Přeskočit na hlavní obsah

Severní Kypr přestane uznávat staré turecké občanky

Turečtí občané mohou na občanský průkaz cestovat do Severokyperské turecké republiky, a od 1. června 2017 i na Ukrajinu. Od 30. června bude ale Severní Kypr uznávat pouze nové průkazy, které vypadají jako bankovní karta, tedy varianta s čipem.

Turecko vystavovalo předtím pouze papírovou kartu ve fólii, zavedenou roku 1976. Do té doby existovala knížka, zavedená roku 1926 (podobná někdejšímu československému občanskému průkazu). Od března 2016 vyzkoušelo nové průkazy formátu ID-1 (85,60 x 53,98 mm) v deseti provinciích, aby je od ledna 2017 začalo zavádět po celém území státu.

Pro porovnání: Na území České republiky se povinné občanské průkazy zavedly až ve chvíli, kdy se stala součástí Velkoněmecké říše, a to 17. března 1939. Na to potom od roku 1948 navázal komunistický režim. V podobě knížky existoval občanský průkaz do dubna 1993, kdy se zavedly papírové karty. Plastové karty se začaly v Česku zavádět od roku 2000, od srpna 2018 s volitelným čipem (také formátu ID-1). Česko má od 2. srpna 2021 zavádět nové občanské průkazy, které mají být shodné napříč Evropskou unií. Mají obsahovat také NFC RFID a vypadat podobně, jako evropský řidičský průkaz. Zákon byl schválen sněmovnou před týdnem, čeká se na Senát. Je to přenesení nařízení Evropského parlamentu a Rady EU 2019/1157 z 20. června 2019 do české praxe.


staré turecké občanské průkazy (vlevo pro pány, vpravo pro dámy)

nový turecký občanský průkaz s čipem


Mimochodem: Severní Kypr má vlastní cestovní pasy. Ty uznávají kromě Turecka také USA, Austrálie, nebo Francie.

Turecko také uznává občanské průkazy některých států, a to:

  • Německo
  • Belgie
  • Francie
  • Gruzie
  • Nizozemsko
  • Španělsko
  • Švýcarsko
  • Itálie
  • Severokyperská turecká republika
  • Lichtenštejnsko
  • Lucembursko
  • Malta
  • Portugalsko
  • Ukrajina
  • Řecko

Jsou to vlastně všechny státy kontinentální západní Evropy kromě Rakouska, dále některé sousední státy Turecka, jako je Řecko, přes Černé moře potom Ukrajina, nebo Gruzie. Česká republika mezi ně nepatří, do 1. ledna 2005 bylo navíc od českých turistů vyžadováno i vstupní vízum. A nejde o vstup do EU. Mezi státy, se kterými jsme roku 2004 do EU vstupovali, je například Malta, která vstup jen na občanský průkaz si vyjednala.

Některé státy si s Tureckem domluvily, že jejich občané mohou do Turecka vstoupit i na neplatný pas, neplatný občanský průkaz, nebo platný cestovní pas bez nutnosti minimální platnosti. Jsou to:

  • Německo: Cestovní pasy, jejichž platnost skončila v posledním roce / občanské průkazy, jejichž platnost skončila v posledním roce
  • Belgie: cestovní pasy, jejichž platnost vypršela během posledních 5 let
  • Francie: platnost cestovních pasů skončila během posledních 5 let
  • Španělsko: platnost cestovních pasů skončila během posledních 5 let
  • Švýcarsko: platnost cestovních pasů skončila během posledních 5 let
  • Lucembursko: platnost cestovních pasů skončila během posledních 5 let
  • Portugalsko: platnost cestovních pasů skončila během posledních 5 let
  • Bulharsko: Platný běžný cestovní pas

Seznam je podobný jako předchozí, ale není totožný.

Na těchto seznamech je zajímavé to, že tam chybějí státy jako Ázerbájdžán, se kterým před půl rokem podepsalo Turecko jak bezvízový styk (ten předtím nebyl), tak i možnost přicestovat jen na občanský průkaz (psali jsme).

No a není to jedno, jestli s pasem, nebo na občanku?
Není. Řada lidí se cestovní pas řídit nechce, protože jej už moc nepotřebuje. Napříč Evropskou unií můžeš cestovat jen na občanku.
Vlastně si vzpomínám, že tak kolem roku 2010 bylo možné přijet do Chorvatska na občanku.
To vlastně bylo ještě předtím, než Chorvatsko vstoupilo do EU, viď.
Přesně. Jen si vzpomínám, že známí s tím měli problém, protože měli v cestovním pase zapsané svoje děti.
Tohle je stejně podivné. Proč by nemohly mít i děti občanský průkaz a cestovat s ním. Ale počkej, tys říkal přijet, nikoli přicestovat. Takže kdo letěl z Česka do Chorvatska, tak na občanku nemohl?
Chápeš to správně. Výjimka pro občanku byla jen pro pozemní hraniční přechody, ale ne pro letiště.
Ale s těmi dětmi už to řešitelné je. Může se pro dítě jakkoli staré požádat o občanský průkaz. Od 2. srpna 2021 bude pro dítě do 6 let platnost 2 roky, od 6 do 15 let věku bude mít platnost 5 let. A musí tam být fotka toho dítěte.
Tak to je rozdíl od tureckých občanek, které se vydávají automaticky a vlastně slouží i jako rodný list. A fotky tam u dětí nejsou.
Takže vidíš, že kdo chce cestovat po EU s občankou, může, i když má děti. Ani si nemusí pořizovat pas, který přece jen něco stojí, na rozdíl od občanky.
To není jenom po EU. Na občanský průkaz tě pustí například Bosna a Hercegovina, Gruzie, Kosovo, Norsko, Severní Makedonie, Srbsko, Švýcarsko, nebo Moldavsko. Tam je ale nutné mít novou občanku s čipem.
Tohle je zajímavé. Platnost občanky pro dospělého člověka je deset let, pokud je někomu nad 70 let, tak má občanka platnost 35 let.
Takže Česko jako stát si myslí, že nikdo nemůže být starší, než 105 let. To je problém napsat třeba 50 let, nebo bez omezení platnosti? Už vidím, jak se nějaký 105letý stařeček nebo stařenka belhají na úřad, aby si vyřídili propadlou občanku.
Nota bene dvakrát, napoprvé zažádat, po měsíci vyzvednout.
Přesně. Když už to tam dali, tak by jim spíš úřady měly tu občanku vystavit a s velkým blahopřáním osobně dovézt. Zase tolik jich nebude, aby s tím měli nějakou velkou práci.

A tak je to v Česku se vším.

Patrik Veselík

ZDROJE: mfa.gov.tr

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,