Přeskočit na hlavní obsah

Turecký červený půlměsíc slaví výročí vzniku

Právě dnes, tedy 11. června 1868, slaví turecký červený půlměsíc výročí založení. Vznikl na základě zkušeností z Krymské války, kde Florence Nightingale ukázala velkou potřebu kvalitního ošetřování. Jako leccos v Turecku, má i tento příběh poměrně divokou historii.

Česko jako jeden z potomků Rakousko-Uherska se historie Tureckého červeného půlměsíce také dotýká. Může za to vídeňský rodák, mineralog a etnolog Karl Eduard Hammerschmidt. Po revoluci roku 1848 musel uprchnout z Rakouska, takže zamířil stejně jako mnoho Maďarů do Osmanské říše, kde se mu začalo říkat Abdullah Bey. V Istanbulu začal na místní univerzitě učit lékařství, zoologii a mineralogii. Ovšem Rakousko trvalo na jeho vydání, a tak byl přesunut mimo zorné pole, a tak se ocitl na okraji Osmanské říše, v Damašku (dnes hlavní město Sýrie), kde pracoval v nemocnici.

Mezitím byl založen Červený kříž a 22. srpna 1864 v Ženevě vznikla První ženevská úmluva na popud švécarského obchodníka Jean-Henri Dunanta. Díky tomu získal roku 1901 první Nobelovu cenu míru.

Ale vraťme se k panu Hammerschmidtovi. Roku 1867 byl poslán osmanskou vládou jako delegát na pařížskou výstavu. Vstoupil do Mezinárodního výboru pro sanitární pomoc svolaného v Paříži a byl zvolen jako stálý zástupce Turecka. Na základě toho byl Turecký červený půlměsíc založen jako Osmanská pobočka červeného kříže.

Mimochodem: o Krymské válce, Florence Nightingale, Istanbulu, Osmanské říši a politických i žurnalistických změnách jsme již psali v rozsáhlém článku.


oficiální logo (zdroj: wikipedia.org)



To si dělají legraci z Červeného kříže?

Historie dokáže poučit v lecčem. Rozdíly jsou často daleko menší a historie daleko barevnější, než si  příznivci černobílého vidění dovedou přiznat. Začněme jen historií názvu dané organizace v Turecku a předchozí Osmanské říši:

  • 1868: Osmanský červený kříž (Hilâl-i Ahmer Cemiyeti)
  • 1877: Osmanská společnost Červeného půlměsíce (Osmanlı Hilâl-i Ahmer Cemiyeti)
  • 1922: (29. listopadu): Turecké společenství Červeného půlměsíce (Türkiye Hilâl-i Ahmer Cemiyeti)
  • 1935 (28. dubna): Turecké společenství Červeného půlměsíce (Türkiye Kızılay Cemiyeti)
  • 1947 (22. září): Turecká společnost Červeného půlměsíce (Türkiye Kızılay Derneği)

Takže naopak, toto vlastně je Červený kříž, protože tak byl vytvořen. Později byl modifikován, protože kříž je spojen s křesťanstvím, a tak se tento náboženský symbol vyměnil za místní náboženský symbol, půlměsíc (správně bychom asi měli říkat měsíční srpek, ale 'půlměsíc' už je zažitá fráze). Turecký červený půlměsíc je součástí Mezinárodního červeného kříže.

Tedy aby jazykových komplikací nebylo málo, tak půlměsíc se používal za Osmanské říše. Mustafa Kemal Atatürk vyměnil příliš náboženské 'Hilâl-i Ahmer' za prosté "Kızılay" (červený měsíc). Není to tedy ani srpek, ani půl, ale prostě Měsíc, bez určení celku nebo části. Ale logo nese stále symbol měsíčního srpku.

Mimochodem: Organizace, které zkráceně říkáme Červený kříž, se plným jménem označuje jako "Mezinárodní hnutí Červeného kříže a Červeného půlměsíce".

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,