Přeskočit na hlavní obsah

Turecký Tuborg vyrábí speciální českou řadu piva

Turecký Tuborg dokázal nejednou překvapit. Tentokrát přinesl na trh Limited Edition, Bohemian Malti. Má se jednat o IPL (India Pale Lager). Prodává se v půllitrovém balení (sklo, nebo plech), obsah alkoholu je 4,6 %. Na rozdíl třeba od své městské série neboli Tuborg Gold řady "şehirler serisi" (psali jsme před půl rokem), která obsahovala pouze ječný slad (tedy ječmen) a 5,0 % alkoholu, český model obsahuje česká novinka obsahuje jak ječný, tak pšeničný slad.


Tuborg Bohem ve skle a v plechu (zdroj: uludagsozluk.com)


Kde se vzal pojem "bohém"?

Výrobce používá jak "Bohemian" (český), tak Bohem (bohémský). Tyto pojmy spolu přímo souvisejí. Existuje více teorií, ale všechny mají jedno společné. Skupina Romů prošla Českým královstvím a zamířila k Paříži. Tam jejich z jejich úhlu pohledu excentrické a volnomyšlenkářské chování přikládali tomu, že jde o chování typické místu, odkud vyšli, tedy Čechy, Bohemia. Odtud se vzal pojem bohémské chování. Použil to například již roku 1840 Honoré de Balzac ve své povídce Kníže bohémy (Un prince de la bohème).

Historie je ale o několik století starší. Romové pronikali do Evropy postupně, obvykle se hovoří o 14. až 15. století. Jedna skupina prošla od roku 1417 od Budína na východ do Košic, potom zase na západ přes Levice jižním Slovenskem až do BratislavyBylo zvykem, že měli od panovníků ochranné listy, takže byli z nejvyšší světské moci chráněni, takže byli přijímáni vlídně. A stalo se 17. dubna 1423, že Zikmund Lucemburský (mimo jiné i král český) napsal glejt, kterým se jedna skupina Romů prokazovala po celé cestě až do Francie. A český glejt od českého krále jen stvrdil jejich tvrzení, že jsou Češi, takže byli označení jako les Bohémiens.


Tuborg

Továrna sídlí v provincii Izmir, na předměstí Izmiru, ve městské čtvrti Bornova, okres Kemalpaşa, na třídě Kemalpaşa. To je vůbec zajímavá ulice, protože hned přes ulici je továrna Pınar Süt (tedy mléko), hned vedle té je továrna Efes Pilsen (tedy další výroba piva).

Mimochodem: Bornova má pro středoevropany legračně znějící stanici metra "Evka 3" (někteří to budou vyslovovat "euka tri", jiní "efka tři").

Tuborg. To zní, jak kdyby volal nějak Borg. Zvedneš telefon, ozve se "Tu Borg."
Borgové měli jen jedno. Budete asimilováni.
To je pravda, navíc je tam další nesmysl. Borgové nikdy nepoužívali jednotné číslo. Jejich typické bylo "My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný."
Borg... nebyl to i švédský tenista?
Byl, jmenoval se Björn Borg, který ovládnul tenisový svět v 2. polovině 70. let, byl i první v žebříčku ATP, dokonce několikrát. Před týdnem oslavil 65 let. A právě na něj naráželi ve filmu Star Trek: První kontakt, kdy Lily Sloane se divila, proč mají ti tvorové tak švédsky znějící jméno.
Aha, takže čtyři roky starý film Borg vs McEnroe, není o bitvě Borgů s bývalým tenistou Johnem McEnroem, ale s tenistou Borgem.
Už vidím, jak Jean-Luc Picard nařízuje svému prvnímu důstojníkovi Williamu Rikerovi ať sklopí štíty a Johnu McEnroeovi ať sklopí raketu.



A tak to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,