Přeskočit na hlavní obsah

Tuborg zneuctil turecká města

Světoznámá dánská značka piva měla podle příznivců tradičních muslimských hodnot znesvětit jména jejich měst, když jejich obrázky dala na obaly piv Tuborg Gold řady "şehirler serisi" (série měst). Rozzuřila se bitva mezi odpůrci a příznivci. Jedni vyhlašují bojkot nákupu produktů Tuborg, druzí jej obhajují a hlásají opak.

Tak tomu pořád nějak nerozumím.
Prostě Tuborg mí sérii piv v plechovce i ve skle, na které je jméno nějakého města a tamní pamětihodnost.
No dobře - no a?
A vy neznáte Noa?
Ne-e!
No někde jsou stavby s náboženskou vazbou.
A to někomu vadí?
No evidentně ano.
Ale pořád tomu nerozumím. Mohli by to třeba brát tak, že se pivaři a tedy nemuslimové dozvědí o takové stavbě, pojedou tam a třeba se stanou muslimy.
Tak jednak jak se skutečný pravý muslim dozví o této sérii jinak, než že zajde do obchodu s alkoholem a pročítá etikety...
No to mě taky napadlo!
Stejně mi nejde do hlavy bojkot. Pokud jsou to opravdu muslimové, tak stejně nekupují alkoholické nápoje, tak jaký bojkot? Tuborg nekupují tak jako tak.
Ale moment - na plechovce to vadí. A nevadí, když někdo udělá dort ve tvaru mešity, nebo dokonce Káby z Mekky?
Asi tomu jako cizinci nerozumíme. Někdy je i lepší nerozumět.
A kdo to vlastně vytáhl na světlo?
Vypadá to, že Ahmet Hamdi Çamlı, viz 21. prosince 2020 ve svém tweetu 'Nezneužívejte naše krásná města v reklamě na alkohol' doplněné tímhle obrázkem.



...a tohle je on, jeho účet


Ahmet Hamdi Çamlı: oficiální účet na Twitteru


To jméno mi nic neříká. Mělo by?
Asi nemělo. Je to člen AKP, člen parlamentu (Velké národní shromáždění Turecka), pochází z istanbulské čtvrti Fatih.
Když to tak vypichuješ, to by mi mělo něco říkat?
Jedna část Fatihu je velmi silně věřící, zhruba kolem mešity Fatih na kopci. Tam se i někteří místní bojí jít, pokud je na nich dost vidět, že jim hluboká víra nic moc neříká, třeba dámy v minisukních apod.
Takže tam může lítat facka ve vzduchu?
Pokud to je vidět, že to je turista, tak ne. Ale pokud by nějaký dost militantní tamní věřící poznal, že ona 'provokující' osoba není cizinka nebo cizinec, mohlo by to vypadat i hůř.
A co protistrana?
Ti naopak vybízejí k podpoře nákupem oněch 'městských' pivních plechovek Tuborg. Jsou tací místní, kteří si naopak stěžují, že Tuborg nezařadil do 'pivní turistiky' i jejich město. Prostě 'Chocholoušek. Vy nás ale zásobujete, pane Karfík.' Tahle země nebude nikdy tahat za jeden provaz, když jsou tady až tak obrovské rozdíly mezi lidem. Jedna část je vysloveně evropská se vším všudy, druhá je přísně muslimská a chováním připomíná spíš některé arabské země. A pak je tu třetí část, která se pohybuje mezi těmi dvěma extrémy.
To ano.
Ale je tady ještě něco, co se moc nepřekládá. Turecko vzhledem ke své velikosti a počtu měst nerozeznává mezi krajem (provincií) a hlavním městem oné provincie.
To mi vysvětli.
No když se řekne, že jsi z Plzně, nebo z plzeňska, to je pro nás rozdíl. V Turecku se ale pro oba stavy říká, že jsi z Plzně.
Aha - takže když někdo řekne, že je z Izmiru, tak může být z města jako takového, ale také z provincie Izmir?
Naprosto přesně.
Takže jestli tomu dobře rozumím, tak když onen pán mluví o městech, nemusí myslet jen města, ale minimálně jejich okolí?
Přesně. Třeba Uzungöl je městečko kolem stejnojmenného jezera, které není ve městě Trabzon, ale v jeho provincii, od samotného Trabzonu přes 60 kilometrů na jihovýchod. Ale přesto se jedná o město.

LINK: https://www.habererk.com/politika/akp-li-ahmet-hamdi-camli-nin-sert-tepki-gostermesinin-h139801.html

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,