmě zajímavé a k zamyšlení. Je zde rozdíl přístupu v porovnání s Tureckem, ovšem realita ostrovů a pevniny je vždy jiná, o množství místních ani nemluvě. Jedná se jak o přístup k očkování, tak o rovný přístup k cizincům stejně jako k vlastním lidem.

Subjektivní a do určité míry i střízlivý pohled Pavly Smetanové je v pořádku. Bohužel nedostatečná profesionalita média a chybějící objektivní informace poněkud kazí dojem.

A tak je to v médiích se vším.

ODKAZY: Aktuálně.cz / DVTV, imedd.org

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,