Přeskočit na hlavní obsah

Policie potlačila Istanbul Pride slzným plynem

Červen je měsíc, kdy se v Istanbulu koná Istanbul Pride. Tento rok se konal v sobotu 26. června. Manifestace, protesty a demonstrace se konají tradičně již desítky let na náměstí Taksim a Třídě nezávislosti. A stejně jako v posledních letech byl i letos jakýkoli projev LGBT skupin zakázán guvernérem provincie Istanbul (ten je vlastně nadřazen primátorovi Istanbulu Ekremu İmamoğluovi, který proti rozhodnutí guvernéra může protestovat, ale to je vše).

Výsledek byl očekávatelný. Byl použit slzný plyn, 25 lidí bylo zatčeno, a to včetně fotografa Bülenta Kılıçe.


istanbulské "Máme holé ruce"


LGBT komunita nemá v Turecku zrovna na růžích ustláno. Turecko je první zemí, které opustilo Istanbulskou úmluvu (jak jsme psali). Součástí toho je právě také vztah státu k LGBTI+. Ministr vnitra Süleyman Soylu označil LGBT lidi za devianty, Prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že v Turecku "nic takového" jako LGBT neexistuje. Komunita byla také obviněna z "normalizace" homosexuality prezidentským ředitelstvím pro komunikaci. Turecko po dobu vládnutí strany AKP má stále stejné postoje. Je to ve velkém rozporu s tureckou i osmanskou tradicí. Osmanská říše byla k homosexuálním vtahům i praktikám velmi tolerantní, takže byly od roku 1858 legální, tedy o celé století před řadou tzv. západních pokrokových zemí. První viditelný obrat nastal roku 2013, kdy byla organizace Kaos GL obviněna z mužské homosexuality coby nepřirozeného vztahu.


Další turecké anabáze

Nezůstalo ovšem jen u toho. Fotbalista Taylan Antalyalı (istanbulský klub Galatasaray) se stal terčem homofobních útoků poté, co zveřejnil svou fotografii v tričku s duhovým nápisem „Powered by pride“. K tomu se přidal i Turgay Demir a Emre Bol, komentátoři programu VAR Odası vysílaného na kanálu TV 100. Naopak jej podpořil například moderátor GS TV Serbay Şenkal (GS = Galatasaray), nebo Umut Nayir, fotbalista konkurenčního Beşiktaşe.

Státní televizní stanice TRT 2 zaměřená na umění (obdoba ČT Art) měla problémy s nepochopením. Protože razí heslo "Všechny barvy života od kultury přes umění, literaturu po historii, kino po hudbu a filozofii," zvolila pro Instagram mexického duhového koníka (piñata). Byla nucena tento snímek stáhnout, protože vyvolával dojem podpory LGBTI+ (psalo se o tom 23. června).


zdroj: TRT2 / BirGün


Duhové deštníky nad chodníky a uličkami se rozmohly po celém světě, kromě jiného ve městě Erciş na Umělecké ulici (Sanat Sokağı) na východě Turecka v provincii Van. Vedení města se znelíbily, proto poslaly v ranních hodinách městskou policii, aby je odstranila. Ta byla nucena na nátlak tamních obchodníků odejít. Na událost upozornil 24. června haberercis.com.tr.




Maďarská anabáze

Minulý týden se může klidně nazvat evropským dnem LGBTI+. Událostí se stalo víc než dost. Maďarsko se ohání novým zákonem proti LGBTI+. Přesněji řečeno jde o novelu zákona o pedofilii, která po úpravě výslovně zakazuje jakékoli diskuse o homosexualitě či změně pohlaví pro všechny do 18 let, takže například ve školách, vztahuje se to ale například na reklamy, filmy a podobně. Kritikům se nelíbí spojování až rovnítko mezi pedofily a LGBTI+.


Anabáze UEFA

Následně ve fotbalovém zápase proti Maďarsku ve středu 23. června v bavorském Mnichově myšlenku UEFA zastavila obarvit stadion do duhové. Německé stadiony se rozhodly protestovat proti rozhodnutí UEFA tím, že všechny stadiony (kde to je možné) rozsvítí do duhova. UEFA dokonce řešila duhovou pásku na paži Manuela Neuera (německý brankář). Proti myšlence duhového stadionu protestoval maďarský premiér Viktor Orbán tím, že zrušil své rozhodnutí odletět do Mnichova sledovat zápas národního týmu.

Právě v Budapešti (tedy ve stejném Maďarsku) se konal fotbalový zápas Česka s Nizozemskem. Některé firmy to vzaly jako výzvu, takže se na displeji kolem stadionu objevila duhová reklama "Volkswagen way to ZERO". Duhový podklad ale v původní verzi není, takže šlo evidentně o vzkaz Maďarsku i její LGBT+ komunitě. Na stejném duhovém podkladu měly být také reklamy Booking.com, Tiktok, nebo Heineken.


Česká anabáze

Český prezident souhlasí s maďarským postupem. Prezident Zeman prohlásil v neděli 27. června na televizi CNN, že "Transgender lidé jsou mi bytostně odporní," nebo "Viktor Orbán říká, že není proti homosexuálům, ale že je proti manipulaci nejenom rodičů, ale i dětí v sexuální výchově. Já nevidím důvod, proč s ním nesouhlasit, a to proto, že mě úplně štvou ty sufražetky, to Me Too, ty Prague Pride." Mezi dalšími útoky prezidenta Zemana na LGBTI+ bylo "Kdybych byl trochu mladší, tak zorganizuji obrovskou demonstraci heterosexuálů v Praze."

Toto skandální prohlášení obletělo celý svět, dokonce se objevilo v tureckých médiích (která jsou na silnější výrazivo na LGBTI+ zvyklá), viz yenisafak.com, halktv.com.tr, yeniakit.com.tr, t24.com.tr, haber.sol.org.tr a další.

Někteří poukazují na § 356 Podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod, kde je uvedeno: "Kdo veřejně podněcuje k nenávisti k některému národu, rase, etnické skupině, náboženství, třídě nebo jiné skupině osob nebo k omezování práv a svobod jejich příslušníků, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta."

Veřejnost reagovala například maskou s duhovým nápisem "Miloš Zeman je mi bytostně odporný" (vitz Facebook).

Mimochodem: stejný paragraf byl použit proti spolumajitelce penzionu Modřín ve Velké Úpě v Krkonoších Agnieszce Pallové, když nejdřív odmítla návštěvu právě Miloše Zemana "Neztotožňujeme se s jeho názory a jeho projev nás uráží. Jeho volební kampaň byla nesnesitelná a celkově sympatizujeme spíš s Karlem Schwarzenbergem. Ať to udělá někdo jiný, nám to radost neudělá." Následně se na webu penzionu objevila informace, že všichni příznivci pravice dostanou v podniku slevu 20 %, což má být důvod k použití již zmíněného paragrafu.

Není to poprvé, co se v letošním roce objevily homofobní názory z úst českých politiků nebo čelných představitelů. Koncem dubna řekl šéf SPD Tomio Okamura „Nikdy bych nechtěl být adoptován stejnopohlavním párem, to bych raději skočil z okna.“ Polský arcibiskup Jędraszewski roku 2019 v kázání prohlásil, že „po naší zemi už nekráčí rudý mor, ale objevil se nový, neomarxistický, který si přeje ovládnout naše duše, srdce a mysl - ne rudý, ale duhový“. Na to reagoval kardinál Dominik Duka souhlasným vyjádřením: "Jako primas český, předseda České biskupské konference, arcibiskup pražský a kardinál římskokatolické církve se k prohlášení  předsedy polského episkopátu připojuji a k podobnému kroku vyzývám i zástupce slovenské a maďarské biskupské konference. Zároveň vnímám jako varovné, že témata LGBT ideologie se podle posledních zpráv rozšiřují i o ateistickou a satanistickou agendu, tedy o jevy, o jejichž odmítnutí nemůže být celospolečenských pochyb."

Ani Česko už není tak vlídnou zemí, jako bývalo ještě v nedávné době.


V Turecku boj nevzdávají

Po řadě menších akcí svolávají ženská hnutí na 1. července velký protest "Taksim Tünel" (tedy na Třídě nezávislosti). Hlavním motivem je nesouhlas s odstoupením Turecka od Istanbulské úmluvy (psali jsme), která má chránit řadu lidí v řadě situací, kromě jiného také LGBTI+.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,